Výletné vlaky Pálffy a Štefánik odštartujú prázdninové jazdy v Trnavskom kraji

26.6.2021 8:00 Miroslav Sekela Zdroj: KOCR Trnavský kraj

Výletné vlaky Pálffy a Štefánik odštartujú prázdninové jazdy v Trnavskom kraji

Toto leto budeme spoznávať krásy Trnavského kraja tak, ako ešte nikdy predtým. Na cesty do známeho neznámeho sa vypravia Výletný vlak Pálffy smer Smolenice a Výletný vlak Štefánik smer Brezová pod Bradlom. Jazda historickými mašinkami poteší nielen vlakových nadšencov, ale najmä rodiny s deťmi, ktoré sa priamo vo vlaku stanú súčasťou príbehu dvoch slávnych osobností v podaní hercov z Divadla Jána Palárika v Trnave.

Príbeh sa začína vlakom
Minuloročná pandemická situácia poznačila nielen každodenné životy Slovákov, výrazne ovplyvnila najmä cestovanie a letné dovolenky. Viacerí z nás hľadajú aj tento rok vhodnú alternatívu, ako stráviť prázdniny s deťmi aktívne, ale hlavne bezpečne bez toho, aby sme museli vycestovať do zahraničia. Výletné vlaky sú ideálnou možnosťou, ako stráviť aktívny deň na miestach, ktoré už mnohí z nás navštívili, no tentokrát ich môžeme zažiť úplne novým spôsobom. Spojenie historického vláčika a príbehu, ktorý sa odohráva priamo pred očami cestujúcich, je jedinečnou kombináciou prinášajúcou radosť hlavne deťom, ale aj ich rodičom. Cesta vlakom však zďaleka nie je to jediné, čo poteší malých aj veľkých výletníkov. V cieľových destináciách v Smoleniciach a v Brezovej pod Bradlom je pripravená kyvadlová doprava pre rýchle a hlavne komfortné prekonávanie vzdialeností. Tá umožní návštevníkom stihnúť pozrieť si viac miest za kratší čas, čo je výhodou najmä pre rodiny s malými deťmi.

Na návštevu k Pálffyovcom a k Štefánikovi
Výletné vlaky budú počas prázdnin premávať na troch trasách. Výletné vláčiky poskytnú svojim cestujúcim nielen atmosféru historických vlakov ale doslova ich vtiahnu do príbehu dvoch historických osobností. Na ceste do Smoleníc odohrajú herci z Divadla Jána Palárika v Trnave príbeh grófa Pálffyho a jeho rodiny. Na ceste do Brezovej pod Bradlom nás divadelný príbeh zavedie do čias jedného z najvýznamnejších Slovákov, Milana Rastislava Štefánika.

Výletný vlak Pálffy bude jazdiť z Bratislavy cez Trnavu do Smoleníc a z Nového Mesta nad Váhom cez Trnavu do Smoleníc. Objavte čaro tejto malebnej obce na úpätí Malých Karpát. Spoznajte nielen sídlo grófskeho rodu Pálffyovcov, ale aj ich príbeh, ktorým vás prevedú herci trnavského Divadla Jána Palárika počas jazdy vlakom. Navštívte prírodné bohatstvo Malých Karpát, jaskyňu Driny, ochutnajte sladkú medovinu svetovej kvality alebo objavte skryté lokality a scenérie tejto obce, Perly Malých Karpát.

Druhý výletný vlak s názvom Výletný vlak Štefánik bude vypravený z Bratislavy a pôjde cez Trnavu až do rodiska M.R. Štefánika, do Brezovej pod Bradlom. Vydajte sa na jazdu historickým vlakom do kopaničiarskeho regiónu a spoznajte rodisko slovenského generála M. R. Štefánika – Brezovú pod Bradlom. Vychutnajte si tento nepoznaný región z vrchu Bradla na Mohyle M. R. Štefánika a objavujte na obzore scenérie prírody Malých Karpát a Myjavskej pahorkatiny. Atmosféru vo výletnom vlaku bezpochyby zaručí divadelný program, ktorý zabaví aj naučí.

Pre Brezovčanov je zároveň pripravená špeciálna jazda Brezovskou lokálkou do Jablonice, zameraná na objavovanie tamojšieho kaštieľa. Absolvujte výlet do Jablonice tak, ako ste ho ešte nezažili... historickým výletným vláčikom, ktorý cestu premení na nezabudnuteľný zážitok. Po vystúpení z vlaku môžete pokračovať v ceste časom na návšteve Jablonického kaštieľa, ktorý pochádza z konca 16. storočia. Deti určite poteší drevený kolotoč a guľôčkový hrad, dospelí ocenia posedenie v koniarni či na nádvorí kaštieľa a občerstvenie bude pripravené pre každého.

Termíny jázd historických výletných vlakov a plánované nasadenie historických vozidiel

Na výletných vlakoch budú nasadené historické vozidlá, o ktoré sa starajú dobrovoľníci z slovenských občianskych združení OZ VLAKY.NET, Klub priateľov histórie železničnej dopravy a Klub železničnej nostalgie, ktoré vás povezú za zážitkami Trnavského kraja. Zaspomínať si, aké malo cestovanie vlakom v minulosti čaro, si budete môcť v týchto "živých" muzeálnych exponátoch.

Cestovný poriadok výletných vlakov

Cestovné lístky na výletné vlaky sú v predaji na webovej stránke www.krajzazitkov.com 

Zásluhu na realizácii tohto projektu majú Trnavský samosprávny kraj, KOCR Trnavský kraj, partnerské oblastné organizácie cestovného ruchu Región Trnava, Piešťany rezort, OOCR Žitný ostrov, občianske združenia prevádzkujúce historické vozidlá, Železničné múzeum SR a Železnice Slovenskej republiky.

Výlety historickými vlakmi sú úplne novým spôsobom, ako priblížiť rodinám s deťmi históriu, kultúru a ako im dať možnosť spoznať tie najznámejšie i menej známe miesta Trnavského kraja. Výletné vlaky spájajú okrem histórie, kultúry a cestovného ruchu aj ľudí so záľubou v histórii železničnej dopravy. Doprajte sebe a svojim deťom nezabudnuteľný prázdninový zážitok v Trnavskom kraji!

Fotografie použité v texte: (c) KOCR Trnavský kraj;  Autor fotografií: Martin Hesko

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy