Historik Mobil 6. - 8. 8. 2021 na Žitavské úzkokolejce

27.8.2021 8:00 Helmut Böhme

Historik Mobil 6. - 8. 8. 2021 na Žitavské úzkokolejce

Každý rok se na tratích Žitavských úzkokolejek, tj. Zittau – Bertsdorf – Oybin/Jonsdorf, koná akce s nasazením různých souprav a lokomotiv, a to i zapůjčených z jiných železnic.

 

 

 

V tom roce nasadili dokonce Lokomotivu 99 633, která jinak jezdí na muzejmí dráze Warthausen – Ochsenhausen. 7. srpna jsem se tedy vypravil do Žitavy.


Bischofswerda

Po cestě jsem si na nádraží v Bischofswerdě všiml nakládky dřeva. V Ebersbachu jsem marně doufal, že by tam mohl být odklonový nákladní vlak, protože v Labském údolí na trati Děčín – Dresden je výluka po povodních. Ten toho dne sice jel, ale až později. Na cestě jsme zastavovali i na zastávkách, kde spěšný vlak obvykle nezastaví, takže jsme nabrali trochu zpoždění a odjezd prvního vlaku na úzkokolejce jsem nestihl.


Zittau

Aspoň jsem mohl dokumentovat hostující lokomotivu 99 633 z Baden-Württembergska, která samozřejmě budila velký zájem mezi fotografy. Jelikož byl vlak přeplněný, šel jsem pěšky přes město do stanice Zittau Vorstadt (Předměstí).


Robury

Šel jsem okolo bývalého podniku Robur, který vyráběl autobusy a nákladní auta. Na oslavy vyrazil i autobus této značky.


Reklama

Opodál byla i reklama na úzkokolejku.


Zittau Vorstadt

Z fotografie je dobře vidět výškový rozdíl mezi úzkorozchodnými a normálněrozchodnými vozy na podvalnících. Bylo dokonce i avizováno, že se dá prohlédnout historická stavědlová technika. Jelikož ale bylo vše zavřeno a nebylo nikoho, koho bych se mohl zeptat, pokračoval jsem do Olbersdorfu.


Vlak míří do zastávky na znamení Olbersdorf Niederdorf („Dolní vesnice“)

Tam jsem potkal vlak na cestě do Žitavy.


Olbersdorf Oberdorf („Horní vesnice“)

Křižování na nádraží Olbersdorf Oberdorf jsem nestihl, tak jenom zátiší s návěštími „nutno odtud dodržet předem avizovanou rychlost“ a „poloha samovratné výhybky v pořádku“.


Penzion

V nádražní budově stanice Olbersdorf Oberdorf se dá přenocovat.


Bertsdorf, saská IVk dobírá vodou

Pokračoval jsem do Bertsdorfu, kde bylo centrum oslav. Lokomotiva IVk byla zapůjčena z trati Oschatz – Mügeln. Protože organizátoři správně předpokládali, že zavítají i návštěvníci z nedalekých Čech, hlásil se příjezd a odjezd vlaků v češtině.

Nějaký německý šašek asi považoval každého návštěvníka za nepřítele a chtěl lidi pořád kárat, že všechno dělají špatně (např. nepřekročujte koleje na každém místě, na co jsme tam dělali přechody, nechte lidi nejprve vystupovat a až potom nastupte atd.). I tak ho lidé ignorovali.

Pro natočení záběrů s lokomotivou 99 633 se akce zúčastnil v Německu velmi známý moderátor relace "Eisenbahnromantik" Hagen von Ortloff


Vlak z nádraží Jonsdorf míří do zastávky Jonsdorf Haltestelle

Pokračoval jsem dále do zastávky Jonsdorf, kde byla výstava starých motocyklů a hrála šalmajová kapela.


99 633 před vjezdovým návěstidlem nádraží Bertsdorf

Potom jsem se vrátil do Bertsdorfu, kde má návěstidlo takzvané „negativní křídlo“. Jsou na něm zaměněny červené a bílé barvy, aby se lépe odrážely od tmavého lesa.


Trať do Oybinu

Potom jsem ještě šel do zastávky na znamení Teufelsmühle (Čertův mlýn). V pozadí je polská elektrárna Turoszow, které soud EU nedávno nařídil zastavení provozu, protože příslušný hnědouhelný důl Němcům a Čechům odebírá vodu. Poláci rozhodnutí ale ignorují.


IVk vypověděla službu

Po návratu do Bertsdorfu jsem se dozvěděl, že stoupání do Jonsdorfu bylo pro IVk příliš velké, a tak si musela odpočinout.

Nakonec se ji opět podařilo rozjet, a tak jsem s ní mohl cestovat zpět do Žitavy, odkud jsem se vrátil domů. Stejně začalo pršet, a proto jsem tam nezůstal až do příjezdu posledního vlaku s 99 633.

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=kqCboOvk

Videa:

Všechny fotografie 7.8.2021 © Helmut Böhme

Upravil: Jiří Mazal

Úvodní fotografie: Lokomotiva IVk stojí po stažení z náročného stoupání do Jonsdorfu na odstavném koleji v stanici Bertsdorf, 7.8.2021 © Helmut Böhme

Súvisiace odkazy