Cyklistika na kole

31.12.2022 8:00 Marek L. Guspan

Cyklistika na kole

Niekedy neviem, či mám schizofréniu ja alebo čeština. Nechápete prečo? A čo to má spoločné s vlakmi? Tak si dajme jeden titulok z časopisu Českých dráh: „Cyklistická sezóna v půjčovnach kol ČD Bike“. Ešte stále nič? Tak sa poďme na to pozrieť.

Na Slovensku máme bicykel, cyklocesty, cyklostojany, cykloveže, požičovňu bicyklov, cyklistické prilby...

V Česku však nájdete kolo, cyklostezku, cykostojany, cyklověže, půjčovny kol, cyklistické helmy... A České dráhy poskytujú službu ČD Bike (čítaj: čédébajk). Minimálne pre cudzinca, študujúceho český jazyk to musí byť neskutočný chaos!

V Česku je „cyklistika“ veľmi populárna. Preto hneď ako začne „cyklistická“ sezóna natiahne si náš študujúci cudzinec na seba „cyklodres“ a vyberie sa požičať si „kolo“ do „půjčovny kol“ s názvom „ČD Bike“, kde mu ho požičajú spolu s „cyklistickou helmou“. S požičaným „kolem“ sa tak stáva „cyklistou“ prípadne „kolařem“ (nečítaj: zlodej bicyklov ani ako milovník kolových nápojov) a môže sa „kolem“ rôznych pamiatok a rôznymi „cyklostezkama“ dostať až do miest, kde si môže svoj dopravný prostriedok odložiť do „cyklostojanu“ alebo do „kolárny“ v hoteli, prípadne v „cyklověži“ niekde pri železničnej stanici. V Českej republike sa táto služba volá celkom jasne... „Biketower“ (čítaj: bajktavr). Ak ste zákazníkom Českých dráh a máte ich aplikáciu na karte, máte prvých 24 hodín úschovu „kola“ v „cyklověži“ zdarma alebo so zľavou. Ale ČD vám „kolo“ aj odvezú! Ako inak, majú na to špeciálne „cyklovozy“, kde si svojho dvojkolesového tátoša (určite nečítaj ako paripu!) upevníte do „držáku na kolo“. Pozor, nepliesť si s „cyklodržákem“ na mobilný telefón na kormidle (na východnom Slovensku čítaj: kormáň) bicykla! (Už začínam mať schizofréniu aj zo slovenčiny – ani riadítka ani riadidlá vraj nie sú spisovné slová :-o)

Ak by ste chceli svoje vlastné „kolo“, môžete si ho kúpiť v predajni „kol“ alebo v „cyklobazaru“. V prípade, že sa vám pokazí, zájdete do „cykloservisu“ alebo do „opravny kol“. Tam sa oň postarajú skúsení opravári, poradia na vaše „kolo“ rôzne „cyklodoplňky“ alebo odporučia „cyklooblečení“. No a samozrejme, že všetci odborníci a ľudia čo sa v tom vyznajú, budú neustále hovoriť o tom, že ten váš „bajk“ nestojí za nič a že na poriadne „bajkování“ by ste si mali kúpiť niečo lepšie. I predajne „kol“, ktoré predávajú nielen „kola“ ale aj kadečo „cyklo“ musia totiž „mít co žrát“  (čítaj: z čoho žiť).

Poďme však „cyklopruhmi a cyklostezkami“ v sedle „kola“ ďalej. Náš cudzinec sa napríklad môže ísť občerstviť do jedného z mnohých bufetov v okolí „cyklotras“. A dá si čo iné ako... kolu. Nakoniec sa možno dostane aj k nejakému vodnému mlynu a ak si nechá vysvetliť, čo je to „vodní kolo“,  určite už mu „půjde hlava kolem“ (čítaj: bude mať toho dosť). A to ešte netuší, že existuje aj „kolečko“, ktoré nemá s jeho dopravným prostriedkom nič spoločné. Teda okrem toho „kola“... A že na železnici existuje aj nejaký „koloťuk“, mu radšej ani nespomínajte!


© Michal Šebesta

A ak ste po tomto dvojjazyčnom stĺpčeku ešte nedostali silvestrovskú viesalgiu (čítaj: „kocovinu“ alebo opicu), dajte si nejaké bublinky zo šampanského. Pre chudobnejších bude stačiť aj sekt. A ku koľajám sa už dnes radšej nepribližujte!!! Budú tu, rovnako ako vlaky.net, aj v roku 2023.

Na zdravie a veľa zdravia v Novom roku!

Neoznačené fotografie, vrátane titulnej: © Marek L. Guspan

Súvisiace inšpiratívne odkazy:
BikeTower - bezpečné uchování kola
ČD Bike
Hovorme spisovne - Riadidlá
Hovorme spisovne - Kolečko
Idiomy