Odklony v znamení „sergejov“

3.5.2014 8:00 Juraj Ševčík

Odklony v znamení „sergejov“

Z dôvodu výlukových prác na trati Hidasnémeti – Miškolc sa 7. apríla 2014 začala nepretržitá výluka, ktorá potrvá až do 31. mája. V súvislosti s ňou sa zvýšila frekvencia vlakov na železničných prechodoch Lenartovce - Bánréve a Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely, zároveň aj výskyt sergejov na maďarských úsekoch dotknutých tratí.

 

 

 

 

Dôvodom tejto výluky je rekonštrukcia mostov na trati MÁV. Výluka sa dotkla ako osobnej, tak nákladnej dopravy. Vnútroštátne osobné vlaky Hidasnémeti – Miškolc boli nahradené autobusovou dopravou, vlaky EuroCity premávajúce na trati Košice – Miškolc sú vedené v nasledovnom režime:

Vlak EC 532/533 bol nahradený autobousovou náhradou, druhý pár EC vlakov 536/537 je vedený odklonom po miestnej trati Hidasnémeti – Szerencs. Na tento vlak je obvykle nasadzovaná jedna z lokomotív 418 (ex M41) depa Miškolc. Ako kompenzácia zníženej kvality cestovania v danom úseku bol na obdobie konania výluky pridaný nový autobusový spoj EC 534/535. Bližšie informácie o zmenách v osobnej doprave a cestovné poriadky nájdete na stránke www.slovakrail.sk

V tomto článku sa zameriame na odklonovú vozbu nákladných vlakov, ktorá sa sústredila do pohraničných prechodových staníc Slovenské Nové Mesto a Lenartovce. Ako prvú si priblížime výlukovú prevádzku na hraničnom prechode Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely, ktorý som navštívil v piatok – 11. apríla 2014 

Dvojica sergejov 628 332 + 326, v čele jedného z odklonových vlakov zo Slovenskej republiky čaká na odchod do maďarského vnútrozemia. Ten bude možný až po príchode osobného vlaku zo Szernecsu o 9:15 h.

 

Príjemným spestrením dňa bolo aj nasadenie sergeja v osobnej doprave. Zrejme neschopnosť lokomotívy 418 zapríčinila, že sa do čela rýchlika Budapešť – Miškolc - Sátoraljaújhely postavil stroj 628 328.

 

Ďalší z odklonových vlakov smerujúci na Slovensko je vedený opäť rekonštruovaným sergejom – 628 332. V stanici Mezőzombor ale musí vyčkať na predchodenie rýchlikom do Sátoraljaújhely, v čele ktorého je lokomotíva 418 175..

 

Rýchlik 520, ktorý medzičasom dobehol už spomínaný nákladný vlak (vedený sergejom 628 332) čaká na uvoľnenie trate protiidúcim osobným vlakom v stanici Bodrogkisfalud.

 

Po kedysi dvojkoľajnej spojke Sátorajlaújhely – Slovenské Nové Mesto prechádza nákladný vlak pred 15. hodinou. V roku 2012 tu prebehla rozsiahla výmena mechanických návestidiel za svetelné. Takisto priecestie  nachádzajúce sa na južnom zhlaví stanice Slovenské Nové Mesto, dovtedy zabezpečené mechanickými závorami bolo plne automatizované.

 

Zatiaľ čo sergej 628 332 odstupuje od súpravy, bardotka 752 023 zostavuje „svoj“ manipulačný vlak do Trebišova.

 

Ďalší nákladný vlak, tentoraz vedený 628 326 prichádza do Slovenského Nového Mesta pred 16. hodinou.

 

Pohľadom na zaplnenú stanicu sa zo Slovenským Novým Mestom lúčime a presunieme sa zhruba o 100 kilometrov západne – do Lenártoviec. Prechod Lenártovce – Bánréve, ktorý som za účelom dokumentovania odklonov navštívil 17. apríla 2014, je dlhý len niečo cez 1 kilometer a od roku 2010 je využívaný len nákladnou dopravou. Na rozdiel od prechodu Slovenské Nové Mesto sú preťahy Lenartovce – Bánréve v réžii slovenského Carga; na tento účel zvyčajne slúži jedna z bardotiek radu 751 rušňového depa Plešivec.

Na trati Miškolc – Bánréve sú na nákladné vlaky nasadzované sergeje radu 628 alebo 628.3 z depa Miškolc. Raz denne sa sergej vydáva aj na lokálku Bánréve – Ózd, kde mu prináleží obsluha nákladiska Ózd külső, ktoré leží tesne pred konečnou stanicou. Osobnú dopravu zabezpečujú motorové vozne Bzmot, ktoré pred niekoľkými rokmi prešli modernizáciou na verziu "InterPici".

 

Dnes sa úlohy odvozu záťaže do Bánréve zhostila dvojica 756 001 + 005.

 

Prvý nákladný vlak z Miškolcu prichádza do Bánréve pred jedenástou hodinou. V jeho čele je nerekonštruovaný sergej – 628 271. Vlak bude z Lenartoviec pokračovať do Hanisky pri Košiciach.

 

Nákladný vlak zastavil pred vchodovým návestidlom stanice Bánréve

 

Po odovzdaní záťaže slovenským lokomotívam si sergej prevezme „svoj“ spiatočný nákladný vlak, ktorý na neho už čaká na jednej z koľají rozsiahlej bánrévskej stanice. Po nevyhnutných úkonoch sa na pravé poludnie vydáva na spiatočnú cestu do Miškolcu.

 

Chvíľu nato prichádza druhý vlak z Maďarska, ktorý tentokrát vezie rekonštruovaný sergej 628 326.

 

628 326 posunuje na lenartovskom zhlaví. V pozadí čaká na odchod už spomenutá dvojica slovenských 756tiek.

 

Pre ucelenú súpravu cisterien medzičasom z Miškolca strojovo dorazil 628 213.

 

Dymovým efektom sprevádzaný odchod cisternového vlaku.

 

Keďže sa pomaly blíží čas môjho odchodu, po 15. hodine dokumentujem ešte raz 628 326, ktorý čochvíľa odíde s ucelenou súpravou do Ózdu a lúčim sa so stanicou Bánréve.

Snímky autor

Galéria

Súvisiace odkazy