Holanďan dorazil aj k našim TT-čkárom

9.6.2014 8:00 Martin Balkovský

Holanďan dorazil aj k našim TT-čkárom

Ponuka železničných modelov bola v nedávnej minulosti veľmi obmedzená a postavená iba na dominancii niekoľkých zaužívaných značiek. Trh sa len pozvoľna rozširoval o nové produkty - v našich končinách od „exotických“ výrobcov. Jedným z nich je spoločnosť PSK Modelbouw, ktorá sa zamerala na TT-čkárov. Pritom táto holandská značka nie je vo svete železničného modelárstva žiadnym nováčikom. Predstavme si teda bližšie jej prácu.

 

 

 


Vyše 30-ročná história holandskej spoločnosti PSK Modelbouw sa začala písať v roku 1983 v meste Haarlem, nachádzajúceho sa v blízkosti hlavnej metropoly. Už od svojho vzniku sa špecializovala na mierku 1:120 (TT), na modely železničných vozňov s rozchodom 12 mm. S výrobou prvých modelov začali v roku 1987. V spolupráci s nemeckou spoločnosťou Krüger TT Wetzar prišli na trh s modelmi vozidiel holandskej štátnej železničnej dráhy.

Neskôr ponúkali ďalšie zmenšené varianty železničných vozidiel NS, postavené na modeloch východenemeckej spoločnosti Berliner TT Bahnen (v našich zemepisných šírkach je táto značka dobre známa). Výrobu pod vlastnými krídlami zahájili Holanďania v roku 1995. Jedná sa o plastové modely, vyvíjané a vyrábané už priamo firmou PSK Modelbouw.

Od osobných vagónov až po doplnky

V svojich začiatkoch kládla holandská spoločnosť dôraz na výrobu osobných vagónov, v ich výrobnom programe boli aj modely nákladných áut. Dnes sa špecializujú na nákladné vagóny a príslušenstvo, pričom väčšina z nich nesie značku „made in“ Holandsko. Len výrobu niektorých častí si firma zabezpečuje v Nemecku.

Maľba, potlač a montážne práce sú vykonávané spoločnosťou priamo v Haarleme, samotné zmontovanie modelov je výsledkom zložitej ručnej práce. A akú kvalitu nesú produkty spomínanej holandskej značky? Pozrime sa spoločne na niektoré vybrané modely. Ich detailné zábery veľa napovedia o ich prepracovanosti.

Modely PSK Modelbouw na fotenie zapožičala trnavská predajňa train & coffee, ktorá produkty tohto holandského výrobcu ponúka aj na www.modelovazeleznica.sk.

Zdroj: www.psk-tt.com

Galéria