Z CZ LOKO vyjel na evropské koleje další „bizon“

25.4.2019 8:00 Jiří Řechka

Z CZ LOKO vyjel na evropské koleje další „bizon“

V úterý 23. dubna 2019 proběhlo v českotřebovské provozovně firmy CZ LOKO slavnostní předání lokomotivy 753.613-9, prozatím posledně vyrobeného zástupce typu EffiLiner 1600, představitelům společnosti Rail Cargo Carrier, člena skupiny Österreichische Bundesbahnen. Díky speciálnímu pozvání výrobce tohoto zajímavého stroje mohl být významnému okamžiku přítomen také reportér internetového magazínu VLAKY.NET. Že padla volba zrovna na mne, to jsem jen uvítal, protože tak mohl přibýt další „bizon“ v mém archivu.

Z Prahy jsem poměrně brzo ráno vyjel do České Třebové, chtěl jsem si tam zhotovit i nějaké snímky provozu v tomto železničním uzlu. Ale jak bylo počasí přes Velikonoce hezké, tak v tento těsně posváteční den neukázalo příliš přívětivou tvář. Bylo poměrně větrno a hlavně teplota nebyla zrovna příjemná. Ale s tím nic nenaděláme. Akce měla začít v pravé poledne, a tak jsem měl opravdu dost času na plánované fotografování. Měl jsem při něm štěstí na doposud nezachycená železniční vozidla. Zejména na pátou zatím rekonstruovanou „belgičanku“ (rovněž z produkce CZ LOKO), zajímavý (byť nešikovně zachycený) byl také měřicí vůz SŽDC v novém nátěru či pohled aspoň skrze plot areálu CZ LOKO na motorovou jednotku řady 654, která tam prodělává omlazovací kůru (a k níž jsem se pak už bohužel blíž nedostal).


Původně navržené barevné schéma lokomotivy EffiLiner 1600 pro RCCCZ
© CZ LOKO

Když nadešel čas začátku akce, přemístil jsem se na vrátnici CZ LOKO. Odtud jsem v doprovodu Bc. Jana Hoška, vedoucího oddělení marketingu, odešel na místo předání lokomotivy. Na začátku akce došlo k menšímu zdržení a odkladu vypuknutí malé slavnosti asi o tři čtvrtě hodiny. Nebyl to pro mne až takový problém, jen jsem měl obavy, zda vydrží počasí a nezačne případně pršet, naštěstí pak občas vyšlo i slunce. Po příchodu hostů akci zahájil obchodní ředitel CZ LOKO Jan Kutálek. Jako další se ujal slova generální ředitel CZ LOKO Josef Gulyás. Za Rail Cargo Carrier promluvil výkonný ředitel Sebastian Sperker a za Unicredit Leasing CZ ředitelka pobočky financování korporátní klientely Renáta Vítková. Projevy zazněly vesměs v angličtině, co bylo česky, můžete si poslechnout ze zvukového záznamu, který jsem pořídil.


Zástupci CZ LOKO, Rail Cargo Carrier a Unicredit Leasing během slavnostního
předání lokomotivy © CZ LOKO

Krom jiného jsme se dověděli, že výběr vozidla a jeho dodavatele byl pro dopravce jednoduchý, avšak dotáhnout pak obchodní případ až do konce, to už bylo poněkud složitější. Ale nakonec má nový vlastník radost z toho, že lokomotiva může v barvách společnosti Rail Cargo Carrier vyrazit do provozu, čímž svého provozovatele mimo jiné zviditelní nejen v prostředí České republiky. Novému stroji bylo popřáno mnoho šťastných kilometrů s tím, že společnost bude nadále s CZ LOKO spolupracovat. Přibližně za měsíc se má předávat další „bizon“ na Slovensko. Vše podstatné, co bylo (nebo mohlo být) řečeno, shrnuje (bohužel až včera) vydaná tisková zpráva. A ostatní informace o lokomotivě, jejím dodavateli, provozovateli i leasingové společnosti, jež je jejím formálním vlastníkem, najdete níže v Pramenech a odkazech.


Lokomotivu pokřtili Renáta Vítková za Unicredit Leasing, Josef Gulyás za CZ LOKO,
Sebastian Sperker za RCC Kft. a Jan Brčák za RCC-ČR © CZ LOKO

Po projevech došlo na přípitek a hlavně na slavnostní „křest“ lokomotivy. Když se poté hosté společně zvěčnili, mohli se na lokomotivě svézt při prezentačních jízdách nádražním kolejištěm. Já jsem využil pauzy mezi jízdami a vyfotografoval jsem si stanoviště „bizona“. Podle programu měla následovat prohlídka výrobních prostorů provozovny, ale já jsem na ni kvůli tomu počátečnímu zdržení čekat nemohl – ostatně 1. června se tam coby účastník chystaného Dne s CZ LOKO dostanu stejně. Poděkoval jsem Bc. Hoškovi za pozvání, rozloučil se s ním a odešel na nádraží. Tam jsem ještě před příjezdem svého vlaku pořídil pár zajímavých záběrů – třeba rozpracované motorové jednotky řady 628 v barvách Arrivy, převážené z kterýchsi dílen moravských do nějakých českých k dokončení rekonstrukce.


Stroj CZ-RCCCZ 92 54 2 753 613-9 při jízdě podél českotřebovské lokomotivky
© CZ LOKO

Prameny a odkazy:

  1. CZ LOKO – Wikipedie
  2. CZ LOKO, a.s. – oficiální web
  3. EffiLiner 1600 – CZ LOKO
  4. Lokomotiva řady 753.6 - Vlaky ČR
  5. CZ LOKO / Lokomotiva řady 753.6 na webu AV R&D s.r.o., zpracovatele projektu
  6. Řada 753.6xx – prospekt lokomotivy ze stránek SD-KD (formát PDF)
  7. Rakouský dopravce Rail Cargo Carrier převzal první ze dvou lokomotiv EffiLiner 1600 od CZ LOKO – tisková zpráva (formát PDF)
  8. Zvukový záznam projevu při předání stroje 753.613-9 (formát MP3, 1,94 MB)
  9. Rail Cargo Carrier - Czech Republic – Wikipedie
  10. Rail Cargo Carrier – oficiální web
  11. UniCreditLeasing CZ, a.s. - oficiální web

Úvodní snímek: Právě pokřtěný „bizon“ před opuštěním svého rodiště © Jiří Řechka

Přepracoval a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy