Zopár postrehov zo stanice Dresden-Friedrichstadt

4.9.2019 8:00 Helmut Böhme

Zopár postrehov zo stanice Dresden-Friedrichstadt

Uvedenú stanicu (na rozdiel od rovnomennej zastávky regionálnej trate) v cestovnom poriadku nenájdeme, pretože slúži iba nákladnej doprave. Spolu s osobnými stanicami Dresden Hauptbahnhof a Dresden-Neustadt tvorí centrálnu časť drážďanského železničného uzla. Má bohatú minulosť, zaujímavú súčasnosť a neistú budúcnosť. Takto som charakterizoval v nadpise menovanú železničnú stanicu na začiatku svojej reportáže, zverejnenej na tomto mieste pred viac ako troma rokmi, 9. júna 2016.

Možno by ste si ju mohli pripomenúť. Zmienil som sa v nej o tom, že vlakotvorba sa odtiaľ presunula do stanice Halle(Saale). Ako táto drážďanská stanica vyzerá teraz a čo sa v nej deje, bol som sa pozrieť 20. a ešte aj 21. augusta tohto roku. Zistil som, že v nej úplne mŕtvo nie je.


Manipulačný vlak sa vrátil z obsluhy úseku Dresden – Pirna

Čulý ruch panuje najmä na kontajnerovom termináli, kam stále prichádzajú kamióny a prebieha prekládka kontajnerov na nákladné vagóny a naopak.


„Stredisko nákladnej dopravy Drážďany“

Zatiaľčo vlaky spoločnosti METRANS chodia z Českej republiky bez výmeny rušňov až do nemeckého vnútrozemie, vlaky ČD Cargo vo Friedrichstadte väčšinou prepriahajú. Novučičké cisternové vozy pre ČD Cargo prevzal rušeň dopravcu Captrain a z opačného smeru prichádza dačo z Rakúska.


Captrain smeruje do Čiech

V prevádzke je niekedy možno sledovať pomerne zaujímavé situácie. Ako vtedy, keď vlak českej súkromnej spoločnosti RailTransport-Stift s.r.o., špecializovanej na prevádzku „ostalgických“ rušňov ex DR, predbiehal spoj nemeckého národného dopravcu, ktorý prišiel skôr.


Radan Stift zo Šluknova má prednosť

Chvíľu po deviatej sa mi podarilo zvečniť nákladnú električku, ktorá išla pre komponenty elektrických automobilov, čo sa vyrábajú v strede mesta na námestí Straßburger Platz.


CarGoTram

Potom som sledoval nástup rušňa českého národného dopravcu na súpravu kotlových vozňov do ČR a príchod „súkromného“ kontajnerového vlaku zo smeru opačného.


Vpredu ČD Cargo, vzadu METRANS

A zachytil som aj „ľudský faktor“.


Rušňovodič ČD Cargo skúma brzdy

Vo Friedrichstadte sa stretávajú súpravy aj jednotlivé vagóny z celej Európy, výnimkou nie je ani Slovensko.


Pripomína sa ZSSK Cargo

Vo finále som zaznamenal ďalší rušeň z pôvodného parku vozidiel DR. Stroje radu 155 DB síce nemecký národný dopravca už z prevádzky dávanejšie vyradil, ale kúpili ich súkromníci a vážia si ich pre konštrukčnú robustnosť a prevádzkovú spoľahlivosť.


Rušeň radu 155 je na snímke celkom vľavo

Domov som sa potom vrátil vlakom z Cottbusu.


Prichádzajúci osobný vlak na Dresden Hbf a čakajúci vlak nákladný
 

Ďalšie fotky z môjho „kontrolného dňa“ na stanici Dresden-Friedrichstadt nájdete vo verejnej galérii a videá na zvyčajnom portáli - z prvého aj z druhého dňa.

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy