Rozloučení se „Sázavkou“

4.12.2015 8:00 Mixmouses

Rozloučení se „Sázavkou“

Dnes jsem si připravil malou obrazovou vzpomínku na bývalou muzejní trať č. 903 Sázava u Žďáru – Přibyslav. Příštího roku by se „dožila“ 117 let od uvedení do provozu a taktéž v roce 2016 uplyne deset let od oficiálního zastavení provozu. Tomu předcházela akce, kterou uspořádal Klub přátel kolejových vozidel (KPKV) Brno ve spolupráci s Výtopnou Zlíchov a také s Posázavským Pacifikem.

 

 

 

 

Hlavní program se konal v sobotu 22. dubna 2006, kdy na této trati jezdil smíšený historický vlak s parní lokomotivou 213.902 (ČKD BS 200) Výtopny Zlíchov. Posázavský Pacifik přispěl svým motorovým vozem řady M 262.0. Zkušební jízdy se konaly již v předchozích dnech a díky Viktoru Sittovi z Výtopny Zlíchov jsem byl přítomen i samotnému návozu a odvozu soupravy, který obstarala zlíchovská „rosnička“.


Zlíchovská „rosnička“ v čele soupravy čeká kdesi na volno k další jízdě © Mixmouses

Cesta tam byla dosti dlouhá, neboť jsme byli neustále předjížděni poměrně slušným počtem pravidelných vlaků. Do Přibyslavi jsme se nakonec přeci jen dostali, a s posledními paprsky zapadajícího slunka nás přešíbovali na trať samotnou. Zde ještě trošku odbočím – poprvé jsem se na „sázavku“ podíval na Mikuláše 2005, kdy na trati jezdila „singrovka“ M 240.0113 s vozy Blm a „prasátkem“, patřící KPKV.


Mikulášský vlak 2005 v SaZu © Mixmouses

Ale zpět k rozlučce. První noc jsme strávili v SaZu, kde měl KPKV tehdy svou základnu a exponáty. V pátek probíhaly zkušební jízdy včetně ladění zbrojení „béesky“ uhlím v Přibyslavi a vodou z hasičské cisterny na trati. Požární vlak nám tehdy dělala drezína „warzsawa“. A v sobotu vše vypuklo. Do vlaku bylo zařazeno vše, co mělo kola a platné papíry včetně salonního vozu, v němž ještě probíhala poslední jednání zainteresovaných o osudu trati.


Souprava se salonním vozem v areálu SaZ © Mixmouses

Jezdilo se na obraty pouze s pauzami na zbrojení, tolik bylo zájemců o svezení. Lidé už tehdy nejspíš tušili, že veškerá rokování o zachování trati skončí špatně … V areálu SaZu byly k vidění velmi zajímavé exponáty – namátkou různé automobilové drezíny, vrak parní lokomotivy Prinz Erich, parní akumulační lokomotiva, posunovací lokomotivy BN 60 a unikátní BN 30 na normálním rozchodu a další lokomotivy a vagony. Akce se opravdu vydařila, myslím že naprostá většina návštěvníků byla spokojená a nás čekal v neděli přesun zpět – zlíchováky do Prahy a mne do Kolína.


V SaZu trať připomíná pomníková průmyslovka © Mixmouses

Doufám jen, že podobných rozlučkových akcí (byť sebelépe připravených) už v našem státě nebude zapotřebí…

Odkazy:

  1. Železniční trať Havlíčkův Brod – Žďár nad Sázavou – Wikipedie
  2. Likvidace výletní tratě Přibyslav-Sázava - ŽelPage
  3. Cyklostezka po staré železniční trati (Přibyslav – Sázava)
  4. Klub přátel kolejových vozidel
  5. Výtopna Zlíchov - ZABABA s. r. o.
  6. Posázavský Pacifik
  7. SaZ – Auta na kolejích
  8. Oprava parní lokomotivy Krauss Linz 2339/1890 Prinz Erich

Úvodní snímek: Sobotní šotovlak © Mixmouses

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy