Batériové nákladné lokomotívy - cesta k znižovaniu produkovaných emisií?

24.5.2021 8:00 Miroslav Sekela Zdroj: Wabtec Corporation

Batériové nákladné lokomotívy - cesta k znižovaniu produkovaných emisií?

Akumulátorové lokomotívy nie sú na našich železniciach neznámym pojmom. Veď kto by nepoznal žlté Kinderko? U nás sa s takýmito lokomotívami môžeme stretnúť na posunoch v depách, kde plnia svoju nezastupiteľnú rolu. Ale akumulátorová lokomotíva určená na vozbu ťažkých nákladných vlakov po sklonovo náročných trasách? Slepá ulička vývoja alebo zmysluplná cesta ďalšieho vývoja železníc?

Spoločnosť Wabtec Corporation z USA ukončila v máji 2021 trojmesačnú skúšobnú prevádzku jej celobatériovej nákladnej lokomotívy s názvom FLXdrive. Ide o prvú 100% batériovú lokomotívu na svete. Lokomotíva FLXdrive bola testovaná na tratiach BNSF Railway, čo je najväčšia železnica v Spojených štátoch, kde v kopcovitom teréne v údolí  San Joaquin v Kalifornii na 560 km dlhej trati celkovo najazdila viac ako 21 000 kilometrov.  Počas testov zaznamenala viac ako 11% priemerné zníženie spotreby paliva a emisií skleníkových plynov, čo je ekvivalent viac ako 6 200 galónov ušetrenej nafty a 69 ton emisií CO2.

Lokomotíva obsahuje takmer 20 000 líthiových článkov s celkovou kapacitou 2,4 megawatthodín energie. Je vybavená klimatizáciou, ktorá udržuje batérie pri izbovej teplote a systémom správy energie na sledovanie stavu batérií. Batérie sa môžu nabíjať v nabíjacej stanici alebo rekuperovaním počas brzdenia. Táto 6 nápravová lokomotíva vážiaca 195 ton môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 120 km/h. Pod plným výkonom 4400 koní má lokomotíva vydržať 30 - 40 minút.

Do budúcnosti má spoločnosť Wabtec smelé plány, kde plánuje výrobu lokomotívy druhej generácie s kapacitou batérie viac ako 6 megawatthodín,  čo je úroveň energie, ktorá dokáže znížiť spotrebu paliva a emisie uhlíka až o 30 percent, a to aj pri preprave niekoľko tisíc tonových nákladov v kilometer dlhom vlaku.

 


Prvá strana produktového listu lokomotívy. Zdroj: www.wabteccorp.com

 

Znižovanie emisií, podpora elektromobility, využívanie alternatívnych zdrojov je veľkou témou v poslednej dobe. Táto téma samozrejme neobchádza ani železničnú dopravu. Objavujú sa vízie o použití vodíka ako pohonu pre lokomotívy, niekoľko hnacích vozidiel na vodíkový pohon už aj bolo vyrobených. Eliminácia dieslovej trakcie na preprave osôb a tovaru je určite žiadúca vec, ktorý spôsob je ale najperspektívnejší? Je lepšie zintenzívniť elektrifikáciu tratí? Alebo použiť alternatívny pohon? Pohon, ktorý sám o sebe je prínosom pre životné prostredie, ale bude prínosom aj keď započítame energiu a emisie potrebné na vyrobenie vodíkových alebo batériových článkov a ich spracovanie a likvidáciu? Nestane sa súčasné ekologické riešenie ekologickým problémom v budúcnosti?

Ako túto tému vnímate vy?

Súviasiace odkazy a zdroje:
Webová stránka o lokomotíve FLXdrive
Produktový list lokomotívy FLXdrive
Tlačová správa spoločnosti Wabtec Corporation

Titulná fotografia: lokomotíva FLXdrive; zdroj: Railway Gazette

Súvisiace odkazy