Krátka správa o dlhom nákladnom vlaku s parou na čele

5.11.2017 8:00 Helmut Böhme

Krátka správa o dlhom nákladnom vlaku s parou na čele

26. októbra 2017 sa objavila na nemeckom železničnom webe Drehscheibe-online správa, že v pondelok 30. októbra pôjde parný rušeň 50.3648 saského železničného múzea v Chemnitz so súpravou nákladných vozňov radu Tadgs z Nossenu do Bischofswerdy. To ma zaujalo, nakoľko tento nezvyčajný vlak mal prechádzať relatívne neďaleko od môjho bydliska v dobe, kedy som mal voľno.

 

 

 

Vagóny patria spoločnosti Nossen-Riesaer Eisenbahn-Compagnie (NRE), ktorá vlastní trate Nossen – Riesa (na ktorej chce postupne obnoviť nákladnú aj osobnú prevádzku) a Döbeln – Meißen. S týmito vedomosťami som sa v uvedený deň vydal na trať neďaleko stanice Dresden-Klotzsche, aby som nafilmoval jazdu tejto „neplánovanej plánovitej pary“ (ungeplanter Plandampf) do kopca.


Železničná stanica Dresden-Klotzsche

Roky chátrajúcu stanicu Dresden-Klotzsche obnovil súkromný investor a otvoril tam predajňu moderných biopotravín a reštauráciu. Napriek tomu, že všetko majú pomerne drahé, je o to záujem a keď je pekné letné počasie, vonku ani nenájdete voľné miesto. V obvode stanice rekonštruujú železničný most, ktorý má byť hotový v júni budúceho roku.


Stavba mosta z diaľky

Stavebné práce až na obmedzenie rýchlosti vlakov na 40 km/hod. pravidelnej prevádzke na trati nijako neprekážajú.


Trilex z Görlitzu ide na drážďanskú hlavnú stanicu

Vzhľadom na to, že zvláštny vlak trochu meškal, pred jeho príchodom som na video zachytil niekoľko spojov osobnej dopravy vedených v motorovej trakcii, idúcich v oboch smeroch, a čosi málo aj z trakcie elektrickej. Nakoniec som sa po súdobých vozidlách dočkal aj toho parného nákladného vlaku s rušňom z roku 1941 a s vagónmi z rokov 1973 - 1985.

Rušeň radu 50 SEM Chemnitz s nákladným vlakom do Bischofswerdy na klotzscherskej rampe

Na jeho ďalšie sledovanie až do Bischofswerdy by som však potreboval auto, a tak som sa so svojím úlovkom uspokojil a vrátil som sa domov. Medzitým sa na internete objavili fotky vlaku z Rothschönbergu a Coswigu.

A na záver ešte jedna perlička: Vyššie spomenutá spoločnosť NRE rozčuluje obyvateľov pri trati: Keď na nej ešte bola osobná prevádzka, mohli ľudia bývajúci v Rothschönbergu za traťou zavolať do stanice Miltitz, odkiaľ im železničiar na požiadanie otvoril spustené rampy. Teraz je tá stanica neobsadená a keď ide nákladný vlak, paralelne s ním ide auto spoločnosti NRE s „putovnou“ obsluhou až do stanice Deutschenbora, a až keď do nej dorazí aj vlak, závory v Rothschönbergu sa zasa otvoria, čím obyvateľom vznikne na priecestí aj polhodinová čakacia doba. Dali to do televízie a do tlače, ale zatiaľ sa nič nezmenilo.

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy