Modernizace železničních přejezdů mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou

10.6.2015 8:00 Jiří Řechka

Modernizace železničních přejezdů mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou

Dne 2.6.2015 byla slavnostně zahájena Správou železniční dopravní cesty modernizace železničních přejezdů na trati Kutná Hora – Zruč nad Sázavou. Slavnostní zahájení stavby se uskutečnilo v železniční stanici Kutná Hora město.

 

 

 

Moje cesta vlakem proběhla bez potíží na rozdíl od spolucestujícího, který oznámil paní průvodčí, že nechal veškeré doklady na pokladně včetně jízdenky. Naštěstí díky zpoždění a čekání na další vlak si stihl zakoupit novou jízdenku v Kolíně. Po příjezdu do stanice Kutná Hora město, upoutalo mojí pozornost jedno neoznačené prasátko a zejména to, co zatím zbylo z motorového vozu M 274.003. Ještě několik dalších záběrů na stanici a pak jsem se věnoval onomu slavnostnímu aktu.

Kutná Hora město: slavnostní poklepání © Jiří Řechka

Slavnost zahájil tiskový mluvčí SŽDC Mgr. Pavel Tesař, dalšími řečníky byli náměstek ředitele stavební správy západ SŽDC Ing. Ondřej Göpfert za investora a za zhotovitele stavby, ředitel montážního závodu Kolín – AŽD Praha Ing. Václav Pařízek. V projevech zaznělo, že projekt nejen zvýší bezpečnost na dotčených přejezdech, ale nové zabezpečení také umožní zvýšit traťovou rychlost na 60 km/h a pro silniční vozidla zvýšit rychlost přejíždění přejezdů na 50 km/h.

Kutná Hora město: 814.182 © Jiří Řechka

Zabezpečením projde celkem šest křížení tratí se silničními komunikacemi. Budou zde umístěna světelná výstražná zařízení. Bylo řečeno, že stavba byla dobře připravena a je předpoklad, že bude ukončena dříve jak v září letošního roku. Na závěr došlo ke slavnostnímu poklepání na kolejnici a přípitku. Stavba bude stát 55 705 168 Kč bez DPH. Evropská unie se podílí na tomto projektu částkou 43 780 081 Kč. Investorem stavby je Správa železniční dopravní cesty a zhotovitelem je AŽD Praha s.r.o. Po skončení slavnosti mě čekala cesta zpět do Prahy a musím říci, že jsem byl osobně příjemně překvapen, když se v čele mého rychlíku objevilo ostře sledované eso 362.001/ES 499.1001. Příjemný závěr mé cesty.

Kutná Hora hl.n.: ES 499.1001, R 984 © Jiří Řechka

 

Galéria

Súvisiace odkazy