Festival parních lokomotiv v Benešově u Prahy

18.9.2022 8:00 Helmut Böhme

Festival parních lokomotiv v Benešově u Prahy

Minulý víkend bylo plno akcí, a tak bylo těžké se rozhodnout, kam vyrazit. Nakonec jsem se rozhodl pro jízdu vlaku z Rakouska 9. září do Benešova, návštěvu výstavy a svezení historickým vlakem 10. září v Benešově a v rámci dne otevřených památek 11. září navštívit dvě nádraží v Německu.

V pátek jsem jel Railjetem do Prahy. Příjezd včas v 10:18 h do Holešovic a snad být metrem na hlavním nádraží před 10:30 h se ukázal kvůli stavebním pracím v Roudnicích nad Labem a Roztokách u Prahy jako iluzorní. Moc to ale nevadilo, už jsem měl předem rozpracován plán B. Rychlíkem do Tábora v11:30 h jsem poprvé projížděl novým úsekem na přeložce Votice – Tábor. Jízdu jsem natáčel.


Benešov u Prahy

Kdyby ČD Cargo nemělo jako náklad to dřevo…

Zatímco lidé jedoucí do Českých Budějovic museli přesedat do NAD, pokračoval jsem po trati 201 přes Milevsko do Písku.


Vlak Bechyně – Tábor

Nejprve jsem ale měl čas fotit před nádražím vlak z Bechyně.


842.024 do Strakonic

Cestující museli ale ještě čekat, až uklízečka dokončí čištění vlaku.


Křižovaní v Božejovicích

Na trati se jezdí úsekově až 100 km/h, zato přes nechráněné přejezdy k lesům, lukám a polím krokem. Nádražní budovy jsou ve velmi dobrém stavu.


Písek

Vlevo stojí panter do Českých Budějovic, uprostřed spěšný vlak, kterým jsem přijel, a vzadu osobák do Tábora. Když jsem šel ke skladišti, kde už stál mladík, abychom filmovali příjezd parního vlaku, přišel k nám fanda, který přijel stejným vlakem jako já a řekl nám, že mluvil s výpravčím a ten řekl, že bude obtížné zpožděný vlak procpat po jednokolejné trati. Vlakové četě se nějak nedaří. I když měli v Českých Budějovic několikahodinový pobyt, vlak odtud ani neodjel, a proto pojede vlaku naproti do Protivína. Já jsem ale zůstal v Písku a namísto 14:30 h vlak s rakouskou 77.28 přijel až v 15:47 h.


Písek město

Hned jsme pokračovali do Písku město, kde na nás už čekali hasiči.


Vlastec

Další pobyt byl ve Vlastci, odkud jsme po intenzivním telefonování vlakového personálu pokračovali v jízdě.


Branice

V Branicích nás předjel pravidelný vlak. Rakouská vlaková četa řekla českému vlakovému personálu, že mají ještě dost vody, takže mohou odvolat hasiče v Milevsku.


Milevsko

V Milevsku jsme se křižovali s protijedoucím vlakem.


Balkova Lhota

Vodu jsme dobírali až v Balkově Lhotě. Tu jsme nejen křižovali, ale předjel nás další vlak.


Výpravčí se také ukázal jako železniční fanda


Odstranit hadice se ukázalo jako malý, ale řešitelný problém


Tábor

Konečně jsme dorazili do Tábora. Všimněte si dítě s přílbou :-)


Benešov u Prahy

Konečně jsme dorazili i do Benešova, ovšem namísto v 19:10 h podle jízdního řádu až v 20:45 h. Z cesty jsem tvořil 3 videa:


Dopravní podnik města Most a Litvínov

10. září nám přijela k velké „radosti“ cestujících v Ústí nad Labem namísto asi vadného pantera lokomotiva 162 + 3x B249. I když jsme na západním nádraží čekali na zpožděný vlak ze Střekova, vlak přijel do Mostu včas v 8:57 h. Rychle jsem utíkal nahoru do tramvaje č. 2 s odjezdem v 9:01 h. Řidička na mě čekala a extra otevřela první dveře. Další tramvaj by jela až za půl hodiny. V tramvaji jsem potom bojoval s DÚKapkou a až po třech zastávkách se mi podařilo koupit jízdenku. Naštěstí nepřišel revizor. V dopravním podniku byl den otevřených dveří, ale byl jsem zklamán. Prostě tam vystavěli vozidla, aniž by dali cedule s technickými údaji anebo že by byl pracovník, který by odpověděl na otázky. Hlavně že tam bezpečnostní služba říkala návštěvníkům, kam nemají chodit.


Benešov u Prahy

Tak jsem jel zase do Benešova. Původně jsem chtěl jet vlakem v 14:14 do Vlašimi, a dál Railway Capital do Trhového Štěpánova a zpět zvláštním vlakem s příjezdem v 16:50 h.


Motorový vůz do Vlašimi

Protože nepřijel vlak s 77.28 včas, odjeli jsme s 10-minutovým zpožděním.


Postupice

V Postupicích jsme křižovali s 213


Vlašim

Protože zvláštní vlak ještě nebyl v Trhovém Štěpánově, měl jsem obavy, že se nevrátí včas. Vzdal jsem se cesty tam a vrátil se do Benešova. S tím zvláštním vlakem jsme potom křižovali v Postupicích. Cestu jsem natáčel.


Výstava v Benešově

Tam jsem si prohlédl výstavu a potom jel domů. A kdyby byl zájem, vyprávěl bych i o návštěvě těch nádraží v Německu dne 11. září.

Video z cesty z Prahy do Tábora: https://youtu.be/FEFpot7X2t0

Fotogalerie z Benešova je na https://abload.de/gallery.php?key=e1CuY1OU a z Mostu na https://abload.de/gallery.php?key=ccLZ7OW9.