Z mých zápisků: 800 let města Uničov

28.8.2014 8:00 Martin Skopal

Z mých zápisků: 800 let města Uničov

Již od roku 2007 si píšu železniční deník, kde si nyní zapisuji hlavně to, kde jsem byl na železničních akcích, výstavách apod. V minulosti, zhruba do roku 2011, jsem si tam psal také o železničním modelářství, kterému se již nevěnuji. Když si dnes čtu zápisky staré třeba pět let, jsem velmi rád, že je mám. Nyní jsem se rozhodl nenechat si to jen pro sebe a podělit se o to.

Nebudu doslova opisovat to, co jsem si napsal do deníku, ale bude mým hlavním zdrojem informací. Jako první jsem se rozhodl zde napsat o železniční části akce 800 let města Uničov ...

 


Dne 15.6. 2013 se uskutečnila akce 800 let města Uničov s parní lokomotivou 534.0432, soupravu tvořily dále tři vozy Ci/Ce, vše exponáty olomouckého železničního muzea. Tyto tři vozy doplňoval bufetový vůz BDlm z České Třebové a kromě spoje z Olomouce do Uničova a zpět také šumperský M 131.101.


„Kremák“ posunuje v Olomouci © Martin Skopal

Já jsem přijel do Olomouce krátce před sedmou hodinou ranní. Šel jsem se podívat na motorovou remízu, dnešní muzeum, kde stál zatopený kremák. Po chvíli vyjel na točnu, otočil se komínem k Uničovu a vydal se do velkého depa, kde jeli řešit nějaký technický problém. Na prvním nástupišti už stála připravená souprava. Parní vlak konečně odjel asi s patnáctiminutovým zpožděním způsobeným zdržením v depu asi v 8.45, já s ním. V Uničově, kde ho vítaly davy lidí, byl asi za hodinu. Za nějaký čas jsem se ještě se dvěma kolegy vydal pravidelným osobním vlakem vedeným trojitou Regionovou do Nové Hradečné za účelem vyfocení páry na cestě do Libiny a zpět.


Cesta do Libiny © Martin Skopal

Vše pěkně navazovalo, mezičasy jsme strávili blízké hospodě. První průjezd vlaku jsme fotili z řepkového pole kousek za zastávkou směrem na Libinu. Je červen a tak řepka je již odkvetlá. I když je to na Libinu stoupání, kremák neměl se svou soupravou sebemenší problém. Ještě aby ano, vždyť tyto nákladní lokomotivy jezdily v čele několikanásobně těžších vlaků.


Cesta z Libiny © Martin Skopal

Při zpáteční cestě jsme stáli u přejezdu hned u zastávky. Nakonec jsme z Nové Hradečné odjeli v 12.17 zpět do Uničova. Tam jsme měli asi hodinku, kterou jsme strávili taktéž v restauraci nedaleko nádraží. Kolem půl druhé přijel kremák od Šternberka, po krátkém pobytu pokračoval dále do Troubelic. Já jsem spěchal za Uničovské nádraží směrem na Troubelice, kde jsem vlak fotil jak při cestě tam, tak i zpět.


Hurvínek v Uničově © Martin Skopal

V Uničově byl asi hodinový pobyt, pak se vlak, již ne tak zaplněn, vydal v 15.10 do Olomouce. Po příjezdu jel kremák do velkého depa na uhlí a popel. Mezitím lokomotiva řady 714 naposunovala historickou soupravu do muzea, kde jednotlivé vagónky nastrkal stroj 702.062 do remízy.


„Kremák“ posunuje po olomouckém nádraží © Martin Skopal

Tato akce se velice vydařila, nejenže bylo krásné počasí, ale také jsem to z domu neměl nijak daleko. Vozy byly vždy zaplněné (možná až přeplněné) cestujícími, až na výjimku se jezdilo načas a kremák tuto akci zvládl také bez větších problémů.


714.014 odváží historickou soupravu do muzea © Martin Skopal

Pro zajímavost – do deníku jsem si to zapsal 16.6.2013 v 13:09 hod.

Úvodní snímek: „Kremák“ se chystá vyjet z olomouckého muzea © Martin Skopal

Galéria

Súvisiace odkazy