Mnoho tvárí jedného križovania

28.4.2017 8:00 Jozef Gulík

Mnoho tvárí jedného križovania

Už po niekoľkýkrát stojím na rovnakom mieste a fotografujem rovnakú scénu. Je zaujímavé, že aj keď medzi jednotlivými zábermi uplynul pomerne krátky čas, tá scéna, tematicky nemenná, vyzerá vždy inak. A vravím si, že možno to nebude zlý nápad, ukázať si jedno konkrétne miesto aj takouto formou, "časozbernou" sériou fotografií, a pridať ku nim pár slov o premenách, ktoré zachytávajú.

 

 

 

O ktorom mieste teda bude reč? Je ním železničná stanica Bajč, ležiaca na jednokoľajnej elektrifikovanej trati Nové Zámky - Komárno. Neveľká stanička, podobná mnohým iným, vlastne ničím výnimočná. Oproti zvyšným dvom na uvedenej trati, Hurbanovu a Chotínu, však práve v nej prebieha križovanie všetkých osobných vlakov, vedených v takte, a to v každú celú hodinu, resp. počas víkendov každú nepárnu hodinu (výnimkou je jediné ranné križovanie v Hurbanove).

Zvyčajne však nič zvláštne, kvôli čomu by človek do Bajču mieril svoje kroky zámerne. Keď však nastane vhodná príležitosť a ručičky na hodinkách sa blížia k celej, ide o dobrú možnosť práve počas križovania pozrieť, čo aktuálne hobľuje koľajnice na komárňanskej "štreke". A aby som upresnil - nejde tak úplne o križovanie v jedinom konkrétnom čase, ale všetky sú aspoň z času krátko popoludní, z 13. alebo zo 14. hodiny.

Dlhé roky sa toho na trati s číslom 135 príliš veľa nedialo, čo sa týka nasadzovania hnacích vozidiel. Počas dňa mali vládu pevne v rukách, či skôr na ťažnom háku, Laminátky - všadeprítomné pod striedavým systémom. Skôr výnimočne sa v obehoch objavilo aj čosi iné, a keď, tak skôr na večerných a ranných spojoch, než v priebehu dňa.

Zásadná zmena prišla v roku 2012, keď do novozámockého depa zavítali maďarské rušne radu 431 (ex V43), ktorým sa doma prezýva Szili. Išlo vtedy o vyrovnávku výkonov za Gorily a pre účely slovenskej vnútroštátnej vozby bolo upravených celkovo 8 strojov: 431.005, 014, 015, 152, 153, 176, 232 a 339. Do prevádzky zasiahli prvýkrat dňa 16. apríla 2012, kedy začalo ich pôsobenie na tratiach Nové Zámky - Levice - Zvolen (tam malo však krátke trvanie), Štúrovo - Nové Zámky - Bratislava a tiež na nami spomínanej trati Nové Zámky - Komárno, kde ale v tom čase ešte netvorili väčšinu. Podrobnejšie sa téme venoval tento článok.

Na rozdiel od toho, v roku 2014 držali maďarské stroje priam patronát nad osobnou dopravou na komárňanskom vozebnom ramene, kde pokrývali absolútnu väčšinu spojov. Ich vzájomné stretávanie v Bajči sa vtedy konalo so železnou pravidelnosťou prakticky po celý deň.

Dva zábery vznikli hneď v prvý deň nasadenia maďarských rušňov, teda 16. 4. 2012. Od Komárna prichádza 431.015, na ktorý zo smeru od Nových Zámkov čaká 431.176.

Vyrovnávka výkonov sa však postupne vyrovnávala a v grafikone vlakovej dopravy platnom od decembra 2014 sa maďarským 431tkám ušlo omnoho menej práce na sieti ŽSR, než dovtedy. Na trati Nové Zámky - Komárno končia úplne a aj ďalšie vnútroštátne výkony sa im výrazne stenčili, keďže im zostal len jeden pár na tratiach Štúrovo - Nové Zámky a Nové Zámky - Bratislava, a tri páry prievidzských rýchlikov v úseku Bratislava - Leopoldov.

Ich výkony na komárňanskej trati preberajú od toho okamihu Pantografy 560. Tie v Nových Zámkoch pôsobili od decembra 2009, pričom ich prvé nasadenie korešpondovalo s nástupom nového GVD dňa 13. 12. 2009. Ich príchodu do NZ a nasadeniu v tom období sa venoval tento článok. Ich skorý zánik sa dal očakávať už vtedy, keďže nemali ani len vhodné podmienky pre svoju bežnú údržbu. Technický stav sa časom zhoršoval, takže turnusová potreba v priebehu rokov, či chcela alebo nie, musela ísť smerom dolu.

Kým v roku 2009 začínali v turnuse 4 súpravy, v decembri 2014, kedy dostali za úlohu pokrývať vozbu na trati Nové Zámky - Komárno, znela ich turnusová potreba na posledné dve jednotky. Napriek tomu bol problém, aj za cenu kanibalizácie zvyšných jednotiek, udržať v pojazdnom stave aspoň tie dve súpravy. Stratégia šachového hráča znamenala, že v depe museli byť vždy pripravení hľadať vhodnú náhradu na ten-ktorý vlak v momente, keď Pantografy odmietnu službu. "Dotrhané", zúbožené, písali už posledné riadky v kronike svojho života...

Od decembra 2014 mali na trati teoreticky pendlovať denne dve jednotky 560 a vzájomne križovať v Bajči. Praktický stav veci však ukazuje 26. január 2015, kedy bola situácia s Pantografmi ešte vcelku priaznivá, keďže sa podarilo na trať nasadiť aspoň jednu súpravu (na čele s 560.030). Druhú nahradili tým, čo bolo poruke - motorovou jednotkou 861.007.

To už ale do Nových Zámkov prichádzajú priamo z výroby nové poschodové jednotky 671. Prevádzka netrpezlivo čakala, kedy bude ich počet dostatočný na to, aby sa mohlo skončiť trápenie s 560tkami. Stalo sa tak až po príchode posledných čísiel 671.017, 018 a 019 v druhej polovici marca a začiatkom apríla 2015. Posledným dňom, kedy starý Pantograf opustil hranicu zámockého depa a zviezol cestujúcich do Komárna, bol utorok 14. apríla 2015. Hneď nasledujúci deň, 15. 4. 2015, ich výkony definitívne prevzali elektrické poschodové jednotky.

Od tej doby sa mala osobná doprava na trati č. 135 obliecť do uniformity, pokrytej poschodovými jednotkami buď radu 671 alebo vratnými súpravami 971 a rušňami 263. Homogénnosť mala z času na čas narušiť iba zblúdená Laminátka. Nie je však tajomstvom, že ani nové súpravy, respektíve vzájomná spolupráca vozidiel 263 a 971 neboli a nie sú bez problémov, takže na komárňanskej trati a v samotnej stanici Bajč, kde si spomínané vlaky pravidelne dávajú "rande", je stále možné zazrieť rôznorodé kombinácie...

Dňa 17. marca 2016 sa síce v Bajči zišli dve poschodové súpravy, ale stále to má chybičku krásy. Kým od Zámkov prichádza jednotka 671.012 v súlade s tým, ako obeh súprav káže, od Komárna prichádza puš-pul s "holým zadkom" a Laminátkou na čele - neklamné znaky toho, že pušovanie sa nekoná.

Pohľady do stanice Bajč uzatvárame čerstvou snímkou z 21. apríla 2017, ktorá zachytáva stretnutie dvoch Princezien. Vľavo vidíme 263.012 s poschoďákmi a vpravo práve dobrzďuje 263.004 - opäť raz s náhradnou súpravou, tvorenou "chutnými" Béčkami.