Naše téma: znáte dobře Vlaky.net?

13.9.2021 8:00 Mgr. Jiří Mazal

Naše téma: znáte dobře Vlaky.net?

Většina našich čtenářů navštěvuje Vlaky.net v různé míře opakovaně a na první pohled upoutají pozornost novinky ve formě článků. Zatímco nejnovější článek se zobrazuje ve formě velkého obrázku, čtyři starší články je vidno v následných menších obrázcích. Vlaky.net však obsahují mnohem více, než tyto aktuality. Pojďme se na nabídku v dnešním tématu podívat.

Pokud se chcete podívat na starší články, stačí kliknout na „Novinky“ v záhlaví a vybrat si i užší vymezení. Jsme si žel vědomi problému s vyhledáváním starších a často stále populárních článků, což není možné přes nejčastěji používaný vyhledávač Google. Tento problém se nám stále nedaří odstranit a v současnosti redakce postrádá IT specialistu, který by se záležitosti mohl věnovat. Alternativně lze však vyhledávat přes portál https://www.seznam.cz/ a zadáte-li k hledané frázi „site:vlaky.net“, zobrazí se výsledky pouze z naší stránky. Možné je také použít např. vyhledávač https://www.metacrawler.com/

Velmi rychle si popularitu získal fotoblog, kde může každý čtenář zveřejňovat své snímky. Ty starší lze opět dohledat přes horní menu „Fotoblog“.

Redakce každodenně monitoruje denní tisk, což naleznete v části „Dopravné správy“. Zprávy vychází zpravidla s odstupem dvou hodin po celý den. Snažíme se přitom nekopírovat server zdopravy.cz, ale spíše běžný tisk jak z Česka, tak Slovenska.

Tiskové zprávy, které dříve vycházely jako hlavní článek dne a stávaly se terčem kritiky, se přesunuly do části „Tlačové správy“. Můžeme tak zveřejňovat všechny zprávy, které redakce obdrží, v původní podobě, aniž by nás někdo podezíral z reklamy pro příslušnou instituci.

Za léta působení Vlaky.net se nám podařilo vytvořit rozsáhlé části „Galérie“ a „Trate“. Získáte tak řadu podrobných informací o slovenských tratích a hledáte-li snímky konkrétní lokomotivy, ale i nádraží či železniční stavby, Galérie může přijít vhod. Užitečná je i sekce „Prevádzka“ s řadou provozních informací včetně odkazů na články s popisem vozidel.

Sami čtenáři vytváří část „Diskusia“, kde můžete debatovat o spoustě různých témat, popř. o čemkoliv ve vláknu „Off Topic“. I nad diskusí ale bdí naše redakce a v případě, že dochází k porušení kodexu diskutéra, neváhá zasáhnout. Máme zájem o kvalitní diskusi a ne o žumpu jako u některých online novin. Dílem čtenářů je i burza, kde můžete prodat či zakoupit nejen železniční modely, ale i jiné předměty s železniční tématikou.

Jak vidno, Vlaky.net jsou mnohem více než jen úvodním článkem a na jejich tvorbě se podílí řada lidí, kteří nemusí být na první pohled vidět tak, jako autoři a editoři článků, ale jejichž příspěvek je neméně záslužný.

Na závěr tradiční otázka: Co vše z nabídky Vlaky.net využíváte? Zůstáváte pouze u hlavního článku, ne se podíváte i na další funkce?