Slavnostní proražení tunelu Mezno

19.8.2020 8:00 Helmut Böhme

Slavnostní proražení tunelu Mezno

Na minulý pátek večer jsem měl naplánovanou cestu do Košic, ale o pár dní dřív se v mé poště objevila zpráva: Dobrý den, dovoluji si vás pozvat na slavnostní proražení tunelu Mezno, které se koná v pátek 14. srpna 2020 od 10 h ve vjezdovém portálu tunelu Mezno (49°32'18.84"N, 14°38'04.60"E). Podrobnosti naleznete v pozvánce, která je přílohou. Tunel Mezno s délkou 840 metrů je součástí modernizace trati Sudoměřice – Votice a je jednou z posledních staveb na čtvrtém tranzitním koridoru.

přiložené pozvánce těch podrobností navíc bohužel moc nebylo, hlavně tam chyběla instrukce, jak se na místo slavnostního dění prakticky dostat. Ale řekl jsem si, že to nějak zvládnu, i když budu muset z Drážďan vyrazit v nekřesťanskou hodinu místo původně plánovaného mnohem pozdějšího pohodového přesunu do Prahy, odkud jsem už měl koupenou jízdenku na noční vlak RegioJetu. Mému rozpoložení nijak zvlášť neprospělo pozdější sdělení Správy železnic, že slavnostní dění započne o půl hodiny dříve kvůli nabitému programu ministra dopravy. Tak to už jsme byli s tím nabitým programem dva, řekl jsem si.

Aby toho nebylo málo, v onen slavný den jsem kvůli špatně nastavenému budíku zaspal, z postele vyskočil v 1:37 a ve 2:06 mi jela tramvaj k autobusu směr Praha. S vyplazeným jazykem jsem ji stihl, ale ani další cestování nebylo klidnější. Flixbus dorazil na Florenc trochu později, než v plánovaných 4:45 hod., takže jsem stihl metro na hlavní nádraží až v 5:00 hod, v 5:02 hod. jsem tam byl a musel zase utíkat, abych stihl „esko“ do Bene­šova u Prahy, které odjelo od 5. nástupiště se dvouminutovým zpožděním v 5:07 hod. V Benešově jsem rychle natankoval z automatu kávu a nastoupil jsem do vlaku směr Tábor. Vytipoval jsem si, že k tunelu bude ze stanice Střezimíř blíž než ze zastávky Mezno. Tak jsem tam vystoupil a ještě zvěčnil fíru osobáku, čekajícího na protijedoucí rychlík (trať je tam jednokolejná), jak nemarní čas.


Pracovitý strojvedoucí

Ale na další zkoumání nádraží Střezimíř, které bude v rámci modernizace tratě opuštěno a vznikne na jiném místě, jsem neměl čas, musel jsem se totiž pokud možno bez zdržování přesunout na místo dění. Pochopitelně po svých. Nicméně při tom jsem si našel čas na dokončení videa z provozu na stávající trati, které jsem začal natáčet ještě ve vlaku a dokončil je před příchodem k tunelu, jak se můžete přesvědčit sami.


Vjezdový portál tunelu Mezno na mapě
(kliknutí do náhledu otevře zdroj)

Portál Mapy.cz mi hlásil, že most přes trať ve Stupčicích je uzavřen, byly tam zátarasy, ale ty naštěstí pěším a cyklistům v provozu nebránily. Tady se ovšem projevila už výše zmíněná slabina pozvánky, místo zeměpisných souřadnic v ní měli uvést, jak se na místo fyzicky dostat. Někteří reportéři totiž bloudili po stavební komunikaci, odbočující ze silnice mezi Stupčicemi a Meznem ...


Cesta, co k vjezdovému portálu tunelu nevedla

… a končící u budoucí tratě, zaplavené vodou.


A pak že nás ohrožuje sucho …

Správně bylo v obci Mezno odbočit ze zmíněné silnice doleva a potom za novým železničním mostem zase doleva.


Starý a nový most v Mezně

Vzdor předpokladům a předchozím zkušenostem z podobných akcí se žádná prezence akreditovaných novinářů a dalších hostů nekonala, organizovaně bylo zajištěno jen parkování jejich automobilů-


Místo děje

Jak vyšlo později najevo, někteří z účastníků přivedli na stavbu i své děti.


Stavbařský potěr

V čase stanoveném programem vypuklo slavnostní dění, nejprve v podobě krátkých projevů, s nimiž vystoupili ministr dopravy, představitelka zastoupení Evropské komice, která poskytla dotace, generální ředitel Správy železnic a generální ředitel stavební firmy OHL ŽS.


Jako první hovořil „supeministr“ Havlíček

Co bylo řečeno, to jsem zachytil formou pohyblivých obrázků se zvukovým doprovodem, stejně jako bezprostředně následující proražení posledních centimetrů tunelu stavebním strojem:


Slavnostní proražení tunelu Mezno

Další obecné informace k dané problematice si můžete přečíst v tiskové zprávě.

Tiskový mluvčí Správy železnic Marek Iliaš potom vyzval každého, kdo by měl zájem prohlédnout si stavbu až do Heřmaniček, ať se přihlásí. Což jsem samozřejmě udělal. Původně měl přijet mikrobus, potom ale dorazil velký autobus, jehož řidič sice měl co dělat, aby zvládl úzké, částečně jen stavební cesty, ale podařilo se mu to bravurně.


Exkurze po stavbě začíná

Autobusem jsme se vydali na druhý konec tunelu u Střezimíře a potom po staveništi až do Heřmaniček. Přitom mne zaujalo mimo jiné vyprávění stavbyvedoucího o tom, že museli kolem Jiříkovce dodatečně vybudovat obchvat, protože se občané bouřili, že jim stavební auta dnem i nocí dělají v obci kravál. V Heřmaničkách zase asi cestují v čase, protože na podchodu nové zastávky už mají napsán rok dokončení 2021.


Rok 2021 už byl a přes to vlak nejede!

Také autobusovou exkurzi po stavbě jsem zachytil svou kamerou:


Prohlídka stavby IV. koridoru Mezno - Heřmaničky

V Heřmaničkách mi řidič vyhověl a nechal mne u nádraží vystoupit. Tam jsem asi hodinu dokumentoval provoz, o čemž opět svědčí příslušný videozáznam. Tak jsem se tužil, dokud mi nepřijel osobák do Benešova u Prahy. Odtud jsem pokračoval do hlavního města rychlíkem, jenž se dostal do mimořádnosti u Vršovic. Odklonili nás mimo hlavní nádraží přes Malešice a Libeň do Holešovic, což mi ale nevadilo, protože jsem i tak pokračoval, jak už víme, do Košic až pozdě večer.  O tom ale snad až někdy jindy, Další fotografie z toho hektického a dlouhého dne najdete v mé veřejné galerii.

Úvodní snímek: Proražení posledních centimetrů tunelu Mezno © Správa železnic

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy