Proměny v Ústeckém kraji po změně jízdního řádu

5.1.2023 8:00 Helmut Böhme

Proměny v Ústeckém kraji po změně jízdního řádu

14. 12. 2022 jsem jel do Ústeckého kraje prozkoumat, co se po změně jízdního řadu dne 11. 12. změnilo.

 

 

 

 

Vlastně jsem se těšil, že můžu oproti jízdě Railjetem do Grazu vyrazit o hodinu dřív, ale ČD za jízdenku z Drážďan do Děčína chtějí lichvářskou cenu od 469 Kč. No nekup to za takovou cenu. To jsou dokonce DB se Supersparpreisem za 14,90 € levnější.


Dresden Hbf, Canopus Zürich – Praha

To jsem si radši půjčil od manželky předplatní přenosnou jízdenku pro drážďanskou tarifní zónu a dokoupil jsem zlevněnou celodenní jízdenku pro zóny Pirna a Bad Schandau za 8,30 €. Po focení nákladních vlaků, které mířily v minutovém odstupu do Čech, jsem se vydal na S-Bahn a jel jsem v 7:29 h do Bad Schandau s příjezdem v 8:14, kde jsem měl čas na natočení nákladních vlaků. Protože za Bad Schandau až na česko-německou hranici je jednokolejný provoz , U28 odjede minutou 41 a křižuje se s protijedoucím motoráčkem až na zastávce v Dolním Žlebu


Děčín hl.n.

Po příjezdu odstupuje Desiro do depa, zatímco na nástupišti 1a jsou odstavené lokomotivy PKP Cargo International v aktuálním a starém laku.


Děčín hl.n.

Od změny jízdního řádu do Liberce už nejezdí ČD, ale Die Länderbahn. Její Desiro čeká na další výkon na odstavné koleji, zatímco přijede Regionova z Rumburka.


Děčín hl.n.

Vlevo se chystá lokomotiva na nákladní vlak. Ve středu stojí rychlík linky R20 do Prahy a vpravo dvousystémový Panter řady 640 do Kadaně předměstí.


Děčín hl.n.

Nákladní trat’ z východního nádraží do Prostředního Žlebu je ještě do února 2023 mimo provoz, protože v tunelu nečekaně objevili nevhodný materiál, co je třeba odstranit. Proto musejí nákladní vlaky nadále jezdit úvratí z východního na hlavní nádraží. A aby lokomotivy na hlavním nádraží nemusely objet vlak, pomůže například 750.338 na druhém konci.


Ústí nad Labem-Střekov

Protože se na internetu objevila zpráva, že v stanici Ústí nad Labem-sever je přerušen provoz, protože hasiči hasili explodující láhev butanu, jel jsem motoráčkem řady 845 Regiojetu do Ústí nad Labem-západ přes Střekov. Vlastně by měl už jezdit Pesa Link. Obsazenost jako vždy mizerná, cestovali jenom 4 cestující


Ústí nad Labem-západ

Tam se 11:21 h objevil Elf z Bíliny. Myslel jsem, že 12:31 s ním pojedu.


Obsluha Spolchemie

Mezitím posunovala lokomotiva PKP Cargo za budovou, aby na druhé straně cesty obsluhovala vlečku Spolchemie. Předtím tam stála asi půl hodiny a objevil se železničář se služebním autem. Vlezl do lokomotivy s velkým pytlíkem, asi obstaral oběd pro posádku.


Spolchemie

Z druhé koleje potom sunula podniková lokomotiva cisternové vozy na nádraží, kde je převzaly lokomotivy PKP Cargo.


Starší jednotka Regiojetu do Bíliny

Bohužel byl Elf odstaven a do Bíliny jela jednotka řady 845. Tou jsem neměl chuť jet, a tak jsem jel Panterem do Děčína. Vlastně jsem chtěl vyzvednout jízdní řady, které jsem 28. 11. objednal pro kamarády. Prodavač v prodejně mi ale sdělil, pokud jsem ještě nedostal SMSku s kódem, nic ještě nedorazilo. Dvakrát jsem potom poslal e-maily do jpservsu, ale neodpovídali. Až když jsem jim vyhrožoval, že zajistím vrácení inkasa, omlouvali se, že omylem poslali zásilku pro vyzvednutí na Masarykovo nádraží v Praze. Tak doufám, že zásilka dorazí ještě letos do Děčína :-)


Děčín hl.n.

Na hlavním nádraží jsem filmoval a zjistil, že jsou tu i mladé slečny, co se zajímají o vlaky. EC z a do Německa měly kvůli počasí velké zpoždění, což mi ale bylo jedno. Jak jsem už na úvodu naznačil, používal jsem toho dne jenom regionální dopravu. Po odjezdu chronicky zpožděného EC z Budapešti odjela U28 s desetiminutovým zpožděním v 16:56 h.


Bad Schandau

V Bad Schandau jsem zase filmoval a všiml jsem si, že se chystají lokomotivy pro Radima Jančuru do Čech.

Další fotky najdete na https://abload.de/gallery.php?key=cndAEdlI