Železniční prohlídky na dělostřelecké tvrzi Hůrka u Králík

23.12.2020 8:00 Mgr. Jiří Mazal

Železniční prohlídky na dělostřelecké tvrzi Hůrka u Králík

V rámci výstavby československého opevnění proti hitlerovskému Německu ve 30. letech bylo stavebně dokončeno i pět tvrzí, z nichž jedna se nachází u města Králíky (okres Ústí nad Orlicí). Dnes je dělostřelecká tvrz Hůrka muzeem a vedle běžných prohlídek také pořádá tzv. železniční prohlídky. Jedna z nich je naplánována na víkend 16. až 17. ledna 2021.

V sobotu 16. ledna 2021 se plánují vstupy v 11 a 13 hodin, v neděli 17. ledna 2021 pak jeden vstup v 11 hodin.

Půjde asi o 90ti minutové prohlídky rozsáhlého interiéru prvorepublikové tvrze s výkladem zaměřeným na zdejší železniční dopravu. Návštěvníci projdou kompletní systém pevnostní železnice o rozchodu 600 mm včetně válečných a poválečných úprav, prohlédnou si funkční akumulátorovou lokomotivu a tzv. kolejovou svážnici. Zmíněna bude organizace drážní dopravy, nerealizované zabezpečovacím zařízení i německá polní dráha na povrchu tvrze.


Dílenská kolej v dělostřelecké tvrzi Hůrka
© Muzeum opevnění – dělostřelecká tvrz Hůrka

Zda se prohlídky opravdu uskuteční, záleží bohužel na epidemiologických opatřeních. Aktuální informace budou zveřejněny po Novém roce na internetových stránkách muzea a na facebooku.

K muzeu se dostanete veřejnou dopravou vlakem nebo autobusem do města Králíky, dále ca 2 km pěšky. Při jízdě autem se tvrz nachází u silnice směr Červený Potok, u muzea je k dispozici parkoviště.

Úvodní snímek: lokomotiva v dělostřelecké tvrzi Hůrka © Muzeum opevnění – dělostřelecká tvrz Hůrka

Súvisiace odkazy