Na značku CZ LOKO vsadil i známý slovenský podnik

5.9.2019 8:00 PhDr. Zdeněk Zuntych Zdroj: CZ LOKO, a.s. - tisková zpráva

Na značku CZ LOKO vsadil i známý slovenský podnik

Slovenská společnost Mondi SCP a.s., jeden z největších průmyslových podniků v zemi, vsadil při obnově parku svých vlečkových motorových lokomotiv na českou značku CZ LOKO. Právě její výrobek typu EffiShunter 600 dopravce včera, tj. 3. září 2019, slavnostně převzal. Nasadí ho k zajištění provozu mezi vlečkovým areálem papírenského podmiku dříve známého jako Severoslovenské celulózky a papierne Ružomberok a železniční stanicí Lisková na trati ŽSR číslo 180 Žilina - Košice.

Čtyři stávající posunovací lokomotivy řady T 448.0 z produkce ČKD Praha tak byly po dlouhých 40 letech doplněny moderním vozidlem, které se má stát základem postupné další obměny lokomotivního parku ružomberských papíren. Údržba starých strojů, i přes jejich modernizaci, k níž došlo ve Zvolenu, je totiž stále nákladnější. Slovenský zákazník nicméně nezískal zbrusu novou lokomotivu, protože ta byla postavena formou zásadní rekonstrukce výchozího stroje T448p-001 už v roce 2016, poté zůstala v majetku výrobce a jezdila buď v jeho službách nebo jako zapůjčená či pronajatá.


Lokomotiva 723.704-3 ze strany kratší kapoty

Soudobé vtělení původní lokomotivy (vyrobené v ČKD Praha roku 1977 pod výrobním číslem 9932 pro Polsko, v němž prožila celý předchozí provozní život) má v Ružomberku, kde kromě svého úředního vlastnického označení CZ-CZL 98 54 4 723 704-3 nese podnikové inventární číslo 5, za sebou už zkušební provoz a jeho reference jsou velmi dobré. Potvrdilo se, že splňuje nejpřísnější emisní a hlukové limity a že jeho provozní náklady se oproti používaným letitým vozidlům z ČKD razantně snižují. Výrazně se zlepšilo také pracovní prostředí strojvůdců.


Křest lokomotivy 723.704-3

Rozsáhlý vlečkový areál Mondi SCP Ružomberok, napojený na veřejnou železniční síť v nedaleké stanici Lisková, tvoří základ pro dopravní mix firmy, která už 40 procent své produkce (již tvoří papíry kancelářské, ofsetové i obalové a buničina) a surovin (tj. zejména dřeva, vápna a dalších chemikálií) dopravuje po železnici. Je to dvakrát víc, než je slovenský průměr. To ostatně plně koresponduje s celkovou politikou celé skupiny, směřující k neustálému snižování dopadů výroby na životní prostředí. Ružomberský podnik je stoprocentně energeticky soběstačný a jeho výroba je z 94 procent založena na obnovitelných zdrojích.


Předání symbolického klíče od stroje 723.704-3

O Mondi SCP a.s.

Skupina Mondi je globálním lídrem na trhu obalů a papíru, který sází na inovativní a udržitelná řešení. V roce 2018 tržby Mondi dosáhly 7,48 miliardy eur a zisk před zdaněním a odpisy 1,76 miliardy eur. Mondi SCP, a.s. Ružomberok je jedným z najväčších výrobných podnikov skupiny Mondi a najväčší integrovaný závod na výrobu papiera a buničiny v Slovenskej republike, s výrobnou kapacitou 560,000 ton nenatieraného papiera, 66,000 ton obalového papiera a 100,000 ton vysušenej buničiny určenej na predaj, píše se na oficiálním webu skupiny.


Lokomotiva 723.704-3 ze strany delší kapoty

Odkazy:

  1. CZ LOKO – Wikipedie – o dodavateli lokomotivy
  2. CZ LOKO, a.s. - oficiální web
  3. EffiShunter 600 na webu výrobce
  4. EffiShunter 600 - Vyhľadávanie na VLAKY.NET
  5. Mondi SCP – Wikipédia – o odběrateli lokomotivy
  6. Mondi SCP – oficiální web (anglicky, slovenský text níže na stránce)
  7. Areál Mondi SCP a.s. a žst. Lisková na mapě

Upravil, doplnil a odkazy opatřil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy