Takový obyčejný den v Ústeckém kraji

6.2.2019 8:00 Helmut Böhme

Takový obyčejný den v Ústeckém kraji

České dráhy oznámily, že 29. ledna 2019 bude zase jednou výluka v úseku mezi děčínským hlavním a východním nádražím. Vlaky směr Benešov nad Ploučnicí byly nahrazení autobusovou dopravou, zatímco vlaky do Ústí nad Labem-Střekova jely odklonem přes Prostřední Žleb a dál po úseku, jímž jinak jezdí jenom nákladní vlaky. I když jsem takovou odklonovou cestu už jednou absolvoval, rozhodl jsem se, to opakovat - ale jinou formou, totiž ne jízdou vlakem, ale focením zvenčí.

E-shop Českých drah mi na ten den nabízel jen jízdenku na EC s odjezdem 9:02 hod. z Dresden-Neustadt, což bylo pro mne pozdě. 27. odpoledne jsem jen tak z legrace zkusil jako cílovou stanice nikoliv Děčín hl.n., ale Děčín východ a překvapivě mi byla poskytnuta cesta už v 7:02 hod. Tak jsem to bleskurychlé koupil, protože ze zkušenosti vím, že takové nabídky rychle zmizí. Po příjezdu na děčínské hlavní nádraží jsem zastihl pracovníky SŽDC v pilné práci.


Zátiší s traťováky, „bobinou“ a děčínským zámkem

Trochu jsem dokumentoval provoz na stanici, také formou pohyblivých obrázků. Oproti oznámení na internetu byl vlak v 8:02 hod. do Ústí nad Labem-Střekova už odkloněn. Což byla škoda, mohl bych se jím svézt a ze Střekova pak sjet na Ústí nad Labem západ, kde bych mohl přestoupit na RegioPantera do Mostu., což by bylo zajímavější. Takto jsem jel RegioPanterem v 8:30 hod. z Děčína do Mostu přímo a bez přestupu.


Mostecké nádraží napadené žlutou zimnicí

Z Mostu jsem pokračoval do Loun. Cestou jsem za zastávkou Sedlec u Obrnic zahlédl na trati do Lovosic červený terč, AŽD na ní asi makala. Na lounském nádraží na můj vlak (níže na snímku uprostřed) čekal orchestrion do Kralup nad Vltavou a Regionova do Lovosic, kterým jsem pokračřoval za svým cílem.


Osobáčky ve stanici Louny

Chtěl jsem prozkoumat, co se na trati změnilo během dlouhodobé výluky. Skoro všude vznikly nové perony. Byla osazena světelná návěstidla a přejezdová zabezpečovací zařízení, která ovšem podle ročního plánu výluk budou aktivována až v březnu tohoto roku. Bývalé nádraží Radonice nad Ohří bylo degradováno na výhybnu, v níž křižují vlaky bez výstupu a nástupu cestujících. Obec je od trati příliš daleko a je lépe obsluhovat ji autobusem. Nevím, zda tam budou aktivovány samovraty, zatím totiž musí výhybky přestavovat průvodčí.


Křižování v Radonicích nad Ohří

Na zastávce Libochovice město měl vlak delší pobyt, aby byl zajištěn přestup z a do autobusu.


Novotou zářící zastávka Libochovice město

Stanice Libochovice získala ostrovní nástupiště, u něhož některé vlaky křižují. Jenže k němu nemůže zároveň přijet turistická linka z Roudnice.


Modernizovaná podoba libochovického nádražíčka

Nádraží v Čížkovicích, do něhož ústí také trať AŽD z Mostu, třetí nástupní hranu má.


V Čížkovicích ještě nejsou hotovy terénní úpravy

Svou cestu z Loun do Lovosic jsem se snažil zachytit na video, které je k dispozici na obvyklém portálu. Po příjezdu do jejího cíle jsem hned pokračoval do Děčína. Z hlavního nádraží jsem se autobusem přemísti na zastávku 28. října, abych zachytil poslední odklon Regionovy. Ale cestou na zvolené místo jsem zachytil i cosi jiného.


Nákladní vlak v úseku Prostřední Žleb – Děčín východ

Po vyfocení nákladních vlaků jsem šplhal na vyhlídku Bohemia a odtud jsem pořídil kýžený záběr.


Odklon na východní nádraží na mostě přes Labe

Po tom mostě jinak jezdí jenom nákladní vlaky. Po návratu na hlavní nádraží jsem ještě zastihl průběžný nákladní vlak s pískem …


Dva „brejlovci“ a jeden zámek

… a manipulační vlak s cisternou a dřevem.


Činící se „favorit“

Během výluky pendlovala souprava se strojem 162.037-6 v úseku Ústí nad Labem hl. n. – Děčín hl.n. až do 15:43 hod. Já jsem ji zachytil ve společnosti rychlíku do Liberce (na snímku níže uprostřed).


Výlukové dozvuky na děčínském hlavním nádraží

Já jsem dvě minuty po čtvrté hodině odpolední nastoupil vlakem kategorie EC cestu k domovu, docela spokojen výsledky svého výletu za německo-českou hranici. Další snímky z jeho průběhu najdete v mé
veřejné galerii.

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy