Jak funguje doprava v Ústeckém kraji po změně jízdního řádu

26.1.2020 8:00 Helmut Böhme

Jak funguje doprava v Ústeckém kraji po změně jízdního řádu

Pravidelným čtenářům internetového magazínu VLAKY.NET nepochybně neuniklo, že se vytrvale zajímám o veřejnou dopravu na území Ústeckého kraje. Je tomu tak především proto, že je to český region nejbližší mému sídelnímu Weixdorfu, městské části saské metropole. Ale i jinak mám pro Ústecko a jeho dopravu jakousi slabost. Tak jsem se tam 20. ledna 2020 opět vypravil, tentokrát za účelem letmého průzkumu, jak tam jezdí noví dopravci.

Nejprve jsem si všiml, že ani v Německu nefunguje všechno podle plánu. Ani z drážďanského letiště ani z hlavního nádraží do Cottbusu nejely patrové vlaky, ale Talenty přezdívané „Hamsterbacke“, a do Kamenze jelo sólo Desiro s polepem pro Müglitztalbahn Heidenau – Altenberg, i když by tam měla jezdit dvě spřažená.


Provozní momentka z Dresden-Neustadt

Po výstupu z EC v Ústí nad Labem v 10:18 hod. jsem si pořídil obvyklou celodenní jízdenku DÚK a nastoupil jsem do vlaku RegioJetu směr Bílina přes Úpořiny. Cestujících bylo, jako obvykle už v časech ČD, velmi málo, za to velmi milý personál,  který každého nastupujícího zdvořile  pozdravil a stejně tak se sním pak rozloučil


Můj vlak na ústeckém hlavním nádraží

Všiml jsem si, že do Řetenic byla vyloučena jedna kolej a pracovalo se na troleji nad ní, takže jsem se dočkal protijedoucího vlaku až později, než jsem předpokládal.


„Uhelka“ v čele uhelného vlaku

Z Bíliny jsem se přesunul do Mostu a odtud jel vlakem dopravce Länderbahn do Loun.


Vlaky společností AŽD a Die Länderbahn CZ na mosteckém nádraží

V úseku Most – Obrnice byla výluka, a proto se jezdilo úvratí přes dopravnu České Zlatníky. Když jsem tu mimořádnost filmoval přes zadní stanoviště, přiběhl mladý průvodčí a jal se mi za mé počínání velmi hlasitě a mnohomluvně spílat. Řekl jsem mu, ať se uklidní a vezme si příklad z RegioJetu či AŽD, kde jsem už často filmoval přes stanoviště a nikdo na mne nekřičel, že mám žádat o povolení. Natočil jsem ještě úsek České Zlatníky – Obrnice a potom jsem kameru zabalil, zatím co ten člověk mobilem kamsi rozčíleně volal, až mu asi někdo na druhém konci řekl, ať toho nechá. Potom zmizel na předním stanovišti.


Most - Louny - Lovosice - Třebivlice ● YouTube

V Lounech jsem měl skoro půlhodinu času, než mi jela Regionova do Lovosic.


Dopravní ruch na lounském nádraží

Na trati je sice úsek s povolenou rychlosti 100 km/hod., jíž ale Regionova nemůže využívat, protože má nejvyšší rychlost 80 km/hod. Na internetové straně Ústeckého kraje jsem našel dotaz, proč na trati nejezdí slibované spěšné vlaky Lovosice – Louny – Žatec. Odpověď zněla, že nenašli dopravce, který by měl k dispozici vozidla, jež by mohla jezdit takovou vysokou rychlostí.


V dopravně Radonice se už nekřižuje, zato v Libochovicích ano

Z Lovosic jsem v 14:31 hod. pokračoval slušně obsazeným vlakem AŽD směr Most. Před jeho odjezdem jsem nechtěně zachytil narušitele předpisů v kolejišti.


Tři vlaky a dva nezvedenci na lovosických kolejích

Paní průvodčí poučovala jednoho žáka, jenž jí ukázal jízdenku ČD do Sulejovic, aby příště u pokladny řekl, že pojede vlakem AŽD. Motorák má přitom venku i uvnitř upozornění „Zde platí jenom jízdenky DÚK“. V Třebivlicích nám oznámili, že na trati uvázl protijedoucí vlak a že bude NAD. Sice nevím, zda to předpisy AŽD dovolují, ale já bych nás z vlaku vyhodil, jel uváznutému vlaku naproti, dotáhl ho do stanice a potom bychom mohli pokračovat v cestě. Po hodině sice přijel mikrobus AŽD, na to ale oznámili, že  se podařilo pokažený vlak opravit a po jeho příjezdu pokračujeme normálně do Mostu. Mezitím dorazil další vlak z Lovosic, který se krátkým obratem z Třebivlic vrací do Litoměřic horního nádraží. Tím bych se měl vrátit do Lovosic, kdybych věděl, že nepokračujeme hned do Mostu, jak bylo slíbeno. Místo toho železničáři na nástupišti kecali a kouřili, zatímco dva pracanti v oranžových overalech cosi kutili u klíčové výhybky. Ptal jsem se paní průvodčí, jak je to u AŽD s odškodněním, protože s devadesátiminutovým zpožděním už nestihnu rychlík v 16:27 hod. z Mostu do Ústí nad Labem a následně poslední EC do Drážďan, do kterého jsem měl vázanou jízdenku, co se nedá vrátit. Volala řediteli a ten souhlasil, že se mi vrátí jízdné ve výšce 133 Kč bez formalit.


Oblast mé „kontroly“ na mapě tratí Správy železnic

Tak jsem z Mostu mohl pokračovat jenom osobákem. V Ústí nad Labem přišla paní průvodčí a smutně nám oznámila, že se na trati do Děčína strhla trolej a že zpoždění bude minimálně 30 minut. Na to přišel výpravčí s tím, že máme přestoupit do rychlíku v 18:15 hod., který bude do Povrlů zastavovat na všech zastávkách, potom ale do Děčína už jen projíždět, aby tam přípoje nemusely příliš dlouho čekat. Spoj linky U 28 z Děčína odjel s devítiminutovým zpožděním, přestup v Bad Schandau se během minuty stihl a tak jsem se trochu později, než bylo plánováno, vrátil domů. Další fotografie z toho ne zcela pohodového „kontrolního dne“ najdete v mé veřejné galerii.

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy