Elektrická jednotka řady 660 ZSSK zblízka

9.2.2020 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Elektrická jednotka řady 660 ZSSK zblízka

Jak už víme z předchozí aktuality, Železničná spoločnosť Slovensko dne 6. února představila ve svém revitalizovaném vrúteckém depu zástupcům médií první novou jednopodlažní elektrickou jednotku z rodiny „RegioPanter“. Skupina Škoda Transportation v konsorciu se společností ŽOS Trnava dodá slovenskému národnímu dopravci celkem 25 těchto vozidel ve dvou variantách. Dnešní článek, opírající se o snímky našeho reportéra, se je vám pokusí více přiblížit.

Jestliže byla předvčerejší aktualita v podstatě jen reprodukcí tiskové zprávy slovenského národního dopravce, stalo se tak proto, aby její předmět příliš neztratil na časové platnosti. Jediným návštěvníkem našich stránek, který pozitivně reagoval na redakční výzvu využít pozvánky ZSSK, byl totiž náš reportér drážďanský, takže bylo jasné, že své obrazové podklady bude moci poslat poněkud později, než by bylo záhodno. Objektivně daná situace nás postavila před volbu ze dvou variant jejich využití: Buď je doplnit do původní zprávy ZSSK nebo využít k článku novému. Snímky dorazily na adresu redakce až v pátek dopoledne a tvorba videa z tiskové konference trvala ještě o něco déle. Mezi tím se však už rodila stať blíže popisující novou elektrickou jednotku a odpovídající na některé dotazy k původní aktualitě.


Prezentace nové elektrické jednotky ve Vrútkách 6.2.2020 - YouTube
(projevy) © Helmut Böhme

Ale obraťme svou pozornost k meritu věci. Škoda Transportation je velmi blízko velké zakázce na své nízkopodlažní elektrické jednotky na Slovensko. Podle veřejně dostupných informací vyhrála soutěž na dodávku 25 jednotek v hodnotě 160 milionů euro (zhruba 4 miliardy korun) pro Železniční spoločnosť Slovensko (ZSSK) Vyplývá to z informací na stránkách slovenského Úradu pro verejné obstaravanie, kde slovenští veřejní zadavatelé zveřejňují údaje o smlouvách. „Uchazeč splnil všechny požadavky zadavatele stanovené v soutěžních podkladech a nabídl nejlepší poměr ceny a kvality,“ uvedla ZSSK ve zprávě. Na takto uvedenou zprávu odkázala naše sekce krátkých zpráv z dopravy dne 25.1.2018. Vítězství plzeňské Škodovky bylo nakonec potvrzeno a dne 5. března 2018 byla zveřejněna příslušná kupní smlouva:


Kupní smlouva na dodání elektrických jednotek
(kliknutí do náhledu ji otevře v PDF)

Dodavatelem nových vozidel však není společnost Škoda Transportation sama, ale v konsorciu s firmou ŽOS Trnava. Jak budou dodávky obou výrobců v praxi realizovány, to se můžeme dočíst v tiskové zprávě ze dne 6. března 2018: V tendru zvítězilo naše konsorcium nejen cenou, ale především kvalitou a technickým řešením již osvědčeného moderního vozidla RegioPanter. Ve Škodovce vyrobíme, odzkoušíme a zhomologujeme první dvě soupravy včetně všech nejnovějších změn podle přání zákazníka. Pro další objednaná vozidla následně vyrobíme hrubé stavby skříní, podvozky a trakční sety, které přistavíme do montáže vozidel na Slovensko. Jsem rád, že vozy budeme montovat na Slovensku ve spolupráci se ŽOS Trnava, kde mají mnohaleté zkušenosti. Snad tu radost citovanému představiteli Škodovky nic nezkalí.


Interiér jednotky řady 660 ZSSK © Škoda Transportation

Původní kupní smlouva byla pozměněna Dodatkem č. 1 ze dne 28. ledna 2019 a dne 20. února 2019 doplněna Smlouvou o spolupráci mezi obchodními partnery. Ta se týká montáže vozidlové části ETCS, takže by si ji měli zájemci o tuto záležitost pročíst. Mobilní část evropského zabezpečovače slovenské jednotky sice mít nebudou, ale další vymoženosti ano. Výrobce nová vozidla popisuje takto: Jedná se o moderní dvousystémové jednopodlažní elektrické jednotky typu Regiopanter, které jsou určeny pro provoz na regionálních tratích s rozchodem 1.435 mm a trakčním napětím 3kV DC nebo 25 kV 50 HZ. Instalovaný výkon 6x340 kW umožňuje maximální rychlost 160 km/h a vynikající dynamiku jízdy. Skříně vozů jsou vyrobeny z hliníkových slitin, interiér je koncipován jako otevřený bez příček a průhledem přes celý vlak.


Interiér jednotky řady 660 ZSSK © Škoda Transportation

Plně klimatizovaný prostor pro cestující je vybaven pohodlnými sedadly, k dispozici jsou zásuvky 230 V pro práci na PC, audiovizuální informační systém a lokální síť WiFi […] V prostoru pro cestující jsou vyhrazeny multifunkční oddíly pro imobilní cestující, přepravu kočárků a jízdních kol. K dispozici jsou odkládací police pro přepravu rozměrných zavazadel. Pro rychlou, bezpečnou a pohodlnou výměnu cestujících jsou vozidla vybavena posuvnými dveřmi o šířce 1.500 mm s pomocnými stupačkami pro překonání mezery mezi nástupištěm a vozidlem. Umístění nástupních dveří do vozidla umožňuje ze standardních nástupišť o výšce 550 mm úrovňový přístup. Pro nástup z nižších nástupišť jsou vstupy opatřeny výsuvnými stupačkami ve výši 200 mm nad TK a výklopnými rampami pro nástup cestujících na invalidním vozíku.


Schéma elektrické jednotky řady 661 ZSSK © Škoda Transportation

Z dalších vymožeností můžeme připomenout řídicí systém umožňující vícenásobné řízení jednotek (tedy jejich spřahování do delších souprav s jedním strojvedoucím), vnější i vnitřní kamerový systém či dálkový přenos dat a chytrý informační systém. Ve srovnání s RegioPantery pro České dráhy však chybí oddíl 1. třídy. Slovenský národní dopravce má totiž trochu jinak postavené priority, což nakonec ukazuje i jeho už výše odkazovaná tisková zpráva: V každej jednotke bude aspoň jedno oddelenie pre imobilných cestujúcich aj so špeciálne prispôsobeným WC, ako aj priestor na prepravu detských kočíkov a bicyklov (min. v počte 1 bicykel na 40 sediacich cestujúcich). ZSSK plánuje nasadiť nové elektrické jednotky do regionálnej dopravy v Žilinskom samosprávnom kraji. Základní údaje k nim shrnuje tabulka:

Základní technické a výrobní údaje

konfigurace jednotky

třívozová

čtyřvozová

označení

661

660

tovární typ

7 Ev

?

rozchod

1 435 mm

uspořádání dvojkolí

2 2Bo‘2‘ + 2’Bo‘ + 2’Bo‘22

Bo‘2‘ + Bo‘2‘ + 2‘2‘ + 2’Bo‘

napájecí systém

3 000 V DC / 25 000 V, 50 Hz

maximální rychlost

160 km/h

instalovaný výkon

6 x 340 = 2 040 kW

hmotnost ve službě

159,5 t

?

délka přes spřáhla

79 400 mm

105 900 mm

výška od temene kolejnice

4 260 mm

šířka

2 820 mm

výška nástupní hrany nad TK

580 mm

min. poloměr oblouku

150 m

sedadel

247

343

míst k stání (4 osoby/m2)

212

285

cestujících celkem

459

628

míst pro invalidní vozík

2

míst pro kola / kočárky

7 / 5

9 / 7

výrobce

Škoda Transportation, a.s. / ŽOS Trnava, a.s. 

roky výroby

2019 - 2021

počet kusů

13

12

 

Jistě se najde kritik, který poukáže na chybějící či mylné údaje v tabulce. Některé prostě nejsou ve veřejně přístupných zdrojích zatím k dispozici, jiné byly upraveny podle skutečnosti. To druhé se týká třeba označení jednotek. O něm se psalo např. na webu Železničář: Plzeňská Škodovka dodá ZSSK dvě varianty těchto moderních vozidel. Třináct jednotek označených řadou 661 bude třívozových s 247 sedačkami, a naopak dvanáct řady 660 bude čtyřvozových pro 343 sedících cestujících. Jak budou označeny jednotlivé vozy, to se však dalo zjistit až z dostupných záběrů. Ve Zkušebním centru VUZ Velim byla testována jednotka 660.001-9 + 660.201-5 + 660.101-7 + 660.801-2, z čehož se dalo odvodit (snímky vše nezachytily), že ve Vrútkách byla prezentována jednotka ve složení 660.002-7 + 660.202-3 + 660.102-5 + 660.802-0.


 Skúšobná jazda prvej jednotky ZSSK radu 660 na skúšobnom okruhu - YouTube
© ZSSK

Snažili jsme se zkrátka shromáždit pokud možno všechny v tuto chvíli dostupné údaje o nových jednotkách pro slovenského národního dopravce i o okolnostech jejich pořízení. Co z nich není v textu samém, měli byste najít v odkazovaných zdrojích nebo máte možnost doplnit je v následující diskusi. Před jejím využitím si můžete prohlédnout připojenou galerii snímků, z převážné části pořízených naším zahraničním reportérem. Ten se snažil vyhovět redakčním pokynům, jak nejlépe uměl a mohl, ale dokumentaci předváděného vozidla by se asi dalo pár věcí vytknout. Musíme však být shovívaví, protože cosi takového dělal poprvé. A navíc se snažil zachytit i podobu revitalizace depa Vrútky, o níž jsme na tomto místě nedávno psali. Berte to tak, že galerii vytvořil pod heslem „dvě v jedné“. A k tomu dodal i vlastní postřehy.


Revitalizovaná část RD Vrútky © Helmut Böhme

Prameny a odkazy:

  1. Železničná spoločnosť Slovensko – Wikipédia
  2. Škoda Transportation – Wikipedie
  3. Škoda Transportation a ŽOS Trnava dodají 25 vlakových jednotek - E15.cz - zpráva z 6. března 2018
  4. ZSSK predstavila elektrickú jednotku z najväčšieho tendra v histórii národného dopravcu – tisková zpráva z 6. února 2020 (formát PDF)
  5. Škoda Transportation představila první jednopodlažní elektrickou jednotku pro Slovensko – tisková zpráva z 6. února 2020 (formát PDF)
  6. RegioPanter – Wikipedie
  7. Elektrická jednotka RegioPanter pro Slovensko - Škoda Transportation a.s.
  8. Jednopodlažní elektrická jednotka RegioPanter pro Slovensko - produktový list (formát PDF)
  9. Návod k obsluze vozidla řady 640 – Plzeňští strojvůdci – nahlédnutí do vnitřností RegioPantera
  10. ŽOS Trnava, a. s. – oficiální web
  11. Montáž a opravy elektrických jednotiek EMU - ŽOS Trnava, a. s. – informace se zmínkou o účasti na dodávce EJ řady 660 na konci
  12. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Elektrická jednotka 660.002-7/660.802-0 ve Vrútkách © Ing. Old. Šlížek

Galéria

Súvisiace odkazy