Ako som sa cez Skalité a Zwardoń trepal: Łeba

19.10.2014 8:00 Lukáš Holeš

Ako som sa cez Skalité a Zwardoń trepal: Łeba

Letný výlet do prímorského mestečka Łeba má súvis s mojim posledným článkom Kolej torfowa Podczerwone – Puścizna Wielka. Chcel som si obzrieť ďalšiu úzkokoľajná železnicu na rašelinisku Krakulice, kde som sa nakoniec ani nedostal. A nalákal ma aj EC-Transalpin, ktorý tu mal nedávno článok s nehodou na trati Lębork – Łeba.

 

 

 



Plánovanie výletu

Dostať sa vlakom do Łeby je možné len cez leto. Okrem niekoľkých osobných vlakov Lębork - Łeba dopravcu Przewozy Regionalne sa tu zjavujú aj 2 diaľkové vlaky TLK dopravcu PKP Intercity. Tým prvým je TLK 65250 Łebsko na trase Wrocław Główny (21:45) – Łeba (07:39). Druhým je TLK45254 Wydmy na trase Racibórz (20:55) – Katowice (22:42) – Łeba (10:42). Zatiaľ čo prvý vlak som zavrhol kvôli polohe a trase, druhý z totálne detinského dôvodu: Prestup v stanici Katowice. Nemám rád túto stanicu a tak prišiel plán C.

TLK 48200 Pogoria, Bielsko Biała Główna – Szczecin Główny

Mimo letnej sezóny chodí vlak TLK45200 Pogoria na trase Bielsko Biała Główna – Gdynia Główna. Počas letnej sezóny je pod číslom TLK 48200 jeho trasa predĺžená do stanice Szczecin Główny, pričom časť vlaku sa v stanici Gdynia Główna odpája a smeruje na Hel ako TLK 55271 Ustronie. Počas svojej jazdy prechádza cez Lębork, odkiaľ chodia všetky vlaky a takmer všetky autobusy do Łeby. Takže trasa tam (nedeľa/pondelok) bola jasná: TLK 48200 Pogoria, Bielsko Biała Główna (18:18) – Lębork (07:00). Na cestu späť (utorok/streda) som využil obratový vlak od TLK 45200 Wydmy pod číslom TLK 54254 s odchodom z Łeby o 18:11 a príchodom do Katowíc o 05:57. Vlak pokračuje až do stanice Racibórz s príchodom 07:51. Zostalo už len naplánovať ako sa dostať z domu a naspäť.

Kde je zastávka Skalité, Kožák?

Dostať sa verejnou dopravou do Skalitého znamená pre mňa trasu Bziny – Kraľovany – Žilina – Čadca – Skalité. Prvých 89 km do Čadce bolo jasných: Os 7902 (Bziny 05:47 – Kraľovany 06:30), následne R 600 Váh (Kraľovany 06:44 – Žilina 07:15) a Ex 150 Hukvaldy (Žilina 08:22 – Čadca 08:49). Zostalo doriešiť zvyšných 20 km. Keďže vlaky do Skalitého sú „zabité”, tak som začal hľadať autobus. Podľa www.cp.sk som našiel autobus 502406-20, ktorý ide na trase Čadca, autobusová stanica 09:24 – Skalité, Kožák 10:00. Autobus by bol, ale kde je Skalité, Kožák? Tak som otvoril Google Maps, zapol StreetView a hľadal posledné tri zástavky autobusu: Základnú školu (GPS: 49.49803,18.941132) aj s neďalekou zástavkou (GPS: 49.499176,18.940584) som našiel podľa tvaru a blízkych ihrisiek veľmi rýchlo. Vďaka fotografiám na mape Google nebol problém ani Kudlov kaplnka (GPS: 49.49711,18.932999). Smer už bol jasný, tak som pomocou StreetView šiel po ceste, kým som nenašiel konečnú zastávku Skalité, Kožák (GPS: 49.502787, 18.952097). Autobusová zastávka Skalité, Kožák sa nachádza pri trati a zároveň popri trati vedie cesta až k železničnej zastávke Skalité Serafínov. Túto kilometer dlhú trasu som pešo prešiel za 15 minút.


Železničná zastávka Skalité Serafínov, pohľad na trať v smere do Poľska.Odtiaľto je to do
stanice Zwardoń už len okolo 900 m. Tam som prišiel až okolo 10:45, lebo ...


... obrovské prekvapenie, nákladný vlak do Poľska

Koleje Śląskie na trase Zwardoń – Bielsko Biała Główna

Kúsok za hranicou je oproti Skalitému malý železničný raj. Zo stanice Zwardoń odchádza denne viac ako 10 vlakov, ktorými je možné dostať až do stanice Katowice. Vzhľadom na môj príchod (10:45) bol najbližší vlak do stanice Bielsko Biała Główna KS 49742 s odchodom o 11:33. O 11:16 prišiel vlak KS 49713, ktorý robí obrat na spomínaný KS 49742. Nestačil som sa diviť, keď sa z vlaku vyrútilo odhadom 80 až 100 ľudí. V Skalitom sme vystupovali dvaja a tu sa vyrútila necelá stovka ľudí. Presne o 11:33 sa vlak odchádza a mňa čaká hodinu a pol dlhá cesta.


Smutne pozerám z reko-kýbľa na vedľa stojaci ELF. A ja sa budem viezť v takom črepe

Pár minút po jednej hodine vystupujem v stanici Bielsko Biała Główna. Do odchodu vlaku zostáva 5 hodín a tak sa začínam venovať niekoľkým knihám o Jamesovi Bondovi v čítačke, skočím si na obed, kúpiť jedlo, pozorujem ruch na stanici a podobne.


Chúďatá cestujúci, alebo máte tam internet, tak sa neopovážte čumieť oknom von z vlaku!
Takto bol zmasakrovaný celý vlak EIC 4100 „Beskidy” do stanice Warszawa Wschodnia

Po piatej hodine nastal celkom čulý ruch na stanici, nakoľko sa blížil odjazd ďalšieho diaľkového vlaku: TLK 48250 Pirat do stanice Kołobrzeg (cez Wrócław Główny) s odchodom o 17:32. Po pristavení vlaku sa odhadom vyše 100 ľudí nahrnulo do vlaku a krátko po pol šiestej vlak zmizol. Pár minút pred šiestou pristavili aj môj dlho očákavaný vlak.


Už pár minút po šiestej večer a do začiatku mojej 13 hodinovej cesty zostávajú už len minúty

9 vozňový vlak TLK 48200 Pogoria sa pohol presne podľa CP v smere na Katowice. Ja som vytiahol fotoaparát a začal dokumentovať niektoré okamžiky z jazdy. Cestou sme stretávali niekoľko vlakov dopravcu Koleje Śląskie. Dlhodobé dažde sa tu značne podpísali na stave trate. Miestami sme prechádzali úseky, kde koľajnice doslova plávali v kaluži vody.


Niekde na trati, pravdepodobne úsek medzi stanicami Pszczyna a Tychy

V stanici Katowice sa vlak zaplnil na sľubovaných 80 – 100 % podľa webu PKP Intercity. Vtedy som prestal s fotením a šaškovaním na uličke. Aj keď bolo v kupé kde tu voľné miesto, niekoľko ľudí skončilo na uličke. Väčšina tam aj cestu až do Gdynie presedela, prestála a aj prespala. Pri ďalšej kontrole lístkov som si všimol, že vlastne všetci sme mali internetové lístky. Že by bola Weekendowa biletomania taká úspešná?


Niekoľko z mnoha podmočených úsekov trate

Ak ste niekde začuli, že je problém s fajčením v poľských vlakoch, asi bude na tom niečo pravdy. V kupé som mal mamičku č. 1. a č. 2. Mamička č. 1. bola ako tak slušná, že chodila fajčiť na WC. Mamička č. 2. rovno zarvala, že ona fajčí na chodbičke a nikto jej ešte nič nepovedal. Tak aj bolo... 6 krát za noc. Ráno „rozosmiali” veľkú časť chalani zo vzdialeného kupé, ktorí si podľa smradu museli vychutnať nejakého jointa. Ráno o 7:00 vystupujem v stanici Lębork. Pôvodne som tu chcel písať niečo o vlakoch Lębork – Łeba, ale vzhľadom na silnú autobusovú konkurenciu to nemá význam. Keď som vyšiel zo stanice Lębork, práve odchádzal jeden autobus. A ďalších 5 čakalo v rade. Nastúpil som do ďalšieho a o 10 minút odchádzame. Krátko po ôsmej vystupujem pri stanici Łeba a rovno sa vydávam hľadať vopred dohodnuté ubytovanie. To po chvíli nájdem, zložím veci a idem sa túlať mestom, na pláž, obed, nákup, na izbu, sprchu, poobzerať mesto.

Že by zajtra úzkokoľajka Krakulice?

Pri mojom spaní „po večerníčku” som už o 5 ráno rozmýšľal, kde pôjdem. Aj keď predpoveď sľubovala prehánky, vybral som sa na pohyblivé piesočné duny. Vyrazil som o šiestej ráno na 9 km dlhú púť. Samozrejme by sa dalo ísť aj neskôr a odviezť sa množstvom rôznych elektrických vozítok, ale to by nebolo ono. Následne cesta späť, trochu kultúry na pláži v podobe Profesionálov (Body a Doyle nesklamali), obed a hneď bolo 12 hodín preč.


„Ruchome Wydmy to główna atrakcja Łeby“ – Pohyblivé duny sú hlavnou atrakciou Łeby

Nastal čas na železničnú časť výletu. Pôvodne som sa chcel vybrať autobusom a vystúpiť na zastávke Charbówski Bór. Odtiaľ kúsok pešo na úzkokoľajku a následne späť pešo. Potom zase pešo na úzkokoľajku a späť autobusom. A nakoniec ma napadlo ...


Akou rýchlosťou by sa u nás jazdilo po takejto trati? Jazdilo by sa vôbec?

... vybrať sa po trati a uvidím. Najbližšia zastávka Stęknica je vzdialená 6 km, tak dôjdem tam a znova uvidím. Cestou som obzeral trať a miestne špeciality. Trať celkovo nie je v zlom stave, len proste občas sa tam niečo zjaví, nad čím zostáva rozum stáť.


A toto čudo je čo? Koľajnice sú zvárané, že by namiesto podvalov?

Skúmanie trate bolo oproti úseku Goleszów/Cieszyn značne komplikovanejšie z dvoch dôvodov. V prvom rade tu jazdili vlaky, takže som si musel dávať veľký pozor. Druhá vec boli autá, ktoré občas vytvárali veľký hluk a tým by prekryli aj hluk vlakov. Preto som oblúky a neprehľadné úseky radšej obchádzal po poľných cestách. Ale aj tak sa mi podarilo nejaký ten vlak vymáknuť.


Motorová jednotka SA132-006 kúsok od stanice Stęknica smeruje do konečnej stanice
Łeba ako vlak PR 55465 s pravidelným príchodom 13:41

Tento 6 kilometrov dlhý úsek som prešiel pešo za cca 90 minút. Skončil som na dvojkoľajnej stanici Stęknica a začal skúmať okolie. Ísť popri hlavnej ceste pešo až k odbočke do obce Krakulice bolo aj na mňa moc. Hustota premávky bola skutočne obdivuhodná. Našiel som informačnú tabuľu, kde bola mapka s chodníkmi. Ale ani pri najlepšej vôli som nevedel pochopiť, kde začína. A ani ho nájsť. Začala sa ozývať už aj únava, tak som sa to rozhodol zabaliť. Dlabem ja na to ... Možno zajtra ...


Stanica Stęknica. Pravá koľaj nepoužívaná, na oboch koncoch s výkoľajkami


Nástupište, budova stanice a v pozadí vidieť aj stúpanie trate

Tak som sa vybral naspäť, poobzeral detaily trate z opačnej strany a deň zakončil pri nákupe potravín. Zajtra odchádzam, takže zostalo už naplánovať len posledný deň, konkrétne doobedie a poobedie. Vlak totižto odchádzal o 18:11. Ráno sa ukázal slnečný deň. Mestečko Lęba je rozdelené riekou rovnakého názvu na dve časti. V smere na juh-sever, je na ľavej časti pláž B, kde som sa túlal doteraz. Na pravo sa nachádzajú pláže A (totálne prepchaté) a C. Pri pláži sa nachádza bývalá vojenská základňa, ktorá sa nakoniec stala mojim cieľom. A na úzkokoľajku som sa zase vybodol ...


Pozostatky z bývalej raketovej základne, konkrétne garáží

Proste som sa zobral naprieč celým mestom, preskúmal základňu a znova skončil na pláži. Tentoraz niekde na pomedzí pláži A a C, kde bola pláž ešte prázdna. Ale pomaly sa plnila.


Pohľad na pláž „A”, Lęba

Deň ubehol rýchlo. Na pláž som nešiel priamo, ale vychutnával som mesto. Hore-dole rôznymi uličkami, zastaviť sa na zmrzlinu, kúpiť vodu, preskúmať základňu a z hodiny boli dve. Poležať na pláži, znova Body a Doyle z Profesionálov, ísť sa najesť a boli už dve poobede. Pobaliť sa, prečkať poobednajšiu búrku, kúpiť jedlo na cestu späť a hneď bolo pol šiestej. Pár minút pred šiestou prišiel vlak zo stanice Lębork a presne o 18:11 odchádzame. V nedávnej reportáži píše EC-Transalpin: „Trať je pomerne bohatá na strmé stúpania (sklonovníky v Poľsku však nehľadajte), odhadom aj okolo 20 promile, čo bolo na rýchlosti aj cítiť.“ Tak som sa tešil, čo sa bude diať. A veru začala platiť nepriama úmera. Zvyšujúce sa množstvo dymu rovná sa znižujúcej rýchlosti vlaku. Pravidelné dymové opary súpravy ma donútili dlhý čas pozerať z vlaku a sledovať trápenie dvojice rušňov na začiatku.


Dvojica rušňov SM42 sa kúsok pred stanicou Stęknica trápi so 7 vozňovou súpravou
TLK 54254 „Wydmy“

Vzhľadom na to, že som nechcel vytrapovať mojich jediných dvoch spolucestujúcich, tak som z druhej strany vozňa nefotil. Až na jedno zastavenie kvôli križovani s osobným vlakom sa už nič zaujímavé nedialo. Večer sa blížil a tak som už aj fotenie nechal tak. Noc bola tentoraz úplne pokojná a do stanice Katowice sme prišli skoro s 20 minútovým meškaním o 06:19. Plán bol pokračovať vlakom KS 49713 (08:25 Katowice – 11:17 Zwardoń). Ale čo tu budem robiť 2 hodiny? Za 10 minút odchádzal KS 44449 (06:30 Katowice – 08:18 Żywiec), tak som sadol do neho. Prestávku v meste Żywiec som využil na nákup raňajok, skúmanie okolia a ďalšieho plánovania. A ďalší plán vyšiel skutočne geniálne.


„Kýbeľ“ vo farbách spoločnosti Przewozy Regionalne bol môj vlak KS 44449.Či je len prenajatý
pre Koleje Śląskie, alebo sú už jeho vlastníkom netuším

Vlak KS 49713 prišiel síce načas, ale do stanice Zwardoń sme prišli so 4 minútovým meškaním o 11:21. Cestou Skalité – Zwardoń som sa flákal a preto som nevedel, koľko presne mi bude cesta Zwardoń – Skalité trvať. Tak som rýchlou chôdzou bez prestávky valil a o 11:42 som bol po 4 dňoch znova na autobusovej zastávke Skalité, Kožák. Za 13 minút som nastúpil do autobusu 502406-113 a zviezol sa až do Čadce (Skalité, Kožák 11:55 – Čadca, autobusová stanica 12:31). Za 19 minút šiel autobus 502462-13, ktorým som došiel až do Žiliny (Čadca, autobusová stanica 12:50 – Žilina, autobusová stanica 13:52). A nakoniec za 8 minút išiel autobus 507503-2, ktorým som sa doviezol až do Dolného Kubína (Žilina, autobusová stanica 14:00 – Dolný Kubín, Kňažia 15:15). Za necelé 4 hodiny doma zo Zwardoňa, to sa mi páčilo.

Cestovné lístky a dve upozornenia

Väčšinu lístkov sa snažím kupovať cez internet a šetriť tým hotovosť, ale najmä cudzie meny. Popritom sa nazbieralo pár skúseností, ktoré Vám možno niekedy pomôžu. Najprv lístky:

 1. Vlak Bziny – Čadca, ZSSK, 4,47 € (Obyčajný)
 2. Autobus Čadca – Skalité, Kožák, SAD Žilina, 1,20 € (Obyčajný)
 3. Vlak Zwardoń – Bielsko Biała Główna, Koleje Śląskie, 2,91 € (12,07 PLN / SilesiaWeekend TAM)
 4. Vlak Bielsko Biała Główna – Lębork, PKP Intercity, 7,02 € (28,00 PLN / Weekendowa biletomania)
 5. Autobus Lębork – Łeba, TREDE TRANS, 2,00 € (8 PLN, Obyčajný)
 6. Vlak Łeba - Katowice, PKP Intercity, 7,02 € (28,00 PLN / Weekendowa biletomania)
 7. Vlak Katowice – Zwardoń, Koleje Śląskie, 4,82 € (20 PLN / Obyčajný)
 8. Autobus Skalité, Kožák – Čadca, SAD Žilina, 1,20 € (Obyčajný)
 9. Autobus Čadca – Žilina, SAD Žilina, 2,00 € (Obyčajný)
10. Autobus Žilina – Dolný Kubín, M. Jagelka, 3,20 € (Obyčajný)

Spolu za 35,84 €. Chcel by som upozorniť na dve veci. Internetový lístok na víkend - SilesiaWeekend - dopravcu Koleje Śląskie má platnosť obmedzenú platnosť od – do. Treba si to dôkladne pozrieť na lístku, pretože jeho platnosť začína vlakom, na ktorý ho budete kupovať.


Nápis „Ważny na przejazd w pociągu KŚ od godz.: 11:33“ znamená, že platí od 11:33 a neskôr


Nápis „Ważny na przejazd w pociągu KŚ“ tentoraz bez časového obmedzenia

Ako som už spomínal, namiesto priameho vlaku s odchodom o 08:25 som využil kombináciu dvoch vlakov s odchodmi 06:30 (Katowice) a 10:17 (Żywiec). Kontrola lístka v prvom vlaku bola zaujímavá, keďže ani na 5. pokus sa lístok nepodarilo načítať. Lístok mi aj tak potvrdili. V druhom vlaku už bez problémov.


Všimnite si, že moje meno na lístku PKP Intercity je bez interpunkcie. Zatiaľ čo na lístku
Koleje Śląskie je aj so znamienkami

Systém PKP Intercity môže mať problém s lístkom, ak sa tam vyskytujú (pre Poľsko) zahraničné znaky. Pri načítaní vyhodí obsluhe hlášku o tom, že údaje sa nezhodujú a cestujete ako keby s neplatným lístkom. Obsluha musí vtedy lístok zadať ručne a nenačítavať cez 2D kód. Ale lepšie je vyhnúť sa problémom a zadať si tam meno bez interpunkcie.

Na záver: Dovidenia v Poľsku!

Úvodná snímka: Bielsko Biała Główna: ELF EN76-007 ako vlak 48633 do stanice Żywiec © Lukáš Holeš

Galéria

Súvisiace odkazy