Rozloučení s osobními vlaky do Rožmitálu pod Třemšínem a do Trhového Štěpánova

21.12.2021 8:00 Helmut Böhme

Rozloučení s osobními vlaky do Rožmitálu pod Třemšínem a do Trhového Štěpánova

Jak tu už bylo oznámeno na našich stránkách, Středočeský kraj na některých tratích pro GVD 2021/22 už neobjednal osobní dopravu. Nečekal jsem na poslední den provozu, kdy bych na jedné straně všechno nestihl, a na druhé straně jsem se chtěl vyhnout mumraji, který tam posledního dne proběhl.

Po návratu z Košic jsem měl 1. 9. víc než hodinu času, kterou jsem strávil na hlavním nádraží fotografováním.


První nástupiště Praha hl.n.

Z východu dorazily vlaky se zpožděním, tak museli výpravčí asi trochu improvizovat. Na jižním zhlaví 1. nástupiště ještě stála S7 do Berouna a můj vlak společnosti Arriva směr České Budějovice byl avizován na nástupišti 1S. To některé cestující zmátlo. Nejprve nechápavě koukali na patrový vlak se „syslem“ a až 1 min před odjezdem jim docvaklo, že třeba přiběhnout z 1J do 1S.

Na Vyšehradě jsme museli čekat nejprve na protijedoucí Regiojet, a potom na osobák se „Syslem“, takže jsme měli 10 min zpoždění. Na Smíchově jsme dohnali S7, ale museli jsme zase čekat, protože jsme křižovali její cestu, a potom se vydali na trat’ 173 přes „hrbatou“ . S Regionovou jsme křižovali v Řeporyjích a v Rudné u Prahy s rychlíkem Arrivy.

Nakonec jsme dorazili do Březnice se zpožděním 12 min. Železničářka má tam vždy za úkol zabránit cestujícím překročit úrovňové přechody, když přijede vlak (v tom případě z Protivína), ale ujistila mě, že mi vlak do Rožmitálu neujede.


Rožmitál

Celkem cestovalo 5 osob, zastávky na znamení jsme projeli. Cestu jsem filmoval : https://youtu.be/EBbwFi4c1yg


Nakládka dřeva

Nákladní vozy ukázaly, že trat’ nezanikne.


Vůz 810 jel do šturcu

Motoráček se vydal až na konec trati a já jsem šel do města prohlédnout si pamětihodnosti a nakoupit.


Autobusové nádraží

Autobusové nádraží je sice trochu blíž centru, ale i tak je třeba ze středu města trochu popojít.


Petice o zachování osobního provozu lidé sice podepsali, co ale nepomohlo


Březnice

Na cestě zpět opět jelo 5 osob. Jeden starší pán nakupoval v Rožmitálu a vystoupil v Skuhrově, ostatní byli školáci, co jeli do Březnice.


Příbram

V pozadí je vidno, že se i v Příbrami nakládá dřevo.


Beroun

Osobním vlakem jsem potom jel do Berouna. Sice bych tam stihl zpožděného Cityelefanta do Prahy, ale jelikož jsem měl ještě dost času, pokračoval jsem 15 min zpožděným rychlíkem ze Železné Rudy.


Dresden-Neustadt

Railjetem jsem se potom vrátil do vlasti. Pro druhý den byla avizovaná stávka strojvedoucích, proto skoro nepřetržitě projížděly přes nádraží Dresden-Neustadt nákladní vlaky, aby se ještě procpaly do Čech.

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=jvkRS6Mq


Praha, ulice Opletalova

16.11. jsem jel Railjetem do Prahy-Holešovic a metrem na Náměstí Republiky. Chtěl jsem na Masarykově nádraží koupit časopisy, tam ale bylo „pro nemoc zavřeno“. Jak jsem se na https://zdopravy.cz/prosluly-stanek-s-zeleznicnimi-tiskovinami-na-masarycce-po-ctvrt-stoleti-skoncil-97350/ dozvěděl, prodavač zemřel, takže bude do budoucna zapotřebí jet na jinou pobočku firmy Pragomodel v Klimentské 32.

Na cestě na hlavní nádraží jsem fotil intenzivní práce na tramvajových kolejích, víc o tom zde : https://www.cs-dopravak.cz/tramvaje-se-vrati-na-opletalovu-ulici-v-praze-jaka-zde-byla-jejich-historie/

Rychlíkem jsem potom jel do Benešova u Prahy, kde jsem přestoupil na motoráček do Trhového Štěpánova.


Postupice

V Postupicích se křižujeme s protijedoucím vlakem. Motoráček je v nových barvách PID.


Zdislavice

Ve Vlašimi většina cestujících vystoupila, zastávky na znamení jsme projeli a v Trhovém Štěpánově vystupovalo 5 osob, co se vydalo do městyse pěšky, i když za chvilku jel autobus na náměstí, který ale nebyl integrovaný do PID. Tak proč ještě připlácet.


Nádraží Trhový Štěpánov


Skandál! Promarnění evropských fondů!


Střed městyse

Měl jsem čas do odjezdu, tak jsem si prohlédl městys.


Vlašim

Na cestě zpět kromě mě cestoval jeden starší pán, který na vlašimské zastávce vystoupil, zároveň nastoupily 2 osoby.

Cestu jsem filmoval : https://youtu.be/tc6WsBSaE3c

Na nádraží ve Vlašimi jsem vystoupil a prohlédl si město. V pekárně jsem si dal kávu a koláč a po předložení průkazu o očkování si i mohl sednout.


Vlašimský zámek

Procházkou parkem a nádherné podzimní počasí jsem si užíval nejen já, ale i několik rodin s dětmi. Do dalšího vlaku do Benešova sice nastoupilo větší množství žáků, místo jsem ale přece jen našel. Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=kLTmvHlH


Nový podchod na Žižkov

V Praze jsem prošel nový podchod na Žižkov. Tak už není důvod překročit koleje, i když to někteří z pohodlnosti dále dělají.


Ulice Seifertova

Odpočinul jsem na si na lavici v Seifertově ulici, kde vládl hotový chaos. Nekonečná zácpa, z vedlejších ulic pořád vyjížděla auta, co doufala, že je někdo pustí do kolony, a tím blokovala tramvajové koleje. Proto některé tramvaje stejné linky stály ve frontě přímo za sebou, první přeplněná a další skoro prázdné. Jeden obzvláště „moudrý“ řidič dokonce projel křižovatku na červenou a předběhl kolonu, co mu ale moc nepomohlo, protože za křižovatkou musel zastavit za městským autobusem v druhé stopě.

Večer jsem potom pokračoval Regiojetem do Košic a zúčastnil se projetí vleček.

Všechny fotografie 1.9. a 16.11.2021 © Helmut Böhme

Upravil: Jiří Mazal

Úvodní snímek: Beroun, motorový vůz 810.459-8 ve společnosti Regionov, 1.9.2021 © Helmut Böhme