Novinky v CZ LOKO

12.8.2021 8:00 Mgr. Jiří Mazal

Novinky v CZ LOKO

V pondělí 9. srpna 2021 uspořádala firma CZ LOKO v České Třebové setkání se zástupci tisku, kde byly představeny novinky ve společnosti, a to jak po stránce dalšího směřování firmy, tak produktového portfolia. Současně se mohli účastníci seznámit s novým vedoucím marketingu, panem Michalem Schäfferem.

Firmu CZ LOKO nemusíme na našich stránkách zajisté blíže představovat a o jejich aktivitách pravidelně informujeme. Postupně dochází v jejich dvou závodech, v České Třebové a Jihlavě, k větší specializaci. V České Třebové bude soustředěno opravárenství a servis, tedy tzv. „špinavý provoz“ související s prací s již často značně opotřebenými lokomotivami přicházejícími na různé druhy oprav. V Jihlavě bude naopak probíhat výroba nových lokomotiv.

Postupně dochází k útlumu oprav motorů z ČKD a od roku 2022 se s nimi již nepočítá. Problémem jsou nejen nedostatkové náhradní díly (často se využívají starší repasované), ale i personální náročnost jejich oprav. Na rozdíl od nových motorů jsou zkrátka náročné na šikovnost a um pracovníků, neboť seřízení je často otázkou „citu“ a ne pouze manuálu výrobce.


Motorárna, motor ČKD na kompletní repasi, 9.8.2021 © Jiří Mazal

Novinkou na virtuálním poli je aplikace MyLoko, o které jsme též informovali v tiskové zprávě. CZ LOKO získalo certifikát ECM (Entity in Charge of Maintenance), který opravňuje stát se tzv. „subjektem odpovědným za údržbu kolejových vozidel“. To v praxi znamená, že firma odpovídá za řádnou a včasně provedenou údržbu jednotlivých vozidel. Pomocí aplikace MyLoko, která je zatím ve stadiu pilotní verze, tak může zákazník komunikovat se servisem v online prostředí.

Na adrese https://virtualdepo.czloko.cz/ naleznete unikátní virtuální depo, kde si lze detailně prohlížet jednotlivé lokomotivy, k dispozici je konfigurátor. Zúčastnit se lze i komentované prohlídky, registrovaní uživatelé mohou komunikovat s obchodním zástupcem. Produkt je určen nejen obchodním partnerům, ale všem zájemcům z řad široké veřejnosti.


Montovna, „Brejlovec“ 753.733-5 PKP Cargo International na generální opravě, 9.8.2021 © Jiří Mazal

Změnami prochází portfolio nabízených lokomotiv. Současná doba si žádá hybridní lokomotivy, čemuž se také přizpůsobuje nabídka. První vlaštovkou je lokomotiva HybridShunter 400, vyrobená roku 2019 a nesoucí označení 719.401-2. Prozatím je ve stadiu zkoušek. Pro plug-in hybridní pohon je primárně určena trakční baterie. Záložní dobití pak umožňuje přídavný spalovací motor. Celkový výkon je 444 kW, přičemž výkon spalovacího motoru činí 129 kW.

Na podzim se má započíst s výrobou DualShunter 2000. Je vývojovým pokračováním osvědčeného typu EffiShunter 1000. Vedle spalovacího motoru o výkonu 895 kW je doplněn systém napájení z troleje, který dává vozidlu na trakční soustavě výkon 2000 kW. O stroj projevil zájem italský dopravce Mercitalia Shunting & Terminal. Ve fázi vývoje jsou zatím další typy, jako HybridShunter 1000 (kombinace baterie a spalovacího motoru) a Dualliner 2000 (kombinace troleje a spalovacího motoru). Vše je závislé především na poptávce zákazníků. Naproti tomu některé produkty již nejsou nabízeny, např. EffiLiner 1600, tzv. „Bizoni“ vzniklí modernizací „Brejlovců“.


Montovna, kompletně odstrojený „Kocour“, 9.8.2021 © Jiří Mazal

Změnami prochází také portfolio zákazníků. K nejvýznamnějším v rámci oprav a modernizací patří ČD Cargo. Původní řada 742 prošla modernizací na typ Effishunter 1000M (nyní 744.1) s motorem Caterpillar o výkonu 895 kW. Do lokomotiv je již dosazen evropský vlakový zabezpečovač ETCS. Postupně má být modernizováno 50 kusů. Firmě CZ LOKO se také podařilo uchytit v Polsku. Po dodání posunovací EffiShunter 300 pro varšavské metro se podařilo získat zakázku na 10 strojů stejného typu s určením pro posunovací službu u PKP Intercity. Jeden ze strojů byl ke zhlédnutí v hale montáže.

Novým trhem se stalo Turecko. Po dodání dvou lokomotiv do oceláren Erdemir v Ereğli, kde jezdí dvě lokomotivy 744.704 a 744.705, přišla zakázka od oceláren v Iskenderu. První dvě lokomotivy ze šesti typu Effishunter 600 putovalo poněkud komplikovanou cestu do Bratislavy po kolejích, dále po Dunaji do bulharského Ruse, kde byly přeloženy na silniční podvalník a dojely do cíle cesty. Další dvě jely po železnici až do tureckého přístavu Tekirdağ, přes Marmarský průliv na trajektu, a dále vlakem do místa určení. Do Turecka byly také dodány dva modernizované stroje 741.7 jako záloha v tunelu metra pod Bosporem.


Montovna, Effishunter 300, stroj 794.020 pro PKP Intercity, 9.8.2021 © Jiří Mazal

Novou, již dvacátou zemí, po jejíž železnici budou jezdit lokomotivy CZ LOKO, se stane Švédsko. Jedná se o typ EffiShunter 1000 pro norskou firmu Trainpoint Norway. Po schválení ve Švédsku má proběhnout schvalovací proces ještě v Norsku. Pokračují také dodávky do Itálie.

Naproti tomu došlo k razantnímu útlumu dodávek na východní trhy, zejména ruský (kvůli byrokratickým překážkám) a ukrajinský (vzhledem ke špatné hospodářské situaci). Výjimkou jsou pouze dva EffiShuntery 1600 pro ocelárny ArcelorMittal v ukrajinském Krivom Rogu.

Změnami prochází i českotřebovský závod samotný. Stěžejní investicí se stane výstavba nové „kolovky“. Rekonstrukcí projdou také administrativní prostory a jako kancelářská bude využita budova „Trafačky“. V souvislosti s rekonstrukcí uzlu Česká Třebová má také dojít ke zbourání současné vrátnice, zasypání pěšího tunelu pod kolejištěm a výstavbě nového.

Úvodní snímek: Lokomotivy čekající na opravu, druhý v pořadí „Bizon“ 753.609-7 firmy CER Cargo Holding

Galéria

Súvisiace odkazy