Do Hradce nad Moravicí netradične

11.1.2015 8:00 Kamil Korecz

Do Hradce nad Moravicí netradične

Hradec nad Moravicí je malé „nádražíčko“ na konci krátkej lokálnej trate vychádzajúcej zo stanice Opava východ. Pravidelné vlaky do tohto päťtisícového mestečka premávajú v hodinovom takte, a to v režime samoobslužného výpravného systému. Po 8 kilometrovej trati celý deň pendluje jedna Regionova, v okrajových časoch zastúpená motorovým vozňom radu 809.

V sobotu 13. decembra 2014 však množstvo pravidelných spojov rozšírili aj tri páry mimoriadnych osobných vlakov.

 

 


V mestečku Hradec nad Moravicí, známom hlavne vďaka zámku rozprestierajúcom sa na návrší nad jeho centrom, býva každoročne organizovaný aj tradičný Vánoční jarmark. Tento rok boli pri tejto príležitosti vypravené aj tri páry mimoriadnych vlakov vedených legendárnym historickým motorovým vozňom radu M 131.1 hurvínek. Práve tieto motorové vozne vo svojej ére skracovali vzdialenosť za prácou čí zábavou aj na tejto trati.


„Hurvínek“ v cieli svojej cesty © Kamil Korecz

Za celým týmto predvianočným nostalgickým vozením stoji nápad, snaha, úsilie a zdroje pochádzajúce od jedného člena klubu VLAKY.NET, Aleša Drobného. Je to človek, ktorý podľa svojich vlastných slov mení svoj detský sen na skutočnosť. Dopravná škola ako základ, sprevádzanie vlakov Hvozdnickeho expresu do Jakartovic počas uplynulého leta ako pokračovanie a nakoniec aj snaha nájsť uplatnenie na železnici a to priamo aktívne v centre diania, vonku v prevádzke. Držme mu palce, aby sa jeho sen postupne napĺňal. Veď ľudí, ktorí svoju prácu robia z nadšenia a nie len z povinnosti treba všade ako soľ.


Aleš Drobný je pripravený na svoju úlohu © Kamil Korecz

Úlohy odviezť v pomerne krátkych medzerách medzi pravidelnými vlakmi svoje tri mimoriadne sa zhostil krnovský M 131.1454. Návoz do Opavy ako aj večerný návrat do Krnova bol v súlade s informáciou poskytnutou v pozvánke pojatý ako vlak pre verejnosť, čo aj využila hŕstka cestujúcich. Podstatne väčší záujem o zvezenie bol potom v prvom rannom obrate z Opavy do Hradce, kde dokonca niekoľko cestujúcich stálo v uličke a na mieste „prvej triedy“ - na čelnej a zadnej plošine so zriedkavým výhľadom na trať. Aj ostatné obraty si našli svojich záujemcov o nostalgiu, najmä rodinky s deťmi tvorili podstatnú časť plne spokojnej cestujúcej klientely.


Spokojní cestujúci vstupujú v stanici Opava východ © Kamil Korecz

Celkovo v tento deň hurvínek spoľahlivo odviezol 146 platiacich cestujúcich, čo pokrylo aspoň náklady na pohonné hmoty a niektoré ďalšie nutné výdavky, čím celková ekonomická bilancia zostala niekde okolo čiernej nuly. Záujem a najmä spokojnosť cestujúcich otvára úvahy o opakovaní akcie, možno už na jar budúceho roka počas Veľkonočných sviatkov, slávnostného otvorenia sezóny na zámku alebo pri inej vhodnej príležitosti. Spokojnosť panovala aj vo vedení mesta, takže dvere ďalšej spolupráce zostávajú otvorené.


Atmosféra na jarmarku © Kamil Korecz

Nostalgická jazda neušla drobnohľadu ani regionálneho periodika, ktoré prinieslo správu o jazde aj o jarmoku samotnom. Bol to deň plný príjemných zážitkov, stretnutí s milými ľuďmi a na to všetko sa síce zubato, ale zato po cely deň usmievala naša najbližšia hviezda. Nadmieru tým kompenzovala chýbajúci prvý decembrový sneh. Slnečný svit je predsa v tejto ročnej dobe vec vzácna a nadovšetko vítaná. A sám tiež neľutujem, že som v posledný deň platnosti starého grafikonu meral nemalú vzdialenosť do Opavy. Mohol som tak získať potrebné informácie a tiež zaujímavé prvenstvo zverejnené na týchto stránkach nedávno.

Úvodná snímka: Pred koncom trate v žst. Hradec nad Moravicí © Kamil Korecz

Galéria

Súvisiace odkazy