Doprava v Ústeckém kraji 7.2.2023

12.2.2023 8:00 Helmut Böhme

Doprava v Ústeckém kraji 7.2.2023

Zavedením nočního vlaku Canopus Praha – Zürich jsou možné o dvě hodiny delší výlety z Německa do Čech než doposud Railjetem do Grazu. Od nového GVD ČD bohužel žádaly pro cestu Drážd’any – Děčín lichvářskou cenu 640 Kč, co jsem obešel zakoupením jízdenky 10x Německo, čimž mně jedna cesta vyšla aspoň na 11,50 €. Potom asi zjistili, že při vysoké ceně tímto vlakem skoro nikdo nejede, a tak se cena pro včasnou zlevněnou jízdenku pro důchodce od února záhadně snížila na 157 Kč.

Jinak je Canopus hanba, protože už víc než měsíc chybí lehátkový vůz pro nedostatek náhradních dílů a restaurační vůz. Kromě toho skoro není možné dostat jízdenky pro lůžkový vůz ve vnitrostátní dopravě. Člověk musí zkusit triky – například dostat místo v lůžkovém vozu v úseku Dresden – Basel Badischer Bahnhof, tedy vnitrostátně v Německu, nebylo možné, ale když byl uveden cíl Basel SBB, místo se záhadně nalezlo.
Dál se cestující rozčílili kvůli tomu, že často při pokusu koupit jízdenku online neuspěli u DB, SBB anebo ÖBB a u ČD se objevilo oznámení, že mají zjistit cenu e-mailem, telefonováním anebo u osobní pokladny ČD. Pro 7.2. bylo avizováno slunečné počasí, a tak jsem vyrazil.


Dresden-Neustadt, V 100

Při čekání na Canopus jsem fotil V100 soukromého dopravce ESC miřící do Lužicka.


Dresden-Neustadt, Captrain

Vyfotil jsem též lokomotivu dopravce Captrain čekající na spojovacím koleji z Dresden-Pieschenu. Video Dresden - Děčín

DB zase zmátla cestující  tvrzením, že Canopus má prý 10 min zpoždění, ve skutečnosti přijel včas a v Děčíně jsme byli dokonce dřív, takže jsem si mohl v klidu koupit celodenní jízdenku DÚK zdraženou z 70 na 85 Kč a časopis Dráha zdražený z 109 na 115 Kč.


Regiojet do Ústí nad Labem-Střekov

V 8:00 h jsem se potom přesunul do Děčína-východ. Vlastně měla jet do Střekova Pesa Elf, tu jsem ale později viděl odstavenou v depu.


Děčín-východ, nákladní vlak Budamar míří na hl.n.

Výluka nákladní tratě v úseku Děčín-východ – Prostřední Žleb má trvat až do 23.2., takže nákladní vlaky ještě jedou úvratím přes hl.n. Na druhé straně jsem viděl, že se pracovní vlak Strabag chystá na denní práce. Protože bych musel na autobus MHD čekat 20 min, šel jsem podél trati do tunelu pěšky.


Přejezd Vokolkova

Na železničním přejezdu pilní robotníci instalovali nové závory. K mé velké radosti postavili tam i protihlukové stěny, a tím mi pokazili místo na focení.


Pracovní vlak Strabag míří do tunelu

Za neustálého houkání vjel potom pracovní vlak do tunelu.


Děčín hl.n.

Vrátil jsem se autobusem MHD na hlavní nádraží, kde Lachtan odtahal nepotřebné vozy z rychlíku do Prahy, zatímco se žehlička chystá na východní nádraží pomoct odtáhnout nákladní vlak úvratí. Video Děčín hl.n.


Desiro Trilex (Die Länderbahn)

Divil jsem se, proč Desiro smí v Německu jezdit rychleji než v Čechách.


Ústí nad Labem-Střekov, odstavený host ze Slovenska

Sice by stačilo pokračovat Panterem v 9:30 h, jel jsem ale už rychlíkem v 9:25 h a z Ústeckého hl.n. trolejbusem linky 61 na západní nádraží. Protože jsme čekali na zpožděný osobák do Litvínova, vyrazil můj vlak do Lysé nad Labem s 10minutovým zpožděním.


Polepy

Chtěl jsem vlastně v Polepech přestoupit na autobus linky 636 do Úštěku, ten ale odjel v tom okamžiku, když zastavil zpožděný vlak. V budoucnu asi budu volat dispečink DÚK (00420475657657), aby nařídili, že autobus čeká. Tak jsem se 11:16 h vrátil do Litoměříc město, kde jsem si v bufetu pod nádražím dal klobásu a tureckou kávu. Dobře, že přežil Covid a všeobecné zdražení a nabízí poměrné příznivé ceny. Video Polepy - Ústí nad Labem


Ústí nad Labem západ

12:14 h by mi sice jel autobus do Lovečkovic, to mi ale bylo pro další plány pozdě a tak jsem jel autobusem v 11:56 h do Bohušovic nad Ohří, městským slonem do Ústí nad Labem hl.n. a Panterem na západní nádraží.


Zpožděný Elf

Pesa Elf z Mostu přes Úpořiny přijela se 15minutovým zpožděním a staniční rozhlas tvrdil „kvůli výluce na trati“, kde ale žádná nebyla. Když se vrátila z hlavního nádraží, zase tvrdili „kvůli čekáním na přípojný vlak“, ve skutečnosti „kvůli obratu soupravy od zpožděného vlaku“.


Pěkný, ale skoro prázdný interiér Elfa

Tím jsem se svezl do Mostu. Zastávky na znamení jsme projeli a tak trochu snížili zpoždění. Přece jen při příjezdu v 14:28 h namísto 14:15 h vznikla už další zpoždění na cestě nazpět. Nabídne se otázka, když v Ústeckém kraji je integrovaný dopravní systém, zda by nešlo cestující vyhodit na západním nádraží a odkázat je na další vlak do hl.n., který pojede několik minut za ním, aby se zpoždění nepřenesla z jednoho výkonu na další.


Most

V Mostu jsem si dělal pauzu na svačinu a focení vlaku, než jsem dalším Elfem pokračoval do Postoloprt.


Postoloprty

Tam projel nákladní vlak s uhlím a vpravo stojí Stadler RS1 do Lovosic.


Louny

Čekal jsem ale na spěšný vlak GWTR. V Lounech stali jako přípoj Die Länderbahn do Mostu a ČD do Kralup. I v tom spěšném vlaku cestovalo velmi málo cestujících. Bud’ se od nového GVD zavedené spěšné vlaky musejí ještě zachytit anebo to byl nepodařený nápad Ústeckého kraje, kdo ví.


Děčín hl.n.

Z Děčína bych sice mohl pokračovat zpožděným EC, protože jsem ale měl vázanou včasnou jízdenku, věnoval jsem se ještě nočnímu natáčení: https://youtu.be/Ytrm8MGho4U


Děčín hl.n., lokomotiva Severočeských dolů vyrazí na výkon


 Přípoj z U28 na R20 zajištěn

Kvůli tomu zpožděnému EC 170 a jednokolejném provozu v Německu dostal Desiro z Rumburka přes Bad Schandau 20 min zpoždění a přijel mimořádně na 3. nástupiště, aby cestující nemuseli utíkat schody dolů a nahoru na přípoj.  Canopus přijel jako vždy o 8 min dřív do drážďanského hl.n., tak jsem v pohodě stihl další vlak a tramvaj domů.