Slovenský Semmering

24.12.2015 8:00 Bc. Martin Potančok

Slovenský Semmering

Slovenský Semmering je krátky dokumentárny film o jednej z najkrajších tratí na Slovensku, voľne nadväzujúci na môj prvý dokument Dvadsaťdva tunelov z roku 2013. Je to trať číslo 171 zo Zvolena cez Kremnicu po Diviaky. Nápad na tento dokument vznikol ešte v roku 2013 a dôvod bol veľmi jednoduchý. Cez Harmanec cestujem vlakom 2x týždenne do školy a veľa krát som si všimol že väčšina ľudí cestu takmer nevníma.

 

 

 


Pritom Harmanecká trať je podľa mňa najkrajšia na Slovensku. A tam vznikol nápad nakrútiť dokument o železnici a viac ju priblížiť hlavne bežným ľuďom, ktorý po týchto tratiach cestujú pravidelne a možno ani netušia aký kus zaujímavej histórie im uteká popod nohy. Prvý dokument mal niekoľko násobne väčší úspech, ako som čakal, a to ma motivovalo ku pokračovaniu a nakrúteniu ďalšieho dokumentu.

Názov Slovenský Semmering má jednoduchý dôvod, Semmering je prvá horská železnica v Rakúsku, vedie nádhernou prírodou a je zapísaná aj v zozname UNESCO. Slovenská trať 171 je svojou polohou v horách veľmi často ku tejto rakúskej železnici prirovnávaná.

Nakrúcanie trvalo spolu 15 dni čistého času. Z toho 10 dní som strávil na trati a prešiel ju prakticky celú pešo. A opäť som si to ako za trest naplánoval na tie najhorúcejšie dva týždne, rovnako ako pred dvomi rokmi (aspoň že nepršalo). Podvaly pod koľajami boli také rozpálené od slnka že som za tých 10 dní (30 km pešo) totálne zničil podrážku na teniskách. A aj keď som nakrúcal takmer všetky dni sám, na trati som sám nebol ani na chvíľku. Spoločnosť mi robilo neskutočné množstvo jašteričiek a nespravil som asi ani jediný krok po ktorom by sa neozval šuchot v skalách.

Slovenský Semmering © Bc. Martin Potančok

Čo sa týka zaujímavostí o trati, veľa prezrádzať nebudem ale napríklad na tejto trati bol po prvý krát použitý v bojoch IPV Štefánik, nachádza sa tu najkratší tunel na Slovensku ale aj najhlbší skalný zárez na Slovensku. Trať bola postavená v roku 1872 takže v tomto roku oslávila neuveriteľných 143 rokov prevádzky.

A samozrejme musím spomenúť ľudí, bez ktorých by tento dokument nevznikol. Boli to najmä moja kamarátka a spolutvorkyňa dokumentu Annamária Valašíková, ďalej strojmajstri Peter Dubovský a Jozef Pilko, Viliam Matuška zo železničného múzea v Starej Turej, František Kovár z OZ Kamenica a samozrejme v neposlednom rade aj Samuel Majerčík, ohromný železničný nadšenec, ktorého som spoznal až počas nakrúcania a pár kilometrov po trati prešiel aj s ním.

Verím že Slovenský Semmering osloví hlavne bežných ľudí a možno pri najbližšej ceste po trati 171 sa popri hľadení do telefónu občas pozrú aj von oknom.

Odkazy:

  1. Premiéra dokumentu Slovenský Semmering – správa na VLAKY.NET
  2. Dokument predstavuje železničnú trať od Zvolena cez Kremnicu do Turca – článok na ZVonline.sk
  3. Slovenský Semmering – stránka na Facebooku
  4. Železničná trať Zvolen – Diviaky - Wikipédia
  5. Horská dráha Semmering – Wikipedie

Úvodná snímka: Skalný zárez na trati číslo 171 © Bc. Martin Potančok

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský
 

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy