Cesta do Úštěku aneb co je nového u Zubrnické muzeální železnice

2.1.2022 8:00 Helmut Böhme

Cesta do Úštěku aneb co je nového u Zubrnické muzeální železnice

Na Zubrnické muzeální železnici pořádali 28. prosince posezení, kterého jsem se jakožto sponzor po domluvě s Petrem Tomanem zúčastnil.

Vlak z domova měl sice 10 min. zpoždění, ale naštěstí jsem měl v Dresden-Neustadt dost času na přestup. Od změny jízdního řadu u nás už nejezdí Mitteldeutsche Regiobahn (MRB), ale opět DB Regio. Zatím sice s omšelými vozy z Bavorska a Frankfurtu nad Mohanem, ale slíbily jejich modernizaci do února 2022. Ve všedních dnech jedou od 5 do 8 a 15 do 18 hodin dvě spražená „Desira“ řady 642, což nedokázala v minulých letech ani zaniklá Städtebahn Sachsen, ani MRB. Bohužel jim ale přes noc vandalové posprejovali dva vozy.

Na nástupišti 7 v Dresden-Neustadt tvrdil ukazatel, že v 6:56 h přijede spěšný vlak z Cottbusu, ve skutečnosti se ale o 13 min dřív oproti jízdnímu řadu objevil Railjet. Ve vlaku prošli do Bad Schandau policisté a otravovali některé cestující, aby ukázali občanský průkaz a průkaz o očkování. Po příjezdu do Děčína se ale žádné kontroly nekonaly, i když česká vláda nařídila, že i očkovaní mají mít aktuální PCR-test, což v Německu stojí 60 €.

I do Děčína přijel Railjet dřív, takže teoreticky bych mohl přestoupit do R20 do Prahy s odjezdem v 8:25 h. Chtěl jsem jen do Ústí nad Labem hl. n., ale nevyplatilo se to kvůli úspoře 6 min. Koupil jsem u pokladny celodenní jízdenku DÚK a jel na západní nádraží.


Interiér velkoprostorového vozu Regiojetu

Protože jsem tam nic zajímavého nespatřil a právě přijel nový dopravce Regiojet na lince R23 z Kolína, rozhodl jsem se operativně vrátit na hlavní nádraží. Zvláštností je přitom, že lokomotiva neobjíždí soupravu, ale vlak se tam sune.


Manipulák sune do Spolchemie

Když jsme se rozjeli, začalo PKP Cargo International sunout vozy přes ulice do Spolchemie. Kdybych si toho všiml dřív, filmoval bych radši toto.


Ústí nad Labem hl.n.

Vlevo stojí „Syslovlak“ ČD, vpravo spěšný vlak Arrivy do Liberce a Regiojet hned po příjezdu vyklidil kolej. Vydal se na odstavnou kolej na západním nádraží, protože na další výkon bylo ještě moc času.


Ústí nad Labem-Střekov, Regiojet jede z Děčína na západní nádraží

Trolejbusem jsem potom jel na konečnou Karla IV., odkud není daleko na nádraží Střekov. Oproti očekávání byl tam provoz velmi slabý, tak jsem v 10:52 h jel Regiojetem do Litoměřic města.


Litoměřice město, Regiojet

Po odjezdu Regiojetu jsem si všiml, že na návěstidle naskočilo nejprve žluté, a potom zelené světlo. Předpokládal jsem, že následuje nákladní vlak, ale dlouho se nic nedělo. I když to návěstidlo má červenobílý štítek, ale asi funguje jako oddílové návěstidlo. Odbornici to určitě mohou vysvětlit.


Litoměřice město, nákladní vlak

Pendloval jsem z nudy mezi nástupišti a silničním mostem a občas se mi podařilo filmovat vlak: https://youtu.be/EQvQF_gP4mE

Po 13. hodině jsem se přesunul na horní nádraží. Strojvůdce se mě ptal, zda chci opravdu do Úštěku anebo náhodou do Lovosic. Asi tam poznají kmenové cestující, co tam pravidelně jezdí. Zastávky na znamení jsme projeli, průvodčí ani neměl chuť kontrolovat jízdenky a na konečné vystoupili kromě mě jenom 3 cestující.


Úštěk horní nádraží

Vydal jsem se na horní nádraží, kde člen spolku Petr Toman referoval o tom, co v příštím roku plánují jako například:

  • Když asi v červnu bude na trati Lovosice - Česá Lípa výluka, zvednout starý most a opravovat ho. Na opravu hledají ještě odborniky.
  • Opětovné napojení výhybky z dolní trati. Asi tam bude zapotřebí posilnit štěrkové lože, z toho vyplývá i trochu vyšší poloha opraveného mostu.
  • Směrem do Habřiny obnovit trat’ pro zatím drezínový provoz.
  • Ukázkově postavit železniční artefakty jako dvouramenné mechanické návěstidlo, vodní jeřáb a mechanické závory.
  • Přestavět osobní vůz na ubytovnu.
  • Opravovat venkovní obložení skladiště a v skladišti pořídit muzeum s hlavním zaměřením na evropské muzeum drezín, aby se mohlo čerpat z evropských fondů.
  • Oplocení areálu.

Zároveň tam mají problém s bezdomovcem, kterého vyhodili ze skladiště, a který se přesunul níže do domu u budoucí výhybky, kde shromažďuje víc a víc odpadků. Kromě toho mají i nějaké problémy s úřady. Podrobnosti chce pan Toman ale sdělit až v lednu.


Noční Ústí nad Labem

I když jsem plánoval vrátit se vlakem nebo autobusem, člen spolku mě odvezl autem na nádraží v Ústí. Jel jsem do Děčína, kde jsem měl ještě víc než hodinu času, až jsem se v 19:37 h vrátil Railjetem do vlasti.

Mezitím jsem ještě filmoval: https://www.youtube.com/watch?v=aTXD6YPNbD4

Další fotky jsou na: https://abload.de/gallery.php?key=jCi0MqO2

Všechny fotografie 28.12.2021 © Helmut Böhme

Zpracoval: Jiří Mazal