Pravidelný vlak ČD jel poprvé na plyn

19.1.2015 8:00 Karel Furiš

Pravidelný vlak ČD jel poprvé na plyn

15. ledna 2015 vyjel poprvé v historii české veřejné osobní dopravy vlak tažený lokomotivou poháněnou stlačeným zemním plynem (CNG - compressed natural gas). Jde o lokomotivu 714.801, která vznikla v roce 2011 rekonstrukcí z 714.010 (postavené na rámu původní lokomotivy 735.167). Na rekonstrukci spolupracovaly firmy Vítkovice Doprava, CZ LOKO, Výzkumný Ústav Železniční, TEDOM, ČD a ČD Cargo.

 

 

 



Tak zní úvodní odstavec jedné z mnoha zpráv, které se objevily v internetových médiích v souvislosti s revolučním počinem, jenž se neobešel bez přítomnosti zástupce internetového magazínu VLAKY.NET. Tuto aktualitu, na rozdíl od většiny těch ostatních, zveřejnil web odborný, a proto nejen stojí za přečtení, ale po teoretické stránce vhodně uvádí následující řádky našeho reportéra.


Pozvánka na akci (kliknutí do náhledu otevře celou ve formátu JPG)

Šéf naší redakce mi poslal pozvánku na slavnostní zahájení ověřovacího provozu lokomotivy 714.801-8 na trati z Opavy do Hlučína. Opavu mám z Ostravy kousek a motorovým rychlíkem těch 28 km urazím za pouhých dvacet minut. Když se spočítá průměrná rychlost na regionální trati, vyjde číslo 93 km za hodinu, přičemž stejný výsledek vykazuje i Pendolino na trati hlavní z Prahy do Košic. Po příjezdu do Opavy východ, kde celá akce probíhala, mé první kroky směřovaly k mobilní plničce plynu.


Mobilní plnící stanice CNG © Karel Furiš

Ta se dá v případě, že by se na CNG jezdilo v budoucnu na jiných tratích, snadno převézt na jiné místo. Již cestou jsem si udělal pár snímků oslavovaného vlaku. S lokomotivou řady 714 na plyn jsem se setkal již před dvěmi lety na Dnu otevřených dveří u příležitosti oslav prvního máje ve Vítkovicích. Pak jsem mašinku zastihl i na vlečce Vítkovic. Některé její fotografie, které najdete v připojené galerii, poskytl Jakub Hasák, jemuž za to patří (nejen) moje poděkování.


714.801-8 odstavená v depu Opava východ (13.12.2014) © Jakub Hasák

Krátce po dvanácté hodině byla souprava lokomotivy 714.801-8 a čtveřice orchestrionovitých přípojných vozů přistavena k prvnímu nástupišti. Tam byla zpřístupněna lokomotiva zástupcům médií i přítomné poučené veřejnosti. Většina cestujících však ani netušila, co se na nástupišti děje a omylem nastupovala do slavnostního vlaku. Takže jsem cestující veřejnost upozornil, že nejbližší vlak stojí u 3. nástupišti a tento slavnostní pojede až za hodinu.


Souprava po přistavení k 1. nástupišti stanice Opava východ © Karel Furiš

Po třinácté hodině přišla na nástupiště tisková mluvčí Českých drah Bc. Kateřina Šubová a další představitelé Českých drah i výrobce mašinky, akciové společnosti Vítkovice Doprava. Za Moravskoslezský kraj se zúčastnil náměstek krajského hejtmana Mgr. Daniel Havlík. Z plošiny lokomotivy pak postupně hovořili Ing. Zdeněk Trejbal, Ph.D., ředitel firmy Vítkovice Doprava, a.s., Ing. Miroslav Klich, ředitel Regionálního obchodního centra ČD Ostrava a již zmíněný náměstek hejtmana.


Hovoří Ing. Miroslav Klich © Karel Furiš

Poté následovala krátká diskuse s novináři. Ve 13:42 se dal vlak tažený lokomotivou 714.801-8 do pohybu s Os 13421 směrem k Hlučínu. Vyvrcholením akce byla tisková konference, ve jejímž průběhu Ing. Zdeněk Trejbal, Ph.D. seznámil přítomné s přestavbou a provozem lokomotivy. Mimo jiné připomněl, že před tím jezdila zkušebně na posunu v PJ Bohumín. Asi v 15:00 hod. celá akce skončila a já jsem se vydal spěšným vlakem zpět do Ostravy. 

Jak celá akce probíhala, ukazuje souhrnné video © Karel Furiš
 
Na konci galerie najdete snímky druhé lokomotivy této řady, která byla rekonstruována na pohon CNG poněkud odlišným způsobem, jak se o tom píše v už citované aktualitě: Jedná se o lokomotivu, která […] vznikla ve spolupráci Vítkovic a CZ LOKO. […] Na rozdíl od 714.801 je v lokomotivě použit stacionární plynový motor Caterpillar G3412, rekonstruovaný na použití v drážním provozu. Lokomotiva zároveň disponuje větší zásobou zemního plynu (část nádob se nachází v přední kapotě).
 

714.811-7 na Czech Raildays (17.6.2014) © Karel Furiš
 
Odkazy:
  1. VMG uvedly na trať první CNG lokomotivu pro osobní dopravu – tisková zpráva VÍTKOVICE Doprava, a.s.
  2. Lokomotiva 714 – Wikipedie
  3. Železniční trať Opava východ – Hlučín – Wikipedie
  4. CNG lokomotiva ČD – přehled článků k tématu, nalezených vyhledávačem Google
  5. zdroje uvedené pod odkazy v textu
Úvodní snímek: Stroj 714.801-8 v kolejišti stanice Opava východ © Karel Furiš
 
Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy