Hrušovany - Hevlín, Hodonín - Holíč

22.11.2018 8:00 Libor Peltan

Hrušovany - Hevlín, Hodonín - Holíč

Hrubý náčrt tohoto výletu jsem měl v hlavě už delší dobu - při vhodné příležitosti vyrazit na jih Moravy a projít pěšky dvě tratě bez pravidelného provozu. Hodně mě tak potěšila informace v kalendáři sesterského portálu, že Hevlínka ožije v sobotu 10. 11. 2018 jízdami pod hlavičkou SVD-JZM. Hvězdy mi byly mimořádně nakloněny - měl jsem zrovna volný víkend a můj kolega se uvolil být mi společností. Hned tři šotoakce se konaly toho dne: ještě rozlučka s trolejbusy 14Tr v Opavě a parní jízda na Osoblažce; já měl ale předem jasno.

Harmonogram akce začínal výměnou hlavního nádraží pražského za brněnské za pomoci prvního Metropolitanu - už v něm naše kupé oblažovali mladší šotouši mířící stejným směrem, avšak zřejmě se zajížďkou přes Čejč. Horní Heršpice postihla výluka, pročež náš další vlak odjížděl z Brna-dolního, které se mohutně připravuje na výluky mnohem větší a sobota-nesobota živě probíhá výstavba podchodu.


Brno dolní: „kočkopes“ do Miroslavi a 770 527-0 odstavená © Libor Peltan

Hezkou krajinou jsme mířili k jihu symbolicky po původní StEG, s menší pauzou v moravských Bránicích na křižování a přestupy mezi vlaky, jeden jel v podivné relaci Bohutice - Ivančice. Hloupě rozmazaně jsem vyfotil Ivančický viadukt a brzy jsme pod dohledem mechanických návěstidel ostře přestupovali v Miroslavi z „kočkopsa“ do Regionovy, zajišťující dvou až čtyřhodinový už jen víkendový takt na kdysi důležité, stavebně částečně dvoukolejné trati.

Hlavní bod programu na sebe ve stanici proslulé raritní soustavou mechanických (včetně seřaďovacích) návěstidel nenechal dlouho čekat. Houževnatý ex-Fiľakovský orchestrion 810 611-8 přijel z Jemnice, aby zajistil tři páry na předmětné trati a vrátil se do domovského depa. Honem jsme zabrali pár z 55 míst k sezení, zhruba dvacítka spolucestujících to štěstí neměla. Hurá do Hevlína. Historie a osudy této trati byly již kolikrát popsány, najdete je v sekci Súvisiace odkazy. Hlemýždím tempem jsme se odkolébali do bohužel konečné stanice, o něco rychleji, než organizátoři jízdy pro jistotu plánovali.


Hevlín: povinný místopisný snímek © Libor Peltan

Hloučky šotoušů měly necelou půlhodinku na focení motoráčku, stanice i koncového úseku trati, kde viditelný šturc kazí jinak idylický snímek s mechanickými závorami (se zvoničkou) a strážním domkem. Historické události přihlíželi i nečetní místní a několik výletníků. Houkání rakouského vlaku, nesoucí se pouhých pár kilometrů přes Dyji, ve mně vyvolávalo hnutí mysli, zatímco jsem prozkoumával pokračování trati - chybějící most přes místní komunikaci a pokračující násep, po němž vede vyšlapaná pěšinka.

Hladoví jsme se vrátili do stanice Hrušovany nad Jevišovkou, odkud nejbližší vesnice je Šanov. Hospodu s obědem jsme tam ale hledali marně, jedině ve sportcentru měli otevřeno, pivo a horké nápoje. Hodinky nás odvelely k vlaku do Břeclavi. Hle, v čele podivné soupravy s „fazolí“ uprostřed k mému nadšení brumlalo prototypové Kvatro, pro mě premiéra. Heroicky jsem v poklusu vyfotil co nejvíc zajímavých vozidel viditelných z posledního břeclavského nástupiště a dosprintoval „syslograf“ ve směru Přerov.


Hrušovany nad Jevišovkou: klasický inventář vodního jeřábu a odjezdových
i seřaďovacích mechanik © Libor Peltan

Hned po vystoupení v Hodoníně další focení - tentokrát to odnesly především dva plecháče IDS (jeden původně bulharský, druhý český) spojené kabely dálkového řízení. Hokejová hala, kostel, radnice - rychle jsme prošli centrum, abychom od přemostění ulice U Elektrárny pokračovali po kolejích mezistátní trati. Hraniční most přes Moravu vypadá pěkně a bytelně, ale stejně jako na dalších mostcích na slovenské straně je tu 30 km/h pro nákladní vlaky. Hloubali jsme nad smyslem esíček před a za ním - snad byl dříve v jiné poloze.

Hladce jsme došli na stanici Holíč nad Moravou, ale vlak do Kútov nám těsně ujel. Hledáme tedy spěšně zastávku Sasinkova, kde staví autobus jedoucí v rámci IDS JMK z Hodonína do Veselí přes slovenské území. Hezky jsme to stihli a překvapilo mě, že i přes nevýhodný 4-6 hodinový takt si spojení své cestující našlo.


Břeclav: odstavený ex-bulharský „plecháč“ © Libor Peltan

Hodinový prostoj v Sudoměřicích měníme za zajížďku do Strážnice, kde jsme při bleskové návštěvě centra narazili na krojované družiny, atakující právě dveře farnosti s žádostí o posvěcení svatomartinských hodů. Hudba hrála, bylo to pěkné, ale už jsme utíkali na vlak do Hodonína, abychom bez jakýchkoli peripetií pokračovali přes Břeclav k Brnu a Praze.

Hodnotím výlet jako nadmíru povedený, škrtám dvě tratě na stále se tenčícím seznamu, viděli jsme cosi zajímavého a pěkného a skoro nikde jsme neměli dlouhé prostoje.

Odkazy:

  1. Vlakem do Hevlína - SVD-JZM
  2. Vozidla Hvozdnického expresu - Opavský železniční klub

Úvodní snímek: Hrušovany nad Jevišovkou: 810 611-8 a 742 142-3 © Libor Peltan

Galéria

Súvisiace odkazy