Rok na „Mochovande“

10.3.2019 8:00 Peter Bado

Rok na „Mochovande“

Vlaňajšie obnovenie osobnej dopravy na trati Čelákovice – Mochov polarizovalo (ak pominieme šotoušov vytešujúcich sa nad záchranou trate) dva tábory. Pesimisti poukazovali na zbytočnosť tohoto kroku, optimisti kontrovali zlepšením dopravnej obslužnosti Mochova. Snáď všetci sa zhodli na tom, že čas ukáže. Uplynul takmer rok, čas pre všetkých snáď objektívne dlhý. Čo teda ukázal?

V roku 2017(?) sa na stránkach Technických služieb a priateľov obce Mochov objavila anketa, v ktorej drvivou väčšinou 79 hlasov (iné možnostio získali 38, 28, 11 a 5 hlasov z celkových 161) zvíťazilo ako občanom najviac chýbajúce vlakové spojenie s Čelákovicami. Môžeme si o takýchto anketách myslieť čokoľvek, ale stalo sa. Motivácia spojenia so susedným mestom asi nebola hlavným motívom, nakoľko spojenie „z centra – do centra“ autobusmi je na prvý pohľad v poriadku. Napokon, zavedenie vlakového spojenia i bolo prezentované najmä ako výhodné pre cesty do/z Prahy.


Spojenie Mochova a Čelákovic; zdroj: jrportal.dpp.cz a www.szdc.cz

Či v tom hrala úlohu spomínaná anketa nevedno, ale Mochovčania sa dočkali 3. apríla 2018. Stredočeský kraj si totiž objednal na dobu desiatich rokov šesť párov osobných vlakov v pracovných dňoch. Tri ranné a tri podvečerné páry mali poskytovať alternatívu k autobusovým spojom, ktoré v dopravnej špičke značnú časť svojej jazdy strávia v predpražských a pražských kolónach. Počiatočný záujem cestujúcej verejnosti bol v určitých kruhoch vnímaný až nekriticky pozitívne a zveličene, po ochabnutí, i zahraničných, šotoušských aktivít sa frekvencia pasažierov totiž ustálila.


810 381 už ako súpravový vlak do Prahy-Čakovic, 27. 2. 2019 © Peter Bado

Pri hodnotení využitia jednotlivých spojov je nutné podotknúť, že s prázdnymi spojmi v protismere dopravnej špičky sa muselo počítať, hoci i tieto vlaky občas niekoho zvezú. Otázkou ale je, do akej miery sú to navracajúci sa nešťastníci v Čelákoviciach sadnuvší do vlaku vo viere, že sa povezú smer Neratovice. Takéhoto „cestovateľa“ som zaregistroval ešte v januári, napriek tomu, že vlak bol správne označený smerovou tabuľou, jeho cieľová stanica svietila na informačnom systéme stanice a staničný rozhlas fungoval ako mal...


810 435 čakajúci na svoj odpoludňajší výkon, 14. 6. 2018 © Peter Bado

Prvý ranný pár vlakov nevozil prakticky nikoho. Je to i prirodzené, okolo šiestej hodiny ešte ani v Prahe nie je dopravná situácia taká, aby brzdila autobusovú dopravu. Prišiel teda logický krok, v ďalšom GVD boli tieto spoje zrušené a jedným párom vlakov bol posilnený odpoludňajší takt. Objednaných 6 párov vlakov za deň už asi nie je možné ideálnejšie rozložiť do dňa, bohužiaľ ale ani tento čin nepriniesol očakávané zatraktívnenie spojenia a davy ľudí sa do vlakov nehrnú ani v súčasnosti.


Zaskakujúci 831 183 v Mochove, 16. 8. 2018 © Peter Bado

Pri občasných pozorovaniach je sviatkom napočítať vo vlaku dvojciferné číslo cestujúcich (zaznamenané maximum je 41, keď žiaci mochovskej školy išli na výlet), nelichotivá nula nie je výnimka a tak odhad priemerného počtu 20 ľudí odvezených na tejto linke za jeden deň nebude ďaleko od pravdy. Cez školské prázdniny je bilancia ešte tristnejšia. Čo teda dodať na záver? Čas sa priklonil na stranu pesimistov a uvidíme, či nadchádzajúcich deväť rokov na tom niečo zmení...

Úvodná snímka: 810 435 čakajúci na uvoľnenie koľaje vlakom do Brandýsa nad Labem, 14. 6. 2018
© Peter Bado

Galéria

Súvisiace odkazy