Z Německa do Čech za německou párou

14.4.2022 8:00 Helmut Böhme

Z Německa do Čech za německou párou

Vážení návštěvníci, zveme vás na unikátní možnost svézt se parní lokomotivou 🚂 s č. 1028 “Riesa”, která je zde na zkušebním provozu po opravě. Jízdy se uskuteční 2. 4. 2022. Lokomotiva je ve vlastnictví DDM – Deutches Dampflokomotiv Museum Neunmarkt, kde bude i provozována a byla celkově restaurována v letech 2020-2022 v Žamberku - 1.Kolínskou lokomotivní společností s. r. o.

Tak na webové stránce https://www.reparskadrazka.cz/mimoradne-jizdy/ začínala pozvánka na návštěvu. Pro zájemce obsahovala i další nezbytné informace:

👉 Odjezdy vlaků jsou 🕧: 9:45, 11:00, 12:15, 13:30, 14:45 a v 16:00 hodin

👉 Během akce nebude přístupné občerstvení.

👉 Lístky na vlak se budou kupovat v nádražní budově v Kolín-Sendražice.


A taky jsem se tam dočetl něco málo k hlavnímu bodu akce:

Něco k historii lokomotivy: Jedná se o lokomotivu výrobce Budich (dříve Smoschewer) z Wroclawi (dříve Breslau), vyrobenou pod výrobním číslem 1028 v roce 1944 na sklonku války podle výkresů firmy Henschel. Neví se přesně kolik jich bylo vyrobeno, ale pravděpodobně několik desítek kusů. Typově jde o válečný typ polních lokomotiv pro německou Heresfeldbahn KDL13 a vychází z typu „Riesa“ lokomotivky Henschel. Výkon je 70 koní, lokomotiva má dvě spřažené nápravy, rozvod páry Heusinger ovládá plochá šoupátka. Provedení je celkově velice jednoduché, odpovídající válečné výrobě (minimální množství barevných kovů), a požadavkům na snadnou údržbu a opravu.

Tolik web organizátora.


I když jsem zmíněnou úzkokolejnou drážku už několikrát navštívil, zajímalo mně nasazení avizované lokomotivy a i přes velmi chladné a pochmurné počasí jsem vyrazil na cestu.
Příjezd do Prahy-Holešovic a přestup na soupravu řady 845 Arrivy byl v pohodě, kvůli stavebním pracím jsme ale do Kolína nabrali asi 15 minut zpoždění.
Protože nabídka spojů MHD do Sendražic není hustá, zbyla mi jen možnost cestovat náhradní autobusovou dopravou do Kolína-Zálabí. Autobusy byly zavedené z důvodu výluky na trati.  Cedule ve vestibulu stanice Kolín mne směrovala na stanoviště číslo 11 autobusového nádraží, kde ale nebyl jízdní řád, ani jiné viditelné oznámení, že odtud něco pojede. Autobus ale opravdu jel. Řidič nás do vozu pustil jenom středními dveřmi a ani ho nezajímalo, zda máme jízdenky.
Osobní vlaky v úseku Kolín – Velký Osek v době výluky projížděly zastávky bez zastavení, asi aby se zvýšila propustnost trati, kde jsou kvůli výluce odkloněné rychlíky. Následovala asi dvacetiminutová chůze do Sendražic. Akci dokumentuje několik snímků.

Cestou jsem na vlečce spatřil lokomotivu 716.505 z produkce bývalé NDR.

Blížím se k drážce. Odtud se dá ovšem objednat jenom jízda drezínou.

Nádraží Sendražice. I když se tvrdilo, že občerstvení nebude, měli přece jenom omezený sortiment, tak jsem si dal párek v rohlíku a železničáři dostali dokonce řízek s brambory.
Plánovaný odjezd v 12:15 h se opozdil, něco ještě řešili na podvozku.

Pohled do výtopny – parní lokomotiva prý 16. a 17. 4. bude zase jezdit.

Vlak vyrazí do zastávky na znamení Černý most  Mezitím jsem už vyrazil pěšky na trat’ a filmoval jsem: video zde

Za vlakem utíkalo i stádo laní.

Oběšená čarodějnice. Ta zůstala tam asi po loňské Haloweenské jízdě.

Výrovna. Na cestu zpět lokomotiva dostala mazivo.

Odpočívadlo na nádraží Mlýnek. Šel jsem dál směrem do Bychor. Předtím se ještě nachází nádraží Mlýnek .

Lichoběžníková tabulka před konečnou Bychory. Dál kousek lesem jsem se blížil ku konečné.

Bychory. Tam má očividně vzniknout točna.

Bychory. I další vlaky jely se zpožděním, tak jsem fotil vlak na konečné jenom na cestě zpět, protože jsem chtěl stihnout autobus.

Sendražice. Ještě foto na rozloučenou a utíkal jsem na autobusovou zastávku, odkud jsem jel autobusem na nádraží Kolín a Regiopanterem z Brna do Pražského hlavního nádraží.

Do Kolína dorazil i dlouhý zpožděný vlak ze Žiliny a bylo hlášeno, že lidé ať nastoupí jenom do přední části vlaku. Ten ale byl odkloněn přes Nymburk a dorazil do Prahy později.
Z Holešovic v Railjetu cestovali i ukrajinské cigánky s dětmi. Strojvůdce byl velmi dobrý a dorazil na hlavní nádraží v Drážďanech oproti jízdnímu řadu o čtyři minuty dřív, tak jsem nemusel na přípojný vlak domů utíkat.
Další fotky najdete zde.