Jak jsem navštěvoval slovenské železniční přechody

4.1.2015 8:00 Václav Vyskočil

Jak jsem navštěvoval slovenské železniční přechody

Již jste ode mne na tomto místě četli všelijaké reportáže, v této se sice opět vracím na Slovensko, ale zaměřím se na téma, jemuž jsem se tady doposud soustavně nevěnoval. Podíváme se spolu, kde všude se dala překročit státní hranice osobním vlakem ze Slovenska do sousedního státu. V článku se však nebudu věnovat hraničním přechodům s Českou republikou.

 

 

 


Začneme na hranici s Polskem. První přechod, který zmíním, je Skalité – Zwardoń. Trať jsem poprvé navštívil někdy na přelomu 80 a 90 let. Bohužel fotky se nezachovaly. I když se sem pořádaly nájezdy fotografů před elektrifikací, já jsem sem dostal znova až v roce 2003, když jsme s kolegou Jirkou začali projíždět slovenské tratě. O návštěvě a cestě jsem zde zveřejnil reportáž. Po té jsem si tuto trať projel v roce 2001, o čemž jste se už také mohli dočíst.

Hraniční přechod Plaveč – Muszyna jsem si projel někdy začátkem 90. let. Z této návštěvy opět žádná fotka není. Pamatuji si pouze že to byl rychlík Budapest – Kraków. Poté jsem pouze několikrát navštívil Plaveč a přechod si opětovně projel až v roce 2005, kdy jsme si udělali okružní jízdu Medzilaborce – Łupków – Zagórz – Jasło – Stróże – Krynica – Muszyna – Plaveč.


30.5.2004 – Łupków: SP32-139 PKP © Václav Vyskočil

Hraniční přechod Medzilaborce – Łupków jsme navštívili v roce 2004, kdy jsme jeli jen do Łupkówa, a poté znova v roce 2005, kdy jsme jeli již výše zmíněný okruh. V roce 2004 mne při návštěvě překvapilo, že se tenkrát nedala koupit jízdenka Medzilaborce – Łupków, ale pouze jízdenka do stanice Nowy Łupków. Další hraniční přechod sloužil vždy jen nákladní dopravě. Jedná se o přechod Maťovce – Užhorod. Tento projetý nemám, není to bohužel technicky možné. Ale navštívil jsem alespoň stanici Maťovce.

Hraniční přechod Čierna nad Tisou – Čop jsem měl tu čest projet v roce 1997 tehdejším rychlíkem spojující Kraków s Bukureští. Také o této cestě jsem vás informoval. Další přechod je Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely. Jedná se o můj oblíbený přechod, a to jak s důvodu nasazení sergejů M 62 přes hranice, tak i zajíždění řady M 41 do Sátoraljaújhely. Přechod jsem si projel v roce 2005 při jízdě ze Slovenského Nového Mesta přes Miskolc do Lenártovců.


8.9.2005 - Slov. N. Mesto: M41.2155 MÁV na Os 5215 © Václav Vyskočil

Přechod Čaňa – Hidasnemeti jsem projel pouze jednou, a to v roce 1997, kdy zde probíhala elektrifikace. Přechod Lenartovce – Bánreve jsem si projel v roce 2005 při okružní výše zmíněné jízdě. Přechod Fiľakovo – Somosköújfalu jsem si poprvé projel někdy v 90. letech nočním rychlíkem, který jel s Polska a pokračoval do Budapešti. Poté jsem si přechod projel v roce 2011 před ukončením osobní dopravy přes hranice.

Pak jsem trať navštívil ještě jednou, a to za účelem vyfocení nákladního vlaku, hranice jsem bohužel překračoval autobusem a poté pěšky. Hraniční přechod Lučenec - Ipolytarnóc sice nebyl pro osobní dopravu nikdy otevřen, ale trať jsem si projel někdy začátkem 90. let peážním vlakem Lučenec – Velký Krtíš. Fotky bohužel nejsou. Další přechod je vlastně až Štúrovo – Szob. Tento přechod si asi projela většina z vás.


8.5.2014 – Komárom: 5341.014 + 029 H-START jako Os 4920 © Václav Vyskočil

Bohužel jsem našel jen fotku maďarské lokomotivy ve Štúrově, fotku z Szobu však ne. Na přechodu Komárno – Komárom je v současné době provozována taktéž pouze nákladní doprava. V 80. letech zde byla vedena silná dálková doprava ve směru Německo – Balaton. Přeshraniční trať jsem navštívil v roce 2003, již jen pěšky po silničním mostě.

Ze stanice Bratislava-Petržalka vycházejí dokonce dvě tratě do ciziny, první z nich do Maďarska přes hraniční přechod Rusovce – Rajka. Zde je opět osobní doprava zastavena. Myslím, že na této trati je to obzvláště velká škoda. Mohlo by např. dojít k prodloužení osobních vlaků z Györu až do Bratislavy, což by mohlo být turisticky zajímavé. Trať jsem si projel v roce 1996 tehdejším rychlíkem Pannonia. A naposled letos na jaře, bohužel autobusem.


8.5.2014 - Rajka, 450.007 FLOYD © Václav Vyskočil

Překvapilo mne, jak jezdí tento autobus přes hranice slušně zaplněn. Dále z železniční stanice Bratislava-Petržalka vychází trať do Kitsee v Rakousku. Tu jsem si také několikrát projel, ale zjistil jsem, že ve svém archivu fotografií bohužel nemám žádný snímek z těch cest ani jiný záběr dotčené tratě. Budu to muset při nějaké vhodné příležitosti napravit.

Poslední přechod, o němž se zmíním a který jsem navštívil poprvé v roce 2003, je Devínska Nová Ves – Marchegg. V té době zde jezdili slovenští brejlovci až do Vídně, což byl tenkrát náš hlavní cíl. Jestli jste tento článek dočetli až sem, tak jste zjistili, že jste se nic nového nedozvěděli. On to není ani cíl mého příspěvku, nejdůležitější jsou moje fotografie. Tak doufám, že se vám budou líbit.

Úvodní snímek: 8.9.2005 - Slov. N. Mesto: 770.019 ZSSK a M41.2155 MÁV © Václav Vyskočil

Galéria

Súvisiace odkazy