Osobní vlaky mezi Břeclaví a Brnem dojezdí

15.2.2019 8:00 Milan Vojtek

Osobní vlaky mezi Břeclaví a Brnem dojezdí

Přímé vlaky, které mají od prosince letošního roku jezdit z Brna do Židlochovic a o rok později i z Brna do Šakvic, převrátí naruby stávající systém organizace dopravy na trati z Břeclavi do Brna. Stávající schéma zmizí v historii a spolu s ním i přímé osobní vlaky mezi Brnem a Břeclaví.

Lidé, kteří byli zvyklí nasednout do osobního vlaku a jet až do cíle cesty, pokud je jejich cílová stanice ve směru od Brna dál, než Šakvice, budou muset počítat s přestupem. Stane se tak v důsledku zavedení přímých vlaků Brno Židlochovice a Brno Šakvice.

„Řešení provozu na trati Břeclav – Brno po realizaci obou staveb Hrušovany u Brna – Židlochovice a Šakvice – Hustopeče je uvedeno v Plánu dopravní obslužnosti Jihomoravského kraje a odvíjí se od záměru Jihomoravského kraje pořídit nové regionální vlakové jednotky. Ty by měly spojovat Brno na dvou větvích se Židlochovicemi a Hustopečemi a na trase Šakvice – Břeclav by byla nasazena další jednotka zajišťující spojení pro obce v tomto úseku,“ uvedl Květoslav Havlík ze společnosti Kordis JMK.
Dokument mimo jiné uvádí následující řešení dopravy na rameni Brno – Břeclav: Vlaky linky S 3 budou jezdit v patnácti (ve špičce) respektive v třicetiminutovém intervalu (sedlo). Tento údaj platí pro úsek Brno – Hrušovany u Brna. Osobní vlaky nebudou jako dosud končit ve Vranovicích, místo toho budou zajíždět do Židlochovic. V tomto případě je pro úsek Hrušovany - Židlochovice řeč o třiceti (ve špičce) respektive šedesátiminutovém intervalu (sedlo) mezi spoji.
Vlaky linky S 3, původně projíždějící celou trasy do Břeclavi, (případně končící v Šakvicích) budou zajíždět do Hustopečí v třiceti (ve špičce) respektive v šedesátiminutovém intervalu (sedlo). Znamená to, že už nebudou zajíždět do Břeclavi, ale budou jen v trase Brno - Hustopeče. Spojení obou směrů dává pro úsek mezi Brnem a Hrušovany u Brna dříve zmíněný patnácti minutový takt. Od Hrušovan dál bude časový interval mezi spoji dvojnásobný.  
Takto pozměněný koncept dopravy v segmentu osobních vlaků nemá ošetřenou obsluhu Zaječí, Rakvic, Podivína, Ladné a Břeclavi. Samozřejmě stanice Zaječí, Podivín a Břeclav jsou a nadále budou obsluhované vlaky linky R13 (rychlíky Brno – Břeclav – Olomouc, respektive spěšnými vlaky Brno – Břeclav – Hodonín).
Z důvodu vedení linky S3 do Hustopečí pochopitelně zanikne stávající linka S51 Šakvice – Hustopeče. Místo toho vznikne nová linka S51 Šakvice – Břeclav, která má ošetřit stanice a zastávky mezi Šakvicemi a Břeclaví. Po dokončení modernizace lokálky Šakvice - Hustopeče tedy čeká na lidi, mířící dál po trati k Břeclavi přestup z linky S3 na novou linku S 51. Případně se úkolu linky S51 zhostí doplňkové vlaky linky S9 na trase Hodonín – Břeclav – Šakvice. Četnost bude záviset na jednání s ministerstvem dopravy o korekci vlaku linky R 13. Záleží na tom, zda ministerstvo přistoupí na zastavení rychlíků Linky R13 v Rakvicích. Co se týká spěšných vlaků, ty zastaví v Rakvicích a projedou Modřice.

Základem osobní dopravy linky S3 je dnes řada 242 se čtyřmi osobními vozy. O víkendech je v sezóně souprava na vybraných spojích posílena o vůz na kola.    

Súvisiace odkazy