Seminár SVTS: Ing. Ladislav Szojka: Dejiny lokálnych železníc na Slovensku

22.1.2017 18:00Zdroj: SVTS Dopravy

Seminár SVTS: Ing. Ladislav Szojka: Dejiny lokálnych železníc na Slovensku

Slovenská vedeckotechnická spoločnosť dopravy, v gescii Odboru obchodu GR ŽSR a s podporou magazínu VLAKY.NET, si vás týmto dovoľujú pozvať na ďalšiu zo série odborných prednášok,ktorá má názov Dejiny lokálnych železníc na Slovensku a uskutoční sa dňa 25. januára 2017.

 

 






SLOVENSKÁ VEDECKOTECHNICKÁ SPOLOČNOSŤ DOPRAVY,

ŽSR GR - ODBOR Obchodu, 

si dovoľujú pozvať vás na odborný seminár

 

 

 

Ing. Ladislav Szojka

autor knihy

 


Dejiny lokálnych železníc na Slovensku

 

Kniha „Dejiny lokálnych železníc na Slovensku“ pojednáva o dejinách miestnych železníc (podľa uhorského zákona XXXI:1880 sa nazývali „železnice miestneho významu“) na území Slovenska, kde sa ich v priebehu 19., ale aj 20. storočia vybudovalo pomerne veľa. Ich osud sa rôzni: niektoré napr. v dôsledku zmeny štátnych hraníc po 1.svetovej vojne, zániku cukrovarov, železiarní, ktoré si ich výstavbu vyžiadali, stratili význam rýchlejšie, niektoré pomalšie, kým niektoré sa v priebehu uplynulých viac ako sto rokov od ich výstavby stali významnými traťami. Je to badať aj v kapitolách o jednotlivých železniciach, o významnejších sa podarilo získať viac, o menej významných menej materiálu, obrázkov či plánov. Úspechom je, že sa podarilo získať doteraz málo známe alebo vôbec neznáme náčrty tratí s pôvodnými názvami staníc, fotografie, obrázky staníc, vozidiel i doteraz neznáme informácie o osudoch vozidiel, ktoré na niektorých tratiach premávali.

V súčasnosti sa ich osud naplňuje, ich prevádzka sa zastavuje alebo sa úplne likvidujú, je teda možné očakávať, že už v pomerne blízkej budúcnosti po väčšine z nich zostane málo alebo žiadna stopa. Možno sa vďaka tejto knihe na ne úplne nezabudne.

Autor nepovažuje ich históriu za ukončenú, možno sa nájdu nadšenci, ktorí ich v budúcnosti rozšíria a doplnia.

 

SEMINÁR SA USKUTOČNÍ DŇA 25. 1. 2017

v budove GR ŽSR, Klemensova 8, Bratislava, 

zasadačka 2 a 3 o 15:30 hod.