Neúspěšná a úspěšná návštěva v severních Čechách

30.3.2022 8:00 Helmut Böhme

Neúspěšná a úspěšná návštěva v severních Čechách

V Labském údolí začala v Německu v úseku Kurort Rathen – Bad Schandau výluka s jednokolejným provozem, což znamená nejen pro osobní, ale i nákladní dopravce komplikace kvůli propustnosti tratě. Obzvlášť pro nákladní dopravce je přechod Dolní Žleb/Schöna skoro jediný použitelný. I když se v internetových fórech tvrdí, že to jinudy „nejde“, přeci jen soukromí dopravci používají i jinou možnost, a to přechod Rumburk – Ebersbach. Protože se na K-Reportu tvrdilo, že tam 17.3. něco pojede, vydal jsem se na místo.

Žralokem jsem jel z Děčína do Rumburku.


Děčín hl.n.


Ebersbach

Odtud jsem pokračoval zeleným autobusem linky 401 do německého Ebersbachu. Tarif IDS DÚK platí až do Německa, a je tím výhodnější než lichvářský železniční tarif, což asi vedlo k tomu, že osobní doprava po železnici v tom úseku byla zastavena, protože vlakem skoro nikdo nejezdil.


Ebersbach, křížování vlaku Trilex z a do Žitavy

V Ebersbachu mě oslovila anglicky mladá žena se synem, že potřebuje jet do Drážďan a kde by mohla koupit jízdenky. Řekl jsem, že mluvím i česky, ale ona na to, že je Ukrajinka. Tak jsem ji ujistil, že stačí ukázat cestovní pas, a má to zadarmo. Ukázal jsem jí nástupiště, odkud vlak pojede.


Ebersbach, bývalá výtopna

Protože jsem se nákladního vlaku nedočkal a do odjezdu autobusu byl ještě čas, podíval jsem do ztracených míst naproti nádražní budově. Že se vytápěla výtopna kachlovými kamny, jsem ještě nikde neviděl.


Rumburk

Regionovou jsem se vrátil do Děčína. Vpravo se chystá motorový vůz dopravce Die Länderbahn CZ do Mladé Boleslavi město. Nasazována jsou pronajatá Desira zaniklé Städtebahn Sachsen, která kdysi projížděla pod oknem mého domu.


Děčín východ

Zbytek dně jsem potom strávil v Děčíně, kde jsem filmoval úvraťové vlaky, které kvůli výluce Děčín východ – Prostřední Žleb nemůžou jet přímo z a do Německa. Na videa se můžete podívat na https://youtu.be/krjV9LzFxKQ a https://youtu.be/zybDxv8MWpg .

Po 16. hodině přijel i nahlas a dlouze houkající vlak s pískem z Jestřebí do Řetenic. Důvod byl hned vidět: před vlakem se potácel brblající a očividně opilý cikán s plechovkou piva po kolejích, který asi před vlakem nelegálně překročil železniční most.


Zase Rumburk

Avizo z 22.3. se ukázalo jako pravdivé, a tak jsem 23.3. jel na druhý pokus. Nejprve se v Rumburku okolo 11. hodiny objevilo ČD Cargo a odstavilo několik vagonů pro nakládku dřeva. Bylo jasné, že mi stačí jet autobusem v 11:05. Na zastávce Jiříkov, Elitex však řidič vypnul motor a začal nastavovat zrcátko. Až když jsem ho vyzval, aby podle jízdního řadu pokračoval do Ebersbachu, omluvil se a pokračoval v jízdě.


BFL jede z Jiříkova do Ebersbachu

Za chvilku bylo už slyšet houkání a nákladní vlak dorazil.


Odjezd z Ebersbachu

Bohužel se lokomotivy okamžitě vrátily, tak mi nevyšel záměr se trochu projít podél tratě a lokomotivy fotit na českém území. Dokumentace mé cesty najdete na https://youtu.be/UVjEsmR-8x0 a fotky na https://abload.de/gallery.php?key=kGzYipH2 .

Pro cisterny přijelo později Euro Dual řady 248 firmy Captrain, což dokumentoval německý fanda při průjezdu v stanici Taubenheim: https://i.ibb.co/GMHkHqk/20220323141347-2.jpg. Vlak mířil do podniku Biowerk Sohland(Spree).

Tak dlouho jsem ale nechtěl čekat. Protože se český autobus s plánovaným příjezdem 12:22 h neobjevil, šel jsem pro jistotu do zastávky Elitex, kde i druhý „expert“ předčasně ukončil jízdu, ale krátce před odjezdem přece jen ještě do Ebersbachu jel.

Protože vlaky do Děčína z Rumburku jedou jenom v dvouhodinovém taktu, jel jsem autobusem dál do Chřibska, kde jsem přestoupil do linky 402. Z České Kamenice jel autobus přeplněn žáky. Jenom jsem nějak nepochopil, proč skoro každý koupil jednotlivou jízdenku, i když by byla měsíční výhodnější. Asi ještě ne každý pochopil, co jsou výhody IDS DÚK. V Děčíně jsem si něco koupil na svačinu a pokračoval jsem vlakem do Ústí nad Labem a dál autobusem MHD do zastávky Pod hradem na Střekově.


Nákladní vlak pod Střekovem

To byl ale jediný vlak, co jsem tam mohl fotit. I na trati na druhé straně jely jenom osobní vlaky. Po dlouhé době mi konečně docvaklo, že se stala nějaká mimořádnost. Internet mi sdělil, že u Sebuzína hoří cisterna a mezi západním a střekovským nádražím je poškozeno trakční vedení.


Ústí nad Labem-Střekov

Tak jsem jel autobusem na střekovské nádraží, kde vlaky měly více než hodinové zpoždění. Jediný včas byl Regiojet do Děčína s půjčeným vozidlem Arrivy s odjezdem v 17:12 h. Nikdo na zastávkách nepřistoupil, a tak vlak dorazil do Děčína jen s dvěma cestujícími. Tam jsem ještě fotil vlaky a RailJetem jsem se v 19:37 h vrátil domů.

Súvisiace odkazy