Jak jsem naháněl „rosničku“

1.11.2018 8:00 Jiří Řechka

Jak jsem naháněl „rosničku“

Před nějakou dobou se mi objevil v elektronické poště dotaz od Radka Hořínka, zda nechci přijet do Olomouce nafotit si parní vlaky vypravené při příležitosti oslav vzniku ČSR a zamykání točny v tamní muzeální expozici Českých drah. Oslavy se konaly, jako po celé republice, o víkendu 27. a 28. října. Zvažoval jsem tedy, zda bude výhodnější hanáckou metropoli navštívit v sobotu nebo v neděli.

 

 

 

Protože jsem znal program těchto dvou dní rozhodoval jsem se, který z nich bude zajímavější. Z hlediska nasazení parních krasavic byla příhodnější neděle, nakonec jsem se ale rozhodl pro sobotu, v neděli jsem se chtěl podívat na oslavy v Praze. Netušil jsem, že můj nedělní program zhatí počasí. Odpověděl jsem Radkovi, že přijedu v sobotu. Následovala ještě krátká výměna zpráv o podobě sobotního programu. Bohužel ani sobotní předpověď počasí pro Olomouc nebyla nijak příznivá. Z Prahy jsem odjel ráno spojem Ex 121, při cestě nenastalo žádné zpoždění, a tak jsem přijel do Olomouce na čas.


Olomouc hl.n.: 362.082 © Jiří Řechka

Na nádraží mne již čekal Radek, předal mi celodenní jízdenku na městskou dopravu a následně jsme přešli na zastávku MHD, odkud jsme odjeli autobusem do městské části Chválkovice a odtud jsme se přesunuli k trati na Šternberk, kde bylo první místo, na němž jsme očekávali rosničku 464.202 při jízdě do Šternberka a zpět. Celý můj sobotní pobyt byl vyhrazen pro fotografickou dokumentaci této parní krasavice na nostalgických vlacích v okolí Olomouce. Před jejím příjezdem projel osobní vlak do Olomouce a poté jsme již očekávali příjezd parního vlaku. Počasí v daný okamžik bylo příznivé, nepršelo. Zvukový doprovod nám dal na vědomí, že vlak se blíží.


Olomouc-Hlušovice: 464.202 na Sp 10871 © Jiří Řechka

Po jeho projetí mně Radek ukázal už nefunkční parní vodárnu pro Olomouc, je kousek za tratí, a pak následoval kratší přesun na další vybrané místo. Před příjezdem vracejícího se parního vlaku projel ještě osobní vlak ve směru opačném a po několika minutovém čekání se rosnička objevila. Po projetí následoval pěší rychlejší přesun do prostoru olomouckého hlavního nádraží, odkud jsme opět použili MHD, tentokráte tramvajovou abychom se dostali do blízkosti zastávky Olomouc-Nová Ulice. Radek vybral místo kousek od této zastávky na mostě přes trať, kudy měl projet parní vlak do Drahanovic.


Olomouc-Nová Ulice: 464.202 se Sp 10873 © Jiří Řechka

Každé naše čekání na průjezdy parního vlaku bylo zpestřeno průjezdy vlaků pravidelných. Od tohoto čekání se bohužel naplnila předpověď počasí, začalo drobně a později poněkud intenzivněji pršet. Vlak projel a nás čekal další pěší přesun, do Řepčína. Po příchodu na náš bod čekání na rosničku. Před jejím návratem projel opět osobní vlak a po vykřižování ve stanici se náš objekt zájmu objevil na zpáteční cestě na olomoucké hlavní nádraží. A před námi byl další pěší přesun na vlakovou zastávku Olomouc-Řepčín, odkud následoval vlakový přesun na hlavní nádraží. Čekání a jízdu zpět jsme využili k upřesnění našeho posledního lovu na rosničku.


Olomouc hl.n.: 770.527 © Jiří Řechka

Při tomto návratu jsem si vyfotografoval odstaveného čmeláka společnosti PSŽ. A také neplánovaně velkého hektora v olomoucké teplárně. Podle toho se mi také povedl, respektive moc nepovedl záběr. Padlo rozhodnutí, že se přesuneme kousek za hlavní nádraží do Bystrovan. Po výstupu z vlaku následoval přechod na MHD a odjezd na zvolenou zastávku a předposlední pěší přesun na místo fotografování. Po průjezdu vlaku jsme se vrátili na hlavní nádraží. Po cestě jsme využili blízkost jednoho nejmenovaného supermarketu, Radek si tam dal kafe a já cosi vydatnějšího pro můj žaludek.


Olomouc hl.: 794.007 coby staniční záloha © Jiří Řechka

A protože jsem byl v časovém náskoku před odjezdem do Prahy, zavítal jsem také do železničního muzea pro pár snímků vystavovaných vozidel. Cestou jsem zaznamenal i nový přírůstek do lokomotivního parku ČD, stroj řady 794. V muzeu jsme se příliš nezdrželi a přešli jsme na hlavní nádraží. Tam jsme zhodnotili naší akci a po několika minutovém pobytu jsem se s Radkem rozloučil. On měl ještě nějaké svoje povinnosti a já jsem čekal na svůj Slovácký expres, kterým jsem odjel do Prahy. Během čekání jsem vyfotografoval ještě několik dalších vlaků, včetně návratu rosničky z Mariánského Údolí.


Olomouc hl.n.: 464.202 na Sp 10874 © Jiří Řechka

Tento železniční den v Olomouci byl zpestřen také muzejní žabotlamou. Zachytil jsem také vyvětrání sergeje v kolejišti olomouckého nádraží. Přiblížil se mi čas odjezdu, Slovácký expres přijel s několika minutovým zpožděním, které se „povedlo“ do Prahy navýšit na zhruba dvacet minut. Tím skončil můj výlet do Olomouce za rosničkou. Dodatečně mě Radek Informoval, že jeho nedělní plán se nepovedl úplně podle jeho představ, protože stržená trolej zabránila příjezdu plánovaného parního vlaku. Nakonec ani mně se ta neděle nepovedla podle mé představy, takže díky za tu sobotu..

Úvodní snímek: Olomouc-Bystrovany: 464.202 v čele Sp 10875 © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy