Do Peček na výstavu mašinek

29.2.2020 16:00 -zz- Zdroj: České dráhy - Vlakem na výlet

Do Peček na výstavu mašinek

Obdivujete práci železničních modelářů a rádi se kocháte pohledem na miniaturní svět na kolejích? Pak se přijeďte podívat do Peček na předjarní výstavu železničních modelů a modelových kolejišť, která se uskuteční příští sobotu a neděli, tedy 7. a 8. března tohoto roku. Pořádá ji Spolek železničních modelářů Pečky ve svém sídle na Žerotínově ulici. Ve výstavních prostorách najdete miniaturní kolejiště snad všech modelových velikostí, zobrazující rozmanité motivy.

Na pětidílném kolejišti H0 (1:87) s dvoumetrovým kamenným mostem se prohánějí i Pendolino a railjet v barvách Českých drah. Stejné měřítko má i modelová železnice s reáliemi Protektorátu Čechy a Morava. Malebná lokálka s mosty a úzkorozchodnou tratí je k vidění na modelovém kolejišti o velikosti TT (1:120). Těšit se můžete i na modelové kolejiště Švýcarských úzkorozchodných železnic nebo továrního kolejiště firmy Fleischmann s ozubnicovou železnicí. 

Provoz na kolejištích zpestřují různé efekty včetně kouře a zvuku parních lokomotiv. Bez povšimnutí malých i velkých návštěvníků jistě nezůstanou vitríny s modely firem Roco, Piko, MZ elektronika Miloš Zajíc, ES Pečky a dalších malovýrobců. Najdete v nich i ručně dělané modely všech velikostí. 

Výstava na ploše 1500 m2 je otevřená v sobotu od 9 do 17 hod., v neděli od 9 do 15 hod.

V době konání výstav jsou po Pečkách rozmístěné poutače na silničním značení, které vás nasměrují k výstavním prostorám. Od nádraží se dejte vpravo Komenského ulicí, pak první ulicí (třída 5. května) vpravo, projděte podchodem pod železniční tratí a za ním jděte doprava ulicí Petra Bezruče, následně třetí ulicí vlevo (Žerotínova) a po pár metrech zahněte vpravo do ulice Ke Koble (asi 800 m).  

Neodcházejte s prázdnou! Pokud vás výstava natolik nadchne, že si budete chtít postavit vlastní modelovou železnici, můžete si přímo na místě koupit modely z leptaného plechu, modely firmy Bemo velikosti H0m (1:87) a další doplňky.

Další informace o výstavě i o činnosti Spolku železničních modelářů Pečky najdete na jeho oficiálním webu. (Z něj pochází také redakčně upravený úvodní ilustrační snímek a do textu vložený plakát.)

Súvisiace odkazy