Návštěva muzea polních drah ve Frankfurtu nad Mohanem

4.11.2021 8:00 Helmut Böhme

Návštěva muzea polních drah ve Frankfurtu nad Mohanem

Vlastně jsem plánoval cestu už v září. Tehdy mi ale ten Weselsky se svými odbory GDL neumožnil cestu stávkou. Škoda, protože 4. a 5. 9. vyrazily skoro všechny parní lokomotivy s různými osobními a nákladními vlaky. Tak jsem byl rád, že aspoň 24. 10. vyjely s dvěma soupravami s parními a dieselovými lokomotivami.

Cesta ICE z Drážďan do Frankfurtu bez přestupu proběhla v pohodě. Střídaly se úseky s mlhou nad loukami a se sluncem.

Frankfurt mě už uvítal krásným slunečním počasím. Sice bych mohl pokračovat MHD až do muzea autobusem linky 50, viz mapa, rozhodl jsem se ale pro cestu S-Bahnem do Frankfurt-Griesheimu a následně pěší túru do muzea.


Muzeum polních drah - dvě zatopené a jedna odstavená parní lokomotiva

Vstupné pro dospělé stojí 6 € a zahrnuje i cestu vláčkem


Pozvánka

Všude v okolí byly vyvěšené takové pozvánky.


Lokomotiva č. 13, vrácená z Indonésie

Zajímala mě lokomotiva s rokem výroby 1909, která sloužila na plantáži cukrové třtiny v Indonésii. Tehdejší kancléř Kohl pomohl k tomu, aby se mohla roku 1996 vrátit do Německa a od roku 2007 je v muzeu. Více na: https://www.feldbahn-ffm.de/throwback_lok13/


Vlaky vyjedu z areálu skrz zahrady…


… do trojúhelníku a potom doleva západním směrem …


… kde lokomotiva objíždí vlak. Ženská obsluha přestaví výhybku.


Druhá konečná je poblíž veletržního výstaviště

Za osobním vlakem s lavičkami jel mimořádně „nákladní“ vlak, kam si nastoupili asi členové spolku Nástup mimo muzea na konečných nebyl možný. Vlaky byly vesměs až na poslední místo obsazené, takže nástup v parku už jen z toho důvodu nebyl možný.


Motorový vlak vyčkal výjezd parního vlaku a potom se vrátil do muzea

Potom jsem se pohyboval mezi konečnými a filmoval jsem.


Europaviertel

Okolo 16. hodiny jsem šel přes Evropskou čtvrt’ do zastávky Galluswarte, odkud jsem jel na hlavní nádraží. Zatímco nahoře stály fronty na občerstvení, objevil jsem v podzemí pekařství, kde se nudila prodavačka a zaplatil jsem tam méně než polovinu, co bych zaplatil nahoře.

Jako vlak zpět v 17:21 h jely dvě jednotky ICE, přední ovšem jen do Lipska, takže skoro všichni se vrhli na přeplněnou zadní do Drážďan, takže průvodčí hlásil, vpředu jsou ještě volné místa a že budu v Bad Hersfeldu čekat, kdyby si někdo chtěl sednout.

Já jsem volné místo našel. Ostatně jsem měl jízdu zdarma. U nás existuje podobně jako u ČD věrnostní program „Bahn Bonus Card“, která je oproti Bahncard zdarma a nasbíralo se mi dost bodů. Zato žena oproti mně si stěžovala, že musela zaplatit 111 € a protože neměla místenku, musela v Lipsku uvolnit místo.

Informace o muzeu jsou na https://www.feldbahn-ffm.de/. Další večerní jízda je plánována na 7.11.2021.

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=j4K5qORT

Všechny fotografie 24. 10. 2021 © Helmut Böhme

Upravil: Jiří Mazal