Na ryby po kolejích aneb Rybníkářské dráhy jsou stále v provozu

25.1.2015 8:00 Martin Kalousek

Na ryby po kolejích aneb Rybníkářské dráhy jsou stále v provozu

Než jsem stačil vyrazit do Maďarska a Chorvatska, inspirovaný článkem v časopisu Dráha o rybníkářských úzkokolejkách od Petra Pokorného, uplynulo skoro 10 let. I když jsem se začínal smiřovat s tím, že je už v provozu neuvidím, přesto jsem se tam vypravil a s radostí můžu oznámit, že se tam toho moc nezměnilo a dráhy, které jsem navštívil v loňském a předloňském roce, jsou stále v provozu.

 

 

 


První rybníkářskou dráhu, kterou jsem navštívil „už“ v roce 2013, provozuje rybníkářství Ribnjak, ležící poblíž města Našice na severovýchodě Chorvatska. Koleje o rozchodu 760 mm vedou na hráze rybníků z hospodářského dvora ve stejnojmenné osadě, kde se nacházejí i sádky a ředitelství firmy. Vylovené ryby jsou dopravovány z hrází rybníků do sádek v plastových kádích na plošinových vozech, které slouží i pro dopravu zaměstnanců rybníkářství, protože žádný osobní vůz není k dispozici. Provoz zajišťují tři atypické lokomotivy vyrobené v sedmdesátých letech ve vlastních dílnách rybníkářství.

Ty se mi podařilo zdokumentovat při odpoledním návratu do osady Ribnjak. Ředitel firmy potvrdil omezený rozsah provozu v období od jara do podzimu, kdy slouží dráha především k dopravě krmiva pro ryby, v zimě se jezdí minimálně a naopak všechny lokomotivy bývají v provozu v období výlovů během října a listopadu. Provoz rybníkářské dráhy pak odpovídá pracovní době zaměstnanců rybníkářství, když se vyjíždí z hospodářského dvora zpravidla každý den s výjimkou neděle a svátků většinou mezi sedmou a osmou hodinou ráno s návratem nejpozději odpoledne před patnáctou hodinou.


Lokomotivy firmy Ribnjak 1905 při posunu mezi sádkami a hospodářským dvorem v osadě
Ribnjak (28.10.2013) © Martin Kalousek

Na podzim v době výlovů se podle potřeby jezdí častěji. Firma Ribnjak 1905 zatím kolejovou dopravu neplánuje rušit, zároveň však neplánuje žádnou modernizaci nebo rekonstrukci již zastaralého vozidlového parku ani dráhy samotné. Osud dráhy je tak do budoucna nejistý. Pro zájemce, kteří by chtěli Ribnjak navštívit, ještě dodejme, že vstup na hráze je zakázán a veřejné výlovy nejsou pořádány. Svezení na plošinovém voze se zaměstnanci není z bezpečnostních důvodů povoleno. Prostory rybníkářství v osadě Ribnjak hlídají kamery a po hrázích se zejména v době výlovů prohánějí hlídači na motorových čtyřkolkách.

Ředitel firmy nechtěl o možném vstupu na hráze za účelem zdokumentování úzkorozchodných drah ani slyšet. Fotografování v osadě Ribnjak však nebránil. Čas do návratu rybářů z hrází se dá využít k návštěvě místní restaurace, kde se dají ochutnat některé místní rybí speciality. Kdo by se chtěl svézt vlakem po rybníkářské dráze, musí vyrazit do Maďarska, kde slouží výhradně původnímu účelu úzkorozchodná dráha rybničního systému mezi obcemi Tömörkény a Csanytelek. Tady nikdo vstup mezi rybníky nezakazuje a svezení na lokomotivě taky nikdo nebrání.


Stroj C50 sune vůz s káděmi po hrázi rybníka mezi obcemi Tömörkény a Csanytelek
(29.10.2013) © Martin Kalousek

Základem sítě úzkorozchodných tratí o rozchodu 760 mm mezi rybníky u obce Tömörkény je velký okruh s několika odbočkami navazující na malý okruh kolem sádek. Vzhledem k tomu, že na většinu hrází je možné se dostat i po zpevněných cestách, je rybníkářská dráha v provozu jen omezeně zpravidla v pracovní dny od září do listopadu v době výlovů. V provozu jsou dvě lokomotivy typu C50. Dalších šest lokomotiv stejného typu slouží na náhradní díly nebo čeká na opravu.

Doprava ryb do sádek je organizována podobně jako na chorvatské rybníkářské dráze na plošinových vozech v plastových kádích podle potřeby i několikrát za den během pracovní doby od cca 8 do 14 hodin. Technický stav rybníkářské dráhy Tömörkény není dobrý, ale zatím se jezdí. Vyhlídky do budoucna jsou nejisté, uvažuje se o zavedení vlaků pro turisty, lovce, pozorovatele vodního ptactva a sezónní rybáře po vzoru nedaleké dráhy rybí farmy Fehértó u Szegedu, kde je udržováno a provozováno cca 7,5 km úzkokolejky o rozchodu 600 mm.


Turistický vláček na rybníkářské dráze Fehértó (kliknutí do náhledu otevře zdroj snímku)

Jiná rybníkářská dráha o rozchodu 760 mm, která se zachovala v národním parku Hortobágy, však svůj jízdní řád má a já jsem jí navštívil v loňském roce. Jedná se o rybníkářskou dráhu, která však slouží už jen přepravě osob v období od dubna do konce října. Podobně jako celá řada hospodářských a lesních drah v Maďarsku našla tato dráha nové využití v turistickém ruchu a stala se součástí prohlídkových okruhů národního parku. Ryby už dráha nevozí, a tak patří spíše mezi sezónní turistické dráhy. V provozu jsem zdokumentoval jednu lokomotivu typu C50.

Rád jsem se ale vrátil zase tam, kde rybníkářské dráhy slouží svému původnímu účelu, a na podzim minulého roku jsem zavítal opět do Chorvatska. Tentokrát jsem navštívil rybníkářství Poljana v chorvatské Slavonii a jeho provoz v osadě Ribnjaci, odkud na hráze rybníků dosud vedou úzkorozchodné koleje o rozchodu 760 mm. Zaměstnanci rybníkářství jsou poměrně ochotní a nebrání vstupu na hráze ani fotografování. V loňském roce však byl výlov rybníků z důvodu povodní zahájen později, a tak byly v provozu jen tři lokomotivy.


Pracovní vlak na hrázi rybníka VII rybníkářství Poljana (29.10.2014) © Martin Kalousek

Jako první vyrážela na hráze už kolem půl osmé nejstarší místní lokomotiva od firmy Diesel–Moës Waremme Belgique s jedním plošinovým vozem obsazeným rybáři a loženým nářadím. Po osmé hodině se od sila v Ribnjaci vydala na cestu s jedním plošinovým vozem lokomotiva DL 50 KS od domácího výrobce Đuro Đaković. Tento pracovní vlak zajišťoval přepravu pražců. A další pracovní vlak s krmivem v podobě druhé lokomotivy DL 50 KS a jednoho plošinového vozu vyrazil z Ribnjaci po jedenácté hodině.

Odpoledne po čtrnácté hodině se pak pracovní vlaky postupně vracely. Přímo v sile a na kolejích mezi sádkami byly odstavené další dvě lokomotivy bez bližší identifikace, podle informací od zaměstnanců v provozním stavu. Další blíže neidentifikovatelná lokomotiva ve stavu vraku se nacházela před budovou dílen. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se do blízké budoucnosti mělo něco změnit. Konec však může přijít nečekaně. Už po loňské povodni se uvažovalo, jaké části sítě rybníkářských drah nechat ležet ladem a které obnovit.

Úvodní snímek: Polední setkání pracovních vlaků na „odbočce“ mezi rybníky rybníkářství Poljana (29.10.2014)
© Martin Kalousek

Galéria

Súvisiace odkazy