Pohľad do Zvolena

27.12.2022 8:00 Sebastián Langhoffer

Pohľad do Zvolena

„Si členom nejakého klubu?“ Nie, som nadšenec, no fotím hlavne pre seba, občas niečo vypustím, no nie je toho veľa. Po tejto odpovedi, ktorú som vyslovil, som sa zamyslel nad tým, či sa vďaka prispievaniu na VN môžem označiť za člena, člena klubu VN. Totižto viem, že v minulosti v rámci VN existovala silná členská základňa, ku ktorej by som sa však asi ani vtedy nezaradil skrz moje samotárstvo.

Nasledujúci článok je teda pozdravom pre železničiara, ktorý mi položil túto otázku a uzatvorením môjho ďalšieho roka so železnicou. V článku nehľadajte žiadne fakty, vznikol v podstate náhodne a bez predošlého zámeru.

Je niečo po štvrtej ráno, po doručení jedného prekvapenia vyrážam na stanicu, na chodníkoch je tenká vrstvička ľadu, príjemne sa kĺže. Prichádzam na stanicu a kupujem lístok. Po včerajšom rozruchu je dnes pomerne ticho, mimochodom, sme v Žiline. Vlaky vchádzajú do stanice skoro krokom. Na prvom nástupišti stojí súprava RegioJetu, z druhého odchádza niečo na Bratislavu, v okamihu prichádza panter na osobný vlak. Čakám na svoj vlak, zatiaľ prichádza EN, má nastavené meškanie okolo dvadsiatich minút, trochu ma to zaráža, no rýchlo sa to vysvetľuje prepriahaním rušňov.


Depo Zvolen a miestna presuvňa v akcii

Keď je päť minút po odchode môjho osobného vlaku, ktorý zatiaľ neprišiel, začínam byť nervózny. Mám ísť na EN? Nie je hlásené meškanie, neviem čo robiť. Nakoniec zamierim ku pokladniam a vtedy ohlásia môj osobný vlak. Nakoniec sa šťastne dostávam do Vrútok a tam nachádzam súpravu rýchlika na Zvolen. V čele stojí štvorka a tak čas prestoja využijem aj na vypočutie si chodu motora. Doby keď jazdili štvorky na osobných vlakoch na Štubňu, Fiľakovo či Bystricu sú pomaly preč. Cestou do Zvolena uvažujem nad tým, čomu sa budem venovať po zvyšok dňa. Včerajšia mimoriadnosť v Žiline by bola zaujímavým koncom roka, no to nie je ono. A tak po úvahách padá voľba na zvolenské depo, dávno som tam nebol, tak prečo nie.


Fotografovanie v stiesnených temných priestoroch mi stále robí problémy, takže fotka 751.118 len ako dôkaz prítomnosti ceckaní

Domov ma priváža osobný vlak vedený strojom 861.112. Doobeda vybavím doma čo treba a na obed vyrážam do Zvolena. Vlak opäť vedie 861.112. Vo Zvolene nie je veľmi chladno, no je trochu sychravo. Obliekam vestu a idem do depa. Tu sklamem všetkých, ktorí možno čakali aspoň malý prehľad situácie. Mojim cieľom bolo len fotenie a tak som nič nezisťoval ani neskúmal. K depu stále patria 736-ky, ktoré sa netešia veľkej priazni, 746-ky, 756-ky, ktoré vraj tiež prestávajú počúvať, samozrejme sa tu dá nájsť aj zopár 240-ok odstavených medzi výkonmi a potom stroje v dielňach. Od ZSSK tu nájdeme nejaké 754-ky, 812-ky, 813-ky a možno 861-ky. 210-ky už patria len spomienkam.


731.034, inými slovami „všetko“

Podľa miestnych je však v depe všetko, to dokazuje aj návšteva z východu v podobe 731-ky. V umyvárni nachádzam dokonca aj ceckane. V čase návštevy je aktívna aj presuvňa, tá je údajne miestom s najvyššou frekvenciou „najvyberanejších rečových prejavov“. Uznanie sa nevyhne ani strojom radu 812, derivátu 810-ok. „Tie motoráky sú len dočasným riešením, to tvrdil náš kolega, ktorý je už dvadsať rokov na dôchodku.“ „Veď sa pozri na ten stroj, to je to najmodernejšie čo tu máme. A ten nový náter to len podtrhuje.“ Neviem či tento humor železničiarov plynie z nadbytku optimizmu alebo beznádejnosti celkovej situácie. Faktom ostáva, že zvolenské depo je vlastne prázdne, ani tu neviem či vplyvom optimalizácie alebo poklesu prepravných výkonov.


Rojenie SVP-čok

Plný nezodpovedaných otázok a záberov vo foťáku sa poberám domov. Pod stavadlom fotím roj SVP-čok a za popŕchania 740-ku prechádzajúcu stanicou na nejakom pracovnom vlaku. V stanici sa zhlukujú čaty, jedna by mala ísť so staničnou zálohou, druhá pôjde k manipuláku do Stožku. Ešte prejde rýchlik na Košice a potom ideme aj my. Asi nebude prekvapením, že osobný vlak je vedený opäť strojom 861.112. Čo je prekvapivé je fakt, že ani svojim nátlakom ma táto húsenica nepresvedčila o tom aby som ju vyfotil. A tak až po príchode domov dostávam opäť jeden zo svojich geniálnych nápadov, a tým je zhluk slov, ktorý ste práve dočítali. Tak snáď opäť v novom roku.

Všetky fotografie: 22.12.2022 © S.Langhoffer

Úvodná snímka: 754.010 vo Vrútkach na R 931

Galéria