Všední den v Ústeckém kraji

17.10.2015 8:00 Helmut Böhme

Všední den v Ústeckém kraji

V pondělí 12. října tohoto roku jsem měl volno a zrovna bylo velmi pěkné podzimní počasí, tak jsem se zase jednou vydal z domovského Svobodného státu Sasko na návštěvu sousedního Ústeckého kraje, abych ten den strávil ve společnosti náhodně zastižených železničních zajímavostí. Snad mé zážitky a fotografie zaujmou i aspoň některé návštěvníky těchto železničních stránek.

 

 

 

 

Moje cesta směřovala z Drážďan nejprve do Děčína. Po příjezdu na děčínské hlavní nádraží jsem nejprve zamýšlel zajít do altánu nad přístavem, potom jsem se ale rozhodl pro cestu až do Ústí nad Labem. Před tím jsem ovšem cosi málo zachytil; zaujala mne pochopitelně dvojice starých dobrých lokomotiv někdejší řady V 100 Deutsche Reichsbahn, dnes pod jiným řadovým označením a u jiného majitele.


Řada 745 v Děčíně na hlavním nádraží

Po příjezdu do žst. Ústí nad Labem hlavní nádraží jsem v pekárně nakoupil proviant a potom jsem přejel vlakem na nádraží západní. Na informační tabuli se plynule zvyšovalo zpoždění přípojného vlaku směr Lysá nad Labem „kvůli obratu soupravy“ z 30 až na 45 minut. Chtěl jsem se dostat do Libochovan a potom nahoru na Portu Bohemicu. Na trati 072 je totiž jednokolejní provoz, protože se obnovují koleje.

Nikdo se nenamáhal kvůli tomu snad nahradit některé vlaky NAD, a tak to asi nechali tak, jak kdysi někdo psal na K-Reportu o výluce Praha hl.n. – Běchovice: „Vono se to už nějak procpe“. Na západním nádraží se bohužel dá dopoledne z nástupiště fotit jen proti světlu, tak jsem akorát zaznamenal lokomotivu firmy Chládek a Tintěra a soupravu rychlíku, kterou potom přistavili na 5. kolej.


Ústí nad Labem západ

Jako většina přítomných cestujících jsem nastoupil do minirychlíku v podobě jediného vozu 1. třídy, jediné „dvojky“ a řídicího vozu sysel, což ale pro momentální frekvenci stačilo.Ve Velkých Žernosekách jsme museli čekat na opožděný rychlík v protisměru a s desetiminutovým zpožděním jsme pak dorazili do stanice Litoměřice město. Tam jsem se podle trati kousek vrátil, abych pořídil několik snímků projíždějících vlaků na pozadí kláštera kapucínů s kostelem sv. Ludmily.


Zpožděný osobák se stáhnutým sběračem jel hned za námi


Následoval motorový pracovní vůz DGKu 5.11, …


„uhelka“ ČD Cargo s uhelným vlakem, …


… a „rekokocour“ z CZ LOKO s vlakem cisternovým

Po obědě v nádražní restauraci jsem během 15 minut přešel na horní nádraží. V jistém německém diskusním fóru jednou někdo napsal, že si za tu cestu objednal taxík, asi má příliš mnoho peněz na kontě. Na horním nádraží zrovna probíhaly výlukové práce.


Stavební „obojživelník“ v akci

Při své dokumentační činnosti jsem tam nečekaně potkal pracovní vlak.


Vozidla kolejová i pásová

I když jsem mohl pokračovat autobusem NAD do Lovosic, vybral jsem si normální autobusovou linku 638 přes Terezín do Bohušovic nad Ohři. Někdy se stane, že řidiči autobusu nznají jízdenku Labe-Elbe, ten náš to ale jen kvitoval slovy „No dobře“. Samozřejmě kvůli zácpě nemohl dodržet jízdní řad, měl jsem ale štěstí, že městský slon do Ústí měl taky zpoždění, a tak jsem se po přestupech v Ústí n.L. a v Děčíně dostal v pořádku domů.

Další fotky z onoho nevšedně všedního dne nejdete v mém veřejném albu.

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy