Výlet na Mostecko

15.2.2022 8:00 Helmut Böhme

Výlet na Mostecko

Už několik týdnů jsem uvažoval o zopakování pochodu po vlečce Počerady – Hrabák, kde vlaky zásobují elektrárnu Počerady uhlím a odvezou popel. Už ani nevím, v kterém roce jsem tam byl naposledy, v každém případě jsem byl zvědavý, co se mezitím změnilo.

Když se potom na https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=4412711 objevila zpráva, že 7.-9.2.2022 některé vlaky pojedou úvratí z Chomutova do Žatce přes odbočku Dubina, kde jinak osobní vlaky nejezdí, vyrazil jsem tam 8.2.

Ve vlaku z Weixdorfu do Dresden-Neustadt jsem ukázal mladému průvodčímu QR kód jízdenky, a on na to: „Dobře, a ještě jízdenku“. „Vždyť to je moje jízdenka, skenujte ji“. „Ach promiňte, myslel jsem, že mi ukazujete průkaz o očkování“. Haha, asi si nemohl představit, že i starší generace si zvládne generovat v aplikaci Můj vlak jízdenku :-)

Railjet jako vždy dorazil do Dresden-Neustadt 10 min dřív a i do Děčína přijel dřív, takže mi vyšel plán přestoupit do rychlíku směr Praha a v Ústí nad Labem do rychlíku směr Cheb.


Chomutov, osobní nádraží

V Chomutově jsem vystoupil. V pozadí jsou odstavené vozy depozitáře NTM.


Chomutov, nákladní nádraží

Na přestup jsem měl 17 min, tak jsem mrknul na odstavené lokomotivy na nákladním nádraží.


Výpomoc KŽC pro Die Länderbahn

Z Jirkova přijel po průjezdu nákladního vlaku jako překvapení 810.656 KŽC. Očividně Die Länderbahn neměla dost provozuschopných vozidel. Výpravčí předal strojvůdci písemný rozkaz a potom jsme vyrazili: https://youtu.be/dkJkx7QA0CQ


Žatec

Do Žatce jsme přijeli se sedmiminutovým zpožděním a náš vůz zde byl odstaven. Jaké škodlivé látky se asi v té oranžové nádrži sbírají? Střed města je od nádraží poněkud daleko a bohužel autobusové spoje nenavazovaly na příjezd vlaku. Tak jsem šel trochu tam a zpět, neboť do odjezdu dalšího vlaku zbyla skoro hodina.

Pokladna ještě existuje, jenže jsem se ptal, jaké tam asi prodávají jízdenky, když tam jezdí dopravce GWTR, Regiojet a Die Länderbahn. Podle tarifu dopravce, Oneticket anebo IDS DÚK? Aspoň na ten IDS měli tam reklamu.


Informační systém v motorovém vozu Regiojetu

Vlakem do Počerad jsem potom jel dopravcem Regiojet. Třikrát můžete hádat anebo vědět, kde vůz byl předtím nasazený.


Nákladní vlak dorazil do stanice Počerady

Hned po vystoupení dorazil vlak s kontejnery Innofreight a lokomotiva řady 363 se ujala posunu v stanici. V pozadí je vidět elektrárnu Počerady. Na polohu na mapě se můžete podívat zde.


Zrušený přejezd

Bylo by dobře, kdyby půda byla zmrzlá, neboť běhat po kolejích by bylo nebezpečné a ne všude byla vedle tratě cesta. Tak jsem musel běhat na poli, čímž jsem si pořádně zašpinil boty. Na cestě jsem potkal modernizovanou lokomotivu řady 741, která mířila na nádraží Počerady pro ty kontejnery. U výhybky, kde odbočuje trat’ přímo do elektrárny, jsem potkal soupravu s uhlím a prázdnou, která jela pro popel, bohužel kvůli křoví zle fotitelné. Další soupravy, co jsem filmoval po cestě, si můžete prohlédnout zde.


Most v Poleradech

Až v Poleradech jsem potom narazil na pořádnou cestu. Obec začíná vpravo za mostem. Odtud ostatně kdysi vedla trat’ do Vrskmaní, o čem se můžete informovat zde.


Výhybna Lišnice

V obci Lišnice je výhybna, kde právě odjede sunutá souprava s prázdnými uhláky do Hrabáku, zatímco vlak s uhlím musí ještě čekat na protijedoucí soupravu s popelem. Vlevo v pozadí je stavědlo.


Další výhybna

Za Lišnicemi se dá jít líp, protože paralelně s tratí vede polní cesta. V poli je další výhybna, kde se právě potkají soupravy s popelem a uhlím. Jako lokomotivy jsou v uhelných soupravách nasazené lokomotivy řady 709.7, které se opravují ve vlastní dílně. Informoval o tom Mostecký deník. Oproti tomu vlaky s popelem jedou s lokomotivami řady 740 anebo 741. Po 12 km a 3,5 h pěší túry jsem měl v 15:30 h toho dost, i když právě tehdy začínalo svítit slunce. Mohl bych ale ještě čekat, protože když jsem už mířil k autobusové zastávce, daly se 3 soupravy za sebou do pohybu, které jsem mohl fotit už jen v protisvětle.

V 16:03 h jsem dorazil na zastávku, kde vlastně měl odjet autobus, který se z neznámých důvodů ale neobjevil. Marně jsem ho očekával, a doufal, že má zpoždění. Mezitím mi aplikace DÚKapka žrala tolik proudu, že se mi vypnul mobil. Nadávajíc jsem musel připojit powerbank a mobil nabít, až mi přijel v 16:39 h další autobus na nádraží v Mostu. Ještě jsem měl čas na nákup časopisu Dráha, který zdražili z 99 na 109 Kč, a potom jsem už jel Regiopanterem do Děčína a Railjetem domů.

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=kRuRnPJI

Všechny fotografie 8.2.2022 © Helmut Böhme

Upravil: Jiří Mazal

Úvodní snímek: Výhybna Lišnice