Naša téma: Nový cestovný poriadok ZSSK

8.12.2019 8:00 Tomáš Kováč Zdroj: ZSSK - tlačová správa

Naša téma: Nový cestovný poriadok ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko zabezpečuje pre cestujúcich jednoduchú, bezpečnú a ekologickú hromadnú dopravu a nový cestovný poriadok opäť prináša viacero pozitív. V medzištátnej doprave bude aj naďalej premávať 8 rýchlovlakov – 2 vlaky railjet xpress (Bratislava – Zürich), 2 vlaky railjet (Bratislava – Praha), 4 vlaky SuperCity Pendolino (Košice – Praha). Vďaka miestenkám na railjet xpress môžu cestujúci získať 20 % zľavu pri kúpe 3-dňového skipassu.

Od 1. 12. 2019 čaká na zákazníkov v 6 skiareáloch lyžiarskeho strediska Davos Klosters (Švajčiarsko) viac ako 300 km zjazdoviek (najdlhšia meria 12 km) a 63 km značených zjazdov voľným terénom. Freestylisti sa môžu tešiť na jeden z najlepších parkov vo švajčiarskych Alpách. Rozšírený JatzPark, ktorý sa nachádza na Jakobshorne vo výške 2 300 m. n. m., je rajom pre všetkých freestylerov. Jedno z najznámejších európskych lyžiarskych stredísk je každoročným usporiadateľom Svetového pohára v behu na lyžiach i slávneho hokejového Spenglerového pohára.

Cestujúci do Poľska sa môžu tešiť na nové medzištátne rýchliky na linke Žilina – Gdynia Główna, ktoré budú prevádzkované v komerčnom režime aj na základe silného dopytu z poľskej strany. Vlaky R 420 Rozewie (Žilina 16:27 – Gdynia Główna 06:33) a R 421 Rozewie (Gdynia Główna 21:17 – Žilina 11.44) budú premávať denne, pričom cestujúcim budú k dispozícii vozne 2. triedy, vozeň s oddielom pre cestujúcich s deťmi, ležadlový vozeň aj možnosť prepravy bicyklov. Spolupráca ZSSK s poľskou stranou však okrem novej linky prináša aj rozšírenie vedenia vlakov na linke Poprad-Tatry – Muszyna, ktoré budú po novom premávať aj v zimnej turistickej sezóne, a predĺženie trasy vlakov EC 130 Bathory (Budapest-Nyugati pu. 08:40 – Bratislava – Warszawa Centralna – Terespol 21:15) a EC 131 Bathory (Terespol 06:38 – Warszawa Centralna – Bratislava – Budapest-Nyugati pu. 19:20) obojsmerne až do/z poľsko-bieloruskej pohraničnej stanice Terespol, odkiaľ bude mať vlak výhodné prípoje do/z Minska aj do/z Moskvy.

Vysoký komfort a špičkové služby ocenia cestujúci v dvoch nočných medzištátnych vlakoch. Vlaky EN 442 Slovakia (Humenné 19:46 – Praha hl. n. 07:56) a EN 443 Slovakia (Praha hl. n. 22:15 – Humenné 10:33) budú od 6./7. 1. 2020 disponovať aj lôžkovým vozňom WLABmz, vďaka čomu cestujúci zažijú nový rozmer cestovania v nočnej doprave. Kvalitný servis v oddieloch deLuxe a Economy zabezpečia nasledovné služby: vlastná sprcha, toaleta, hotelový telefón, kartou uzamykateľné kupé, raňajkový balíček, hygienický balíček aj balená voda. Zároveň bude na tratiach Humenné – Praha, Košice – Praha a Poprad-Tatry – Praha možná preprava automobilov a motocyklov.

„Som hrdý na to, že po významných európskych metropolách, akými sú Praha, Viedeň, Budapešť či Zürich, sa nám podarilo s poľskou stranou rozbehnúť spoluprácu, aby si cestujúci mohli okrem Krakova a Varšavy vychutnať aj ďalšie pekné mesto Gdyniu. Okrem toho budú našim zákazníkom v dvoch nočných vlakoch medzi Slovenskom a Českom k dispozícii služby špičkovej kvality a zároveň pripravujeme ďalší zaujímavý projekt, vďaka ktorému si cestujúci prečítajú dennú tlač namiesto v printovom výtlačku na svojom mobile alebo tablete. Z tohto všetkého jasne vyplýva, že ZSSK sa postupne transformuje na osobného dopravcu 21. storočia, pre ktorého je na prvom mieste zákazník, kvalitné služby a ekologickosť,“ uviedol Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

V rámci vnútroštátnej diaľkovej dopravy sme pre našich cestujúcich na linke Košice – Bratislava pripravili v nočných rýchlikoch novú službu autovlak. Autovozne budú radené vo vlakoch

  • R 614 Zemplín (Humenné 21:54 – Košice 23:25 | 23:45 – Bratislava hl. st. 05:49) a
  • R 615 Zemplín (Bratislava hl. st. 22:53 – Košice 04:44 | 05:01– Humenné 06:33).

Na trati Košice – Poprad-Tatry/Žilina zasa zavádzame namiesto zrušených vlakov EN 444 Bohemia a EN 445 Bohemia dva nové vnútroštátne vlaky –

  • RR 766 Poráč (Košice 20:27 – Poprad-Tatry 21:46 | 21:49 – Žilina 23:42) a
  • RR 765 Poráč (Žilina 04:23 – Poprad-Tatry 06:14 | 06:24 – Košice 07:41), ktoré budú počas letnej turistickej sezóny premávať denne na trati Košice – Poprad-Tatry – Žilina a mimo sezóny pôjdu v pracovné dni v úseku Košice – Poprad-Tatry ako regionálne expresy REX 766 Poráč a REX 765 Poráč.

Podrobnosti o zmenách:

Dodatok redakcie VLAKY.NET

Kompletný cestovný poriadok platný od 15. decembra 2019 je na prezretie či stiahnutie na stránke ZSSK a alternatívne aj na webe ŽSR. Máte teda k dispozícii všetky podstatné informácie na posudzovanie zmien v osobnej železničnej doprave na Slovensku, ktoré vstúpia v platnosť na začiatku železničiarskeho nového roku. Pre žiadneho z vás nič z toho pravdepodobne úplne neznáme nebude, pretože ste zrejme sledovali (a možno aj aktívne do nej vstúpili) príslušnú sekciu diskusného fóra VLAKY.NET, kde sa táto téma už dlhšiu dobu rozoberá. Za týchto okolností si iste utvoríte vlastný názor na danú tému a podelíte sa oň s ostatnými.

Aj keď smer vášho uvažovania nemienime nijak ovplyvňovať, na rozvinutie diskusie vám ponúkame zvyčajné „návodné“ otázky:

Ktoré je podľa vás najväčšie pozitívum a negatívum nového cestovného poriadku?
Ako hodnotíte zmeny, ktorými sa tento dokument odlišuje od svojho predchodcu?
Čo si myslíte o spôsobu prezentácie cestovného poriadku 2020, ktorý zvolila ZSSK?

Fotografie v texte: Moderné vozidlá národného dopravcu pre osobnú dopravu; zdroj: ZSSK

Upravil, úvodným obrázkom a redakčným dodatkom doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy