Pražské nádražní salonky zvou k prohlídce

25.12.2014 8:00 -zz- Zdroj: České dráhy, a.s.

Pražské nádražní salonky zvou k prohlídce

Nevíte co s volným časem mezi Vánocemi a Silvestrem? České dráhy pro vás připravily zajímavou nabídku jeho nevšedního využití a v neděli 28. prosince otevřou veřejnosti Vládní salonek na pražském hlavním nádraží i Masarykův salonek na nádraží stejného jména. Taková příležitost se naskytuje jen zřídka, takže by bylo jistě škoda jí nevyužít.

 

 

 



Poslední neděli letošního roku od 10 do 17 hodin budou pro veřejnost mimořádně otevřeny Masarykův salonek na pražské Masarykově nádraží a historické secesní prostory na pražském Hlavním nádraží. V 10.00 h a ve 14.00 h se uskuteční komentované prohlídky obou salonků. Na tyto prohlídky je nutná předchozí rezervace místa na e-mailu: bezouska@zap.cd.cz
, můžete se dočíst na webu našeho národního železničního dopravce v sekci Vlakem za zážitky. Samotný text pozvánky pak ve stručnosti oba zajímavé objekty představuje.


Větší místnost Vládního salonku na pražském hlavním nádraží; zdroj: České dráhy, a.s.

Ač internetový magazín VLAKY.NET podobně ještě neučinil, jeho pravidelní návštěvníci mohli do obou salonků nahlédnout při četbě některých reportážích, jejichž děj se v nich z části odehrával (dvě z nich najdete níže v rubrice Súvisiace odkazy), protože zejména ten první je poměrně často využíván k pořádání tiskových konferencí a podobných akcí, na které dostává naše redakce pozvánky. I když pod tímto textem jsou odkázány vybrané zdroje podrobnějších informací, pro vaše pohodlí zde ocitujeme i ty stručné ze stránky Českých drah.


Nenápadný vstup do Masarykova salonku (7.4.2014 ) © Jiří Řechka

Hlavní nádraží (dříve Nádraží císaře Františka Josefa) získala Praha roku 1871. Na přelomu 19. a 20. století bylo podle návrhu J. Fanty přestavěno v secesním stylu. Vznikl také dvorní salonek - současný Vládní salonek. Z výzdoby zaujmou především malby s pražskými motivy od Václava Jansy a Viktora Strettiho. Před vchodem do Vládního salonku stojí socha Sira Nicholase Wintona s dětmi. Ta byla odhalena v roce 2009 u příležitosti vypravení historického Wintonova vlaku z Prahy do Londýna, který jel po stejné trase, po níž v roce 1939 cestovaly židovské děti z ohrožené republiky do bezpečí.


Socha Sira Nicholase George Wintona před vstupem do Vládního salonku (2.3.2011)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Pražské Masarykovo nádraží bylo postaveno v letech 1844 až 1845 jako první nádraží v metropoli. Vzhled změnilo při přestavbě v letech 1873 až 1874. Zpočátku nemělo místnost, kde by přijímalo vzácné návštěvy, a tak i v červnu roku 1854 musel být císař František Josef I. přivítán na peroně a v nádražní hale. Když navštívil Prahu začátkem února 1876, už se dočkal poct v novém salonku. V Masarykově salonku můžete obdivovat bohatě dekorovaný trámový strop, neorenesanční restaurovaný nábytek nebo částečně dochovaný krb. Zdobí ho také busty našeho prvního prezidenta T. G. Masaryka a Jana Pernera - stavitele železnic.


Busta Ing. Jan Pernera v Masarykově salonku (7.4.2014 ) © Jiří Řechka

Jestliže vás toto pozvání oslovilo a ne příliš často opakovanou nabídku přijmete, jistě toho nebudete litovat. Zvlášť když návštěvu pražských nádražních salonků spojíte s nějakým dalším zážitkem či popřípadě využijete, jak je vlakofilům vlastní, ke sledování a případné dokumentaci provozu v obou železničních stanicích. A pokud se budete chtít o své dojmy i pořízené obrazové záznamy podělit s ostatními, velice rádi uveřejníme zaslanou reportáž. Mimo jiné i proto, že taková zatím v nabídce našeho internetového magazínu chybí.


Pozvánka k prohlídce na webu Českých drah

Odkazy:

  1. České dráhy, a.s.
  2. Honosné pražské salónky železničních stanic ukrývají atmosféru rakouské monarchie
  3. Tajné císařské salonky. Co skrývají naše nádraží? Podívejte se!
  4. Praha hlavní nádraží – Wikipedie
  5. Vládní salónek na Hlavním nádraží na webu Praga Magica
  6. Praha Masarykovo nádraží – Wikipedie
  7. Masarykův salonek na webu Praga Magica
  8. zdroje uvedené pod odkazy v textu 
Úvodní snímek: Výzdoba vstupního prostoru Vládního salonku na pražském hlavním nádraží; zdroj: České dráhy, a.s.

Galéria

Súvisiace odkazy