Urbex po košických vlečkách

28.10.2021 8:00 Detská železnica

Urbex po košických vlečkách

Detská železnica Košice vás pozýva na nezvyčajnú jazdu vlakom do miest, kam sa osobným vlakom nechodí - po vlečkách v Košiciach a v blízkom okolí.

Vydajte sa spolu s Detskou železnicou Košice objavovať kam vedú tajomné koľaje ukryté za bránami podnikov a závodov v Košiciach a v blízkom okolí. Po prvýkrát budete môcť nahliadnuť za niektoré brány, ktoré sú pre osobné vlaky zatvorené a kam sa bežne nechodí. Objavte spolu s nami nové železničné zákutia Košíc.

Špeciálny vlak vedený motorovým vozňom M 152.0 vyrazí z košickej železničnej stanice 17. novembra o 8:30 hod. Trasa vlaku bude viesť po železničných vlečkách vybraných tovární a podnikov v Košiciach a blízkom okolí. Návrat je plánovaný o 15:30 hod. Počas jazdy je pre cestujúcich pripravené občerstvenie, výklad o prechádzaných vlečkách. Samozrejmosťou budú aj fotozastávky.

Cestovné

Dieťa, študent, dôchodca, ŤZP     14,40 €
Dospelý                                         19,90 €
Rodičovský lístok (rodičia a deti)  49,90 €
Foto lístok                                       9,90 €

Foto-lístok je určený pre tých, ktorí chcú tento vlak len fotografovať zvonku - bez možnosti jazdy vo vlaku. Zakúpením tohto lístka prispejú na organizáciu tejto jazdy. Presné časy a miesta foto zastávok budú majiteľom foto-lístkov zaslané e-mailom v deň jazdy o 7:30.

Cestovné lístky je možné zakúpiť v pokladni DŽK Čermeľ (po - so 9:00 - 12:00 / 13:00 - 15:00) alebo v RIB, Hlavná 48, Košice (po - pia 10:00 - 12:30 / 13:15 - 18:00).

Kapacita vlaku obmedzená! Vo vozni je povinný respirátor!

Doplnené o tlačovú správu z dňa 9.11.2021:

Streda 17. novembra nebude v Košiciach iba sviatkom slobody a demokracie,  ale aj sviatkom všetkých železničných fanúšikov a cestovateľov, ktorí by sa radi dostali vlakom tam, kde ešte nikdy neboli. Dobrovoľníci z občianskeho združenia Detská železnica Košice pripravili unikátnu a v košických dejinách prvú jazdu osobným vlakom po tunajších vlečkách, teda po koľajniciam vedúcich do rôznych podnikov a závodov. Lístky sú dostupné v predaji, potrebná je však registrácia.
 
            Železničné vlečky, v minulosti postavené v duchu budovateľského hesla "kolejí ke  každému soustruhu," boli aj v Košiciach všade tam, kde sa niečo vyrábalo, alebo spracovávalo.  Kratšie či dlhšie vlečkové trate viedli takmer do každého väčšieho podniku.
 
            „V priemyselnej časti sídliska Nad jazerom sa dalo po koľajniciach dostať do vtedajšieho mäsokombinátu, panelárne, stavebnín, mliekární, teplárne, VSS, veľkoskladov potravín, mlynov, Frukony či Ravenu. Aj na opačnej strane mesta je dodnes v areáli magnezitky, hoc už nevyužívané, veľké rozvetvené koľajisko. Rozlohou je azda takéb, ako Košická osobná železničná stanica. Rozkradnuté výhybky a absencia podnikov však celú obsluhu tejto megavlečky zastavili,“ hovorí organizátor mimoriadnej jazdy Ľubomír Lehotský z občianskeho združenia Detská železnica Košice.

         Vydať sa osobnými vlakmi za neprebádanými zákutiami železničných Košíc je podľa slov organizátorov unikátom a aj preto sa budú 17. novembra snažiť dostať vlakom čo najďalej, teda tam, kde to bude umožňovať technický stav koľajiska.
 
            Počas podujatia cestujúci prejdú minimálne 15 rôznych vlečiek či iných obslužných koľají. Medzi iným navštívia dve rušňové a dve vozňové depá, nákladnú stanicu, triangel a vlečky rôznych podnikov i dĺžok. Z praktických i bezpečnostných dôvodov bude vlak zložený z populárnych Orchestriónov, osobných motorových vozňov rady M 152. Takmer všade organizátori počítajú aj s priestorom pre fotografovanie.
 
            Novinkou podujatia je foto-lístok, ktorý si môže zakúpiť taký záujemca, ktorý pred cestou vlakom uprednostní skôr individuálny presun za účelom fotografovania. „Zakúpením foto-lístka však pomôže vykryť nemalé náklady spojené s jazdou. Presný itinerár mu bude poskytnutý hodinu pred jazdou. Vo svete sú takéto spôsoby bežnou praxou a umožnia tak korektne aj zberateľom pekných záberov pomôcť organizátorom pripraviť originálne nostalgické jazdy,“ dodal Ľ. Lehotský.
 
Niektoré vlečky sú v Košiciach stále „živé“, ale posunujú na nich iba nákladné lokomotívy a nákladné vlaky. Z prevádzkových i časových dôvodov však nebude možné zájsť na všetky. „Robili sme čo sme mohli a jazdu starostlivo pripravovali. So sekerami, pílami i lopatami sme prešli väčšiu časť tratí a tam, kde to bolo obtiažne, sme sa snažili ich spriechodniť. Na mnohých úsekoch sme však našli mohutné, divorastúce stromy, kríky či inak zarastené koľajiská. Hoci samotná trať by umožnila prechod vlaku, rozhodli sme sa, že nepoškodíme  lak na našich historických mašinkách a tentoraz niektoré úseky vynecháme,“ dodáva Lehotský.

        Organizátori napriek tomu sľubujú silný a nevšedný zážitok. Veď dostať sa osobákom do tajomných zákutí železničnej siete v Košiciach bude mimoriadna udalosť, ktorá nemá v meste obdobu.
 
            Pre zaujímavosť možno uviesť, že najdlhšou vlečkou v Košiciach je určite tá v košických železiarňach. Spleť koľají v areáli závodu má dĺžku viac ako 250 km. Najkratšia má naopak iba pár desiatok metrov.
 
            Organizátor napokon upozorňuje cestujúcich, že z kapacitných dôvodov je počet lístkov obmedzený a dostupné sú v predaji na www.detskazeleznica.sk, v pokladni Detskej železnice v Čermeli a v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej ul. 48 v Košiciach.