Železničná stanica Dresden-Friedrichstadt

9.6.2016 8:00 Helmut Böhme

Železničná stanica Dresden-Friedrichstadt

Uvedenú stanicu (na rozdiel od rovnomennej zastávky regionálnej trate) v cestovnom poriadku nenájdeme, pretože slúži iba nákladnej doprave. Spolu s osobnými stanicami Dresden Hauptbahnhof a Dresden-Neustadt tvorí centrálnu časť drážďanského železničného uzla. Má bohatú minulosť, zaujímavú súčasnosť a neistú budúcnosť.

 

 

 

 


10. mája tohto roku som sa tam vydal. Išiel som vlakom do stanice Dresden-Mitte a potom električkou do zastávky Semmelweisstrasse.


Električka linky 2 v zastávke Semmelweisstrasse

Zatiaľ čo osobná doprava na predchádzajúcej snímke odbočuje doľava, koľaje rovno vedú do centra pre nákladnú dopravu, kde do roku 2015 premávala CarGo Tram, ktorá momentálne nechodí kvôli zastaveniu výroby automobilov, ako sa písalo napríklad na stránke Sächsische Zeitung. Išiel som hore na most cez trať, ktorý sa zrútil po bombardovaní 13.5.1945 a bol obnovený až v roku 2004. Z neho som mohol stanicu Dresden-Friedrichstadt zdokumentovať.


Portálové žeriavy pre prekladanie kontajnerov


Odstavené súpravy, v popredí sú vozy súkromné firmy ITL


Posunovacia lokomotíva čaká na robotu, vzadu ide kontajnerový vlak do Českej republiky


Vpravo od stavadla sú odstavené elektrické jednotky pre Mitteldeutsche Regiobahn …


… a ich strojvodcovia sa odoberajú na výcvik


Jednotka radu 442 na zastávke Dresden-Friedrichstadt smeruje do Elsterwerdy


152.023 odstúpila z vlaku a dala 371.012 príležitosť na jeho prevzatie


Zmysel tohto zariadenia mi akosi unikol

Pri tom som si spomenul, ako manželka kedysi robila v expedícii v blízkosti stanice, ktorá preberala cement z Čížkovic. Raz volala akási Češka, že potrebuje hovoriť s jej kolegyňou. Manželka jej povedala, že tá je na dovolenke a ona za ňu zaskakuje. Vtedy tá Češka prešla do nemčiny: „Ich will Frau Sickert sprechen“. Manželka sa nazlostila: „Veď som vám práve hovorila, že tu nie je. Kedysi sme žili v jednom štáte, tak si snáď rozumieme, aj keď hovorím po slovensky. Tak mi láskavé vysvetlíte, čo potrebujete“. Na druhom konci bolo počuť škrípanie zubami a potom prebehol rozhovor už normálne.

Keď ešte premávala kombinovaná doprava z Lovosíc, sa raz objavil u nich vodič s cementom, ktorý ani nehovoril po nemecky. Keď sa pýtali, kde má colné papiere (bolo to pred rokom 2004, kedy medzi Nemeckom a Českou republikou ešte nefungovala Schengenská dohoda), odpovedal, že zišiel z nákladného vagónu dolu, nikto po ňom nič nechcel, a tak pokračoval k nim. Bol z toho veľký cirkus, ktorý nakoniec dopadol tak, že sa vodič musel vrátiť na colnicu, kde mu vymerali 50 € pokuty.

Rád by som tam bol ešte zopár hodín, potom ale zavolal zamestnávateľ, že mám prísť na schôdzku, tak som sa vrátil domov. Človek sa pri stanici Dresden-Friedrichstadt rozhodne nenudí, stále tam prichádzajú a odchádzajú vlaky alebo sa posunuje. Keď som na stanici Dresden-Mitte čakal na vlak, v diaľke som napríklad videl vlak s rušnom SBB Cargo.


Môj vlak z Dresden-Mitte domov, vpravo vlak z Lipska do Drážďan hl.st.

Vlaková tvorba v stanici Dresden-Friedrichstadt má však k veľké „radosti“ zamestnancov končiť v roku 2017 a bude preložená najprv do stanice Leipzig-Engelsdorf a neskoršie do stanice Halle(Saale)-Nord, po dokončení jej prestavby. Tak som bol rád, že sa mi podarilo zachytiť ešte živú súčasnosť - ako formou obrázkov statických, tak aj pohyblivých: prvá časťdruhá časť.

Odkazy:

  1. Bahnhof Dresden-Friedrichstadt – Wikipedia
  2. Bahnhof Dresden Mitte – Wikipedia
  3. Bahnhof Engelsdorf (b Leipzig) – Wikipedia
  4. Bahnhof Halle (Saale) Gbf – Wikipedia

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy