Rosický parní víkend pobaví i poučí

16.6.2020 8:00 -zz- Zdroj: Pardubický spolek historie železniční dopravy

Rosický parní víkend pobaví i poučí

Protipandemickými opatřeními odložená sezóna nostalgických a dalších akcí pro příznivce železnice začíná teprve nyní. O minulém víkendu uspořádal několik takových podniků náš národní dopravce a k němu se pozvolna připojují také rozmanité subjekty soukromé. Pardubičtí muzejníci pořádají ve dnech 20. a 21. června 2020 jednu ze svých tradičních a širokou veřejností oblíbených akcí, už 14. ročník „Malého setkání parních strojů a další nejen železniční techniky“.

Vzhledem k tomu, že Pardubický spolek historie železniční dopravy na svém webu k této události mnoho textových informací neuvádí, poslužme si těmi, které najdeme na stránce (či v aplikaci) Vlakem na výlet:

Nenechte si ujít malé setkání parních strojů a další nejen železniční techniky v areálu Musea v Rosicích nad Labem. Rosický parní víkend se koná 20. a 21. června. V programu nechybějí jízdy historickým motoráčkem nebo parkovou železnicí. Parní víkend v Rosicích nad Labem s sebou přináší setkání různých strojů doplněné jízdami historických motorových vlaků. K vidění budou rozličné parní mechanismy, jejich modely, stabilní motory, strojní a další technická zařízení. Některé exponáty uvidíte v chodu.


Plakát akce

Samozřejmostí je výstava renovovaných historických vozidel Pardubického spolku historie železniční dopravy – na koleji u Musea. Ve stylovém voze si můžete zakoupit drobné občerstvení. V provozu bude parková železnice, na níž se objeví několik souprav. Malý vláček vás proveze celým areálem muzea.

Program doplní jízdy historického motoráčku hurvínek z Pardubic do Slatiňan a zpět. Motoráček odjíždí po oba víkendové dny z pardubického hlavního nádraží v 9:45 a 12:14 hod., z Rosic n. L. v 10:25 a 13:07 hod. Na zpáteční jízdu ze Slatiňan se vydá v 11:18, resp. 14:38 hod. Přeprava kočárků je v historickém motoráčku omezena na jeden ve voze, přeprava jízdních kol je vyloučena. Jízdenky koupíte pouze ve vlaku.

Na nádraží ve Slatiňanech mají cestující z historického motoráčku možnost prohlédnout si expozici původního zařízení, parního stroje a kotle v bývalé železniční vodárně. Další informace o Rosickém parním víkendu najdete zde.

Úvodní obrázek: „Museum“ v Pardubicích-Rosicích nad Labem (18.8.2012) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy