Rozloučení ze staré trati v Střezimíři

3.4.2022 8:00 Helmut Böhme

Rozloučení ze staré trati v Střezimíři

V plné výstavbě jsou všechny nové zastávky (Mezno, Střezimíř, Červený Újezd, Ješetice a Heřmaničky) i železniční stanice Červený Újezd. Ukončení provozu na původní trati je plánováno k 2. dubnu 2022. Poté bude následovat téměř tříměsíční výluka, při které budou dokončeny úseky, kde nová trať přetíná starou – v tzv. kříženích obou tratí. Zprovoznění nové trati je naplánováno k 30. červnu 2022 (dvoukolejný provoz v úseku Sudoměřice u Tábora – Červený Újezd a jednokolejný po 2. TK v úseku Červený Újezd – Votice). K 31. srpnu 2022 pak má být zahájen dvoukolejný provoz v celé délce (zprovoznění 1. TK v úseku Červený Újezd – Votice).

Tak praví https://www.koridory.cz/sudomerice-votice-provoz-na-prelozce-trati-ma-byt-zahajen-na-konci-cervna-2022/.

Od 2. dubna začíná dlouhotrvající výluka kvůli napojení nových úseků. A jak bylo oznámeno v našem internetovém magazínu, 26.3. se Střezimíř rozloučil s pravidelným vlakovým provozem na nynějším nádraží. Sice kvůli vydáním zákazu provozu parních lokomotiv Středočeským krajem vyjel zvláštní vlak z Prahy-Smíchova jenom s Bardotkami 749.250 a 1008, ale přece jen to byla příležitost se podívat, jak pokračují práce pro přeložení tratě.

Abych měl dost času, zbyla jen cesta Flixbusem do Prahy, rychlíkem do Olbramovic a s přestupem v Olbramovicích. Protože Flixbus nabídl jenom spoj s příjezdem v Praze u hl.n. v 4:55, musel jsem v  Střezimíři po příjezdu v 7:55 h zabit čas, protože slavnosti začínaly až od 10 hodin.


Střezimíř

Proto jsem šel po značené trase okolo obce, kde jsou místní zajímavosti -  kostel, kaple a zámeček, na což se můžete podívat v galerii.


Nová zastávka Střezimíř

Přitom jsem i fotil trat’ ve výstavbě a kroutil jsem hlavu nad tím, kdo asi bude tu zastávku používat. Leží totiž daleko od středu obce mezi polem a lesem a nevede tam ani silnice, aby mohl zastavit navazující autobus. Buduje se ale přístupová cesta pro pěší.


Mezno

9:55 h jsem se přesunul spěšným vlakem do Mezna. Vlevo je nynější trat’ a vpravo přeložka.

Tady jsem filmoval vlaky: https://youtu.be/N6cDX2o2jpw


Zastávka Mezno v nové poloze

Nikdy jsem nepochopil, proč ta zastávka je tak daleko od zástavby. V blízkosti jsou akorát dva rodinné domy a nějaké podniky. Nová zastávka je sice trochu blíž obci, ale polohu nepovažují za ideální, mohla byt na jiném místě poblíž středu obce. I o víkendu zde pracovala Elektrizace Železnic s dvěma pracovními vlaky.


U zaústění tunelu Mezno

V srpnu 2020 jsem tam byl při proražení tunelu a teď se tam mnoho měnilo. Potom jsem šel dolů do obce Stupčice, kde nikdy zastávka nebyla, i když místo by se našlo. A teď, když budou vlaky míjet obec severněji v tunelu, už je zbytečné se o tom zmínit.

Tady jsem nefotil na trati, ale filmoval v úseku Mezno – Střezimíř: https://youtu.be/Rv7sOvfaKOM. Mimo jiné odjezdy Singrovky dopravce Railway Capital a zvláštního vlaku s Bardotkami do Tábora.


Nákladní vlak projíždí Střezimíř

Potom jsem se vydal na nádraží Střezimíř, kde odpoledne projely nákladní vlaky a paní výpravčí opakovaně hlásila, ať lidé nevstoupují do kolejiště. Pro děti tam byl skákací hrad, dětský vláček a možnost se svézt na drezíně. Hrála kapela a byly fronty na občerstvení. Dal jsem si klobásu a pivo za rozumnou cenu.


Singrovka Railway Capital

Singrovka pendlovala dvakrát mezi Střezimíří a Táborem a jak vidno, zájem byl velký. Abych stihl RailJet domů, jel jsem pro jistotu Regionovou v 14:28 h do Benešova a dál rychlíkem do Prahy-Holešovic.


Benešov, motoráček do Vlašimi

Jak informuje Railway Capital, od 4.6. 2022 pojedou po trati do Trhového Štěpánova turistické vlaky. V Holešovicích jsem zase trochu filmoval: https://youtu.be/al1ob1niTXo

Kvůli výluce se plazil RailJet za S-Bahnem a dorazili jsme do drážďanského hlavní nádraží až v 20:33 na nástupiště 12. Rychle jsem utíkal dolů na nástupiště 10, kde jsem stihl vlak do Kamenzu, z kterého jsem v Dresden-Neustadt přestoupil do Weixdorfu, a tak jsem byl oproti oficiálnímu jízdnímu řádu doma o hodinu dřív.

Súvisiace odkazy